Het startschot werd bij een eerdere editie gegeven door voormalig topzwemster Inge de Bruijn. Foto: Marjo van de Peppel-Kool
Het startschot werd bij een eerdere editie gegeven door voormalig topzwemster Inge de Bruijn. Foto: Marjo van de Peppel-Kool

Vierde editie Swim to Fight Cancer: schrijf je nu in!

 'Kanker is voor iedereen dichtbij. Daarom maakt het ook zo veel los.' 

's-HERTOGENBOSCH - Op zondag 15 september vindt de vierde editie van Swim to Fight Cancer 's-Hertogenbosch plaats. Vanaf de imposante blauwe glijbaan aan de Groote Hekel glijden de zwemmers het water in, om door en langs de Vestingwerken in de Singelgracht en de Stadsdommel te zwemmen. 2 Kilometer onder toeziend oog van vele toeschouwers. Om met elkaar, allen met een persoonlijke motivatie, zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor de strijd tegen kanker. De inschrijfmogelijkheden zijn divers: individueel, samen met je vrienden/familie of met je collega's in een business team.

Swim to Fight Cancer beleefde in 2014 haar eerste editie in onze stad en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk evenement. Deze zomer kan er maar liefst in veertien steden in Nederland gezwommen worden voor kankeronderzoek. Het afgelopen jaar werd door alle edities samen ruim 1,8 miljoen euro opgehaald. Het initiatief voor het evenement ligt in 's-Hertogenbosch. Ook andere initiatieven van Fight Cancer vonden hun oorsprong in onze stad zoals de Walk to Fight Cancer. Bestuursvoorzitter Marc Lammers: "Er zijn in onze stad veel mensen die zich betrokken voelen bij Fight Cancer en iets willen organiseren. Fight Cancer is een dochteronderneming van KWF, een beetje het rebelse broertje ervan. KWF is van oudsher een collecte-organisatie. Fight Cancer gaat voor een actieve benadering om geld in te zamelen. Dat past goed in deze tijd en bij het motto: 'Love life. Fight cancer'. Want het mag ook een mooie ervaring zijn om iets goeds te doen voor een ander en de boodschap door te geven: 'We zijn er bijna, kanker hoeft over een paar jaar niet meer dodelijk te zijn als we investeren in onderzoek'."

Zo mooi!
Dat meedoen aan de Swim een unieke ervaring is, durft Marc Lammers wel te stellen. "Je zwemt ergens waar je normaal gesproken niet kan en mag zwemmen. Dat is al bijzonder. Daarnaast raakt het doel veel mensen diep in het hart. Eén op de drie mensen krijgt kanker in zijn of haar leven. Iedereen kent wel iemand die te maken krijgt met kanker. Mijn moeder is ook veel te jong overleden aan kanker. Het is voor iedereen dichtbij. Daarom maakt het ook zo veel los." Zelf zwom Marc de eerste editie zelf ook mee. "Een unieke ervaring. Je voelt je een held. Je zwemt daar langs die vestingwerken, mensen staan je aan te moedigen aan de kant en je kunt iets betekenen voor mensen met kanker. Dat geeft echt een kick. Als je dan over die finish komt, is dat zo'n emotioneel moment. Echt mooi. Veel mensen die mee hebben gedaan, zeggen dat het een van de mooiste ervaringen is uit hun leven."

Op naar de 1000 zwemmers
Vorige editie deden ongeveer 800 zwemmers mee aan de Bossche editie van Swim to Fight Cancer. Dit jaar hoopt de organisatie naar de 1000 zwemmers te gaan en nog meer geld op te halen. Marc: "Elke editie is het nog gelukt om het bedrag te verhogen. Daar gaan we deze keer weer voor." Om dit te realiseren zijn de mogelijkheden tot deelname verder uitgebreid. Vorige editie werd al de Kids Swim geïntroduceerd voor 8 – 15-jarigen. Nieuw dit jaar zijn de Family & Friends teams (minimaal 4 deelnemers) voor deelnemers die de Swim samen willen beleven. De inschrijfkosten per deelnemer zijn gelijk aan die van de individuele zwemmer, maar je start gegarandeerd samen met je teamgenoten. Ook kinderen kunnen zich in teamvorm opgeven.

Ultieme teambuilding
Daarnaast is het voor bedrijven wederom mogelijk om deel te nemen in teams. Marc Lammers: "Ik geef veel trainingen over teambuilding in het bedrijfsleven. Wat mij betreft is dit de beste teambuilding die er is. Deelname aan de Swim met collega's is een unieke ervaring die echt wat doet. Je leert elkaar op een unieke manier kennen en herkennen en je hebt samen dat euforiegevoel. Daar kan geen bowlinguitje of teamborrel tegenop." Dat merken ze ook bij het Bossche bedrijf Enexis, sinds 2015 hoofdsponsor en ook trouwe deelnemer met verschillende medewerkers. Maarten Blacquière, CFO Enexis licht toe: "Wij zijn hoofdsponsor omdat we ons steentje willen bijdragen aan de strijd tegen kanker. Ons hoofdkantoor is gevestigd in 's-Hertogenbosch en dit is voor ons de perfecte manier om onze verbondenheid met de stad tot uiting te brengen. Een mooi bijeffect is dat de deelnemende medewerkers altijd als voorbereiding flink aan het trainen slaan. Dat heeft natuurlijk ook een positief effect op hun vitaliteit en hun gezondheid, waardoor ze goed in hun vel zitten. Het versterkt bovendien het groepsgevoel om samen te gaan voor hetzelfde doel, de onderlinge betrokkenheid is groot. Ik merk sowieso dat het in de weken voorafgaand aan het evenement altijd steeds meer gaat leven in het bedrijf. Maar het hoofddoel is en blijft de strijd tegen kanker, een vreselijke ziekte waar zo velen van ons direct of indirect mee geconfronteerd worden."

Voor meer informatie over Swim to Fight Cancer: www.swimtofightcancer.nl/denbosch. Schrijf je in als deelnemer, word vrijwilliger of doneer aan familie, vrienden of direct aan Swim to Fight Cancer. Tot 1 juni zijn de inschrijfkosten € 75,- per persoon, daarna is het inschrijfgeld € 90,-. De kosten van een Business Team bedragen € 1.000,- (excl. btw), maximaal 5 personen per team. Business Teams die zich vóór 10 mei inschrijven worden voor woensdagavond 15 mei uitgenodigd om een lezing met als onderwerp 'Agile & zelf coachende teams' van bestuursvoorzitter Marc Lammers bij te wonen.