Op de Parade vond de eerste Date plaats tussen leerlingen van BBS Boschveld en KC De Kameleon. Foto: Michel van de Langenberg
Op de Parade vond de eerste Date plaats tussen leerlingen van BBS Boschveld en KC De Kameleon. Foto: Michel van de Langenberg

Theater Artemis op zoek naar de liefde met twee Bossche basisscholen

's-HERTOGENBOSCH – De leerlingen van twee Bossche basisscholen deden de afgelopen 6 weken mee aan het liefdesproject van Theater Artemis. Ze wisten oorspronkelijk niks af van elkaars bestaan, maar afzonderlijk van elkaar gingen ze onder leiding van kunstenaars aan de slag met het thema liefde en konden ze hun creativiteit de vrije loop laten. Via een contactadvertentie in het lokale huis-aan-huisblad kwamen de kinderen met elkaar in contact. Na wat heen en weer geflirt was het afgelopen woensdag zover: Deze dag trokken alle leerlingen in optocht naar de Parade om elkaar daar te ontmoeten tijdens hun eerste date!

Door Astrid Berkhout

Het liefdesproject past in een lijn van projecten die draaien om Geloof, Hoop en Liefde. "Zo zijn we in 2015 bezig geweest met 'De kinderen die alles weten', een project waarbij leerlingen van een basisschool in Beek en Donk een eigen geloof hebben ontwikkeld, met bijbehorende taal", vertelt Willemijn Zevenhuijzen van Theater Artemis. "'Hallo Dampkring', een interactieve voorstelling die in 2017 o.a. te zien was op Oerol Festival en Theaterfestival Boulevard, stond in het teken van hoop. En nu, in het voorjaar van 2019, is het tijd voor de liefde."

Het liefdespad
Voor het liefdesproject werd contact gelegd met twee basisscholen in 's-Hertogenbosch die op een boogscheut van elkaar liggen maar nog nooit met elkaar te maken hebben gehad: BBS Boschveld en KC De Kameleon. Beide scholen gingen los van elkaar in eerste instantie op zoek naar het antwoord op de vraag: "Hoe zouden we er uitzien, als we met de hele school één persoon waren?" Stoer en 'outgoing' of juist lief en introvert? Alle 115 leerlingen van BBS Boschveld en 405 leerlingen van KC De Kameleon bouwden mee en het personage van hun school kreeg onder begeleiding van een beeldend kunstenaar - respectievelijk Rieneke de Vries en Maarten Bel - langzaam maar zeker vorm. "Via een contactadvertentie in het lokale huis-aan-huisblad en een filmpje hebben de beide personages elkaar uiteindelijk gevonden. Vervolgens zijn ze met elkaar gaan flirten. Zo heeft de ene school met hulp van Eric Alink een uitgebreide liefdesbrief geschreven en deze door een levensgrote postduif laten bezorgen bij de andere school, wat vervolgens werd beantwoord met een liefdesgedicht. Zo ging het even heen en weer. Dit mondde uit in een publieke finale op de Parade, waar de personages – en de kinderen – elkaar voor de allereerste keer ontmoetten. Hét moment waar iedereen naar toe heeft geleefd."

Rendez-vous in hartje 's-Hertogenbosch
Uiteraard is er alles aan gedaan om het eerste afspraakje een onvergetelijke gebeurtenis te laten zijn. De leerlingen vertrokken - samen met leerkrachten en ouders - vanaf school in optocht naar de Parade, voor de gelegenheid gestoken in zelf gemaakte kostuums. Op de Parade, onder de rook van de Sint-Jan, werden eerst op een theatrale manier liefdesliederen uitgewisseld. Vervolgens gingen de kinderen in kleine gemixte groepjes lekker picknicken met elkaar. Al met al een zeer geslaagde eerste date!"

Gevoel van gezamenlijkheid
"We hopen de kinderen een gevoel van gezamenlijkheid te hebben meegegeven. Bij het liefdesproject gaat het er om dat je ergens 'ja' tegen zegt, dat je open staat voor iets vreemds als kunst. De kinderen hebben tijdens het project op een leuke, laagdrempelige manier kunnen kennismaken met verschillende creatieve uitingen en iets over zichzelf kunnen ontdekken. Ze hebben bovendien ervaren dat met een ontmoeting weer mooie, nieuwe dingen kunnen ontstaan. En dat je met elkaar uiteindelijk veel meer kunt bereiken dan alleen."