Ilyas, Liza en Eva zijn hard aan het werk tijdens het Bossche Kinderparlement. Foto: Anouska den Ouden
Ilyas, Liza en Eva zijn hard aan het werk tijdens het Bossche Kinderparlement. Foto: Anouska den Ouden

Het Bossche Kinderparlement door de ogen van de Kids Reporters West

's-HERTOGENBOSCH - Op vrijdag 5 april vond voor de achtste keer het Bossche kinderparlement plaats. Basisschoolkinderen komen dan samen in de Nieuwe Raadzaal in het stadhuis van de gemeente 's-Hertogenbosch. Van iedere basisschool zijn twee leerlingen welkom om zitting te nemen in het kinderparlement.

Wethouder Mike van der Geld vertegenwoordigde de gemeente en Arlène Driessen van de Bossche Schoolbesturen SSPOH was vervangend burgemeester. Beiden beantwoorden zij de vragen van leerlingen van de basisscholen zo goed mogelijk. Op alle Bossche basisscholen werken leerlingen aan leerling participatie, burgerschap en democratie. Iedere school doet dit op zijn eigen manier. Vanuit groepsvergaderingen zijn er leerling raden en schoolforums ontstaan. En van daaruit is het kinderparlement van deze stad gegroeid. Voor de ene school was dit al een oude traditie en voor de andere een mooie opstap om dit goed vorm te geven. De Kids Reporters waren natuurlijk ook van de partij om met camera en fototoestel een verslag te maken van de dag.

Ilyas
Een aantal scholen had een presentatie gemaakt over duurzaamheid in de vorm van een pitch. Eén pitch ging over energiebesparing met zonnepanelen bij nieuwbouwwijken zoals bij de Grootte Wielen. Hun idee was dat de gemeente nieuwe bewoners aanbiedt om zonnepanelen te plaatsen waarvan de gemeente dan ook een deel van betaalt. Een andere pitch ging over pratende prullenbakken. Als je 5 bekertjes in de pratende prullenbak gooit, krijg je een cadeautje. Op die manier hebben mensen meer zin om hun vuilnis in de prullenbak te gooien in plaats van op straat. Dit zijn maar pas twee ideeën van de zes. Er waren heel goede ideeën bij. Uiteindelijk heeft er één idee gewonnen maar ik weet niet precies meer welke. Oeps! Op de site www.bosschekinderparlement.nl komt er binnenkort een filmpje waarin meer pitches te zien zijn.

Eva
Ik ben Eva en tijdens het Bossche Kinderparlement stelde ik vragen aan de kinderburgemeester en wethouder. Dit jaar is er voor het eerst een kinderburgemeester gekozen. De bedoeling is dat er ieder jaar een nieuwe kinderburgemeester wordt gekozen. De eerste kinderburgemeester heet Fleurien. Ik vroeg haar: "Is het druk als kinderburgemeester? "Nee het is heel leuk", zei de kinderburgemeester. Aan de wethouder vroeg ik: "Wat doe je als wethouder?" "Ik houd me bezig met onderwerpen in de stad", zei de wethouder. "Ik heb heel veel zin in het Bossche Kinderparlement en ben benieuwd wat de kinderen van onderwerpen in de stad vinden."

De weetjes van Liza
Wist je dat het Bossche kinderparlement al voor de achtste keer georganiseerd wordt? En dat het georganiseerd wordt zodat ook kinderen mogen nadenken over onderwerpen? En dat het voor alle kinderen op de basisscholen in Den Bosch is? En dat er ook commissies worden gevormd die na het Bossche Kinderparlement in groepjes verder denken over verschillende onderwerpen? En wist je dat het Bossche Kinderparlement ook deze keer weer heel leuk was?