Het Nesko in actie. Foto: Milagro Elstak
Het Nesko in actie. Foto: Milagro Elstak

Nederlands Studenten Kamerorkest viert 55-jarig bestaan: 'Muziek moet je brengen met passie'

's-HERTOGENBOSCH - Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) gaat weer op tournee! In de eerste twee weken van april brengt het orkest, bestaande uit 50 jonge, ambitieuze amateurmusici, in 8 studentensteden kamermuziek ten gehore. Op dinsdag 9 april speelt het Nesko in het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch.

Door Astrid Berkhout

Het Nesko bestaat 55 jaar en viert in 2019 dus haar 11-de lustrum. Het is een uniek studentenorkest dat studenten de mogelijkheid biedt om in kamermuziekverband te spelen. Ieder jaar wordt er een nieuw programma samengesteld, waarin altijd veel aandacht wordt geschonken aan jong talent. Het Nesko staat dit jaar onder leiding van dirigent Sander Teepen, die sinds 5 jaar samen met zijn vrouw en dochter in 's-Hertogenbosch woont. Sander is momenteel assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. Dit jaar maakte hij zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Staatsphilharmonie Košice. Hij begon ooit als hoboïst en speelde bij verschillende ensembles. Al snel werd hij echter gegrepen door het dirigeren. Sinds 2012 nam Sander met diverse podiumprijzen deel aan verschillende dirigentenwedstrijden, onlangs mocht hij nog de Kersjesprijs in ontvangst nemen.

Race tegen de klok
Sander is geen onbekende voor het Nesko; in 2009 soleerde hij onder leiding van Ivan Meylemans in het Sinfonia Concertante van Mozart. "Alleen al daarom vind ik het ontzettend leuk om nu het Nesko te mogen dirigeren", vertelt Sander enthousiast. "Ieder jaar heeft het orkest een andere samenstelling. In korte tijd wordt door alle studenten keihard gewerkt om zich het programma volledig eigen te maken zodat ze de werken uiteindelijk op een hoog niveau kunnen uitvoeren. Omdat de voorbereidingstijd zo beperkt is, moesten we heel streng zijn bij de audities. Op een enkeling na zijn het allemaal gewone studenten die zich naast hun studie even volledig wijden aan het orkest. Veel van hen zijn al actief bij reguliere studentenorkesten, met name in de grote steden. Sommigen hebben zelfs de vooropleiding voor het conservatorium gedaan maar besloten uiteindelijk toch voor een universitaire studie te kiezen."

Gedrevenheid
"We zijn begonnen met een repetitieweek in het Friese Idskenhuizen. Daarbij werk je heel intensief met elkaar samen, om uiteindelijk uit te groeien tot een hecht orkest met leden die perfect op elkaar zijn ingespeeld. Natuurlijk is er ook ruimte voor gezelligheid, er ontstaan niet zelden goede vriendschappen. Wat je deelt, is de wil en de drive om mooie muziek te maken. Ludwig von Beethoven zei ooit: "To play a wrong note is insignificant; to play without passion is inexcusable." Daar sluit ik me helemaal bij aan. Deze studenten spelen zoals je zou moeten spelen. Een verkeerde noot is wellicht onvermijdbaar, maar de liefde en passie waarmee ze dit alles doen, zullen straks zeker voelbaar zijn in de zaal."

Buiten de muzikale grenzen
Dit jaar organiseert het Nesko het project 'Van de Kaart', waarin het orkest zijn muzikale grenzen opzoekt door een onconventioneel, grensverleggend en feestelijk lustrumprogramma uit te voeren. "Om die reden bestaat het orkest nu ook uit 50 musici i.p.v. 40. We beginnen het programma met de vrolijke Euryanthe Overture van Carl Maria von Weber. Dit wordt gevolgd door het spektakel van 'Lof der Zotheid', een compositie die op ons verzoek is geschreven door het fantastische jonge talent Tijmen van Tol. Het is een pittig werk geworden, een concert voor trompet en piccolotrompet. Het stuk zal worden gespeeld door de virtuoze trompettist Floris Onstwedder. Vlak voor de pauze zorgen we voor een rustpunt met 'De Ceder en de Palm', is een vrij onbekend werk dat gebaseerd is op een gedicht van Heinrich Heine. Na de pauze wordt de prachtige vierde symfonie van Brahms ten gehore gebracht. Deze symfonie wordt beschouwd als het belangrijkste en grootste werk van Brahms. Al met al dus een behoorlijk uitdagend programma. Het is bovendien een traditie dat er nog een toegift komt, dus ik zou zeggen: Kom en laat u vooral verrassen!"

Het Nesko speelt op 9 april om 20.15 uur in het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.nesko.nl. Het Nesko steunt het UAF, een stichting die vluchtelingen ondersteunt bij hun studie en werk. Een deel van de tourneeopbrengst komt ten goede aan deze stichting.