Creatieve markt maakplaats BOEL bazaar opent aan Hinthamereinde

's-HERTOGENBOSCH - Ze hadden een lange adem nodig, maar het is de Bossche sociaal onderneemsters Monique Bredeveld en Lonneke Voets toch gelukt. Op de plek van de voormalige Aziatische supermarkt aan het Hinthamereinde realiseren ze een bruisende markt maakplaats waar ruimte is voor allerhande creatieve uitspattingen. "Eindelijk kunnen we onze droom, en die van veel andere creatives, gaan verwezenlijken!"

BOEL bazaar wordt een broed- en ontmoetingsplaats voor ambachtslieden, designers, creatief ondernemers, kunstenaars en liefhebbers van originele en verantwoorde producten. Je vindt er een shop met overwegend handgemaakte producten van ambitieuze makers, resellers en webwinkeliers. Maar ook open ateliers en workshopruimtes die je kunt huren en een podium voor presentaties en akoestische concerten.

Het idee ontstond in 2016 toen Monique en Lonneke nog deel uitmaakten van het bestuur van de Bossche Kleding- en Speelgoedbank. "In 2013 hebben we de kledingbank met een viertal vrijwilligers opgezet. We begonnen met niets, maar inmiddels is het een gezonde stichting die jaarlijks honderden kansarme gezinnen van gratis kleding, huishoudtextiel en speelgoed voorziet. Twee jaar geleden hebben we onze bestuursfunctie neergelegd om ons op onze eigen bedrijven te kunnen focussen. Maar ja, het sociale bloed stroomt waar het niet gaan kan", lacht Monique. "We raakten geïnspireerd door sociaal-creatieve concepten in onder andere Haarlem en Goor en wilden een vergelijkbaar concept in de markt zetten, maar dan in 's-Hertogenbosch." In tegenstelling tot andere 'concept stores' in de stad koopt BOEL bazaar weinig tot geen producten in voor de verkoop. Lonneke: "Wij stimuleren creatief ondernemerschap door betaalbare shop-, atelier- en exporuimte te faciliteren voor makers en resellers van ambachtelijke producten. Ze huren al vanaf 25 euro per maand een schap, stelling of unit van enkele vierkante meters. Door het centrale kassasysteem hoeven ze zelf niet aanwezig te zijn, behalve om hun winkelruimte in te richten en bevoorraden. De verkoop en omzetrapportage verzorgen wij. Daarnaast ondersteunen we op het gebied van marketing, PR en finance. Je kunt je creatieve vak verstaan, maar ondernemen is een vak apart. Wij helpen met hulp en advies."

Sinds de sleuteloverdracht op 1 april wordt er al flink gesloopt en verbouwd. Het streven is om op vrijdag 7 juni officieel open te gaan. BOEL bazaar vestigt zich op het Hinthamereinde 6 – 8. Info: www.boel.nl.