Zwerfhonden in Casablanca, Marokko.
Zwerfhonden in Casablanca, Marokko.

Hassan uit 's-Hertogenbosch vraagt aandacht voor Wereld Zwerfdierendag met spreekbeurt


's-HERTOGENBOSCH – Eenmaal per jaar staan alle dieren in het zonnetje: op dierendag. Huisdiereigenaren trakteren hun konijn, kat of hond deze dag op iets lekkers of ze besteden extra aandacht en zorg aan hen. Maar er zijn ook heel veel zwerfdieren die geen baasje hebben die hen dagelijkse zorg geeft, laat staan dat ze iets extra's krijgen. Om deze dieren ook extra aandacht te geven werd in meer dan tachtig landen op 4 april voor de zevende keer Wereld Zwerfdierendag georganiseerd.

Door Megan Hanegraaf

Hassan uit 's-Hertogenbosch gaf Zwerfdierendag, en dus alle zwerfdieren, ook extra aandacht. Op zijn basisschool vertelde hij erover tijdens zijn spreekbeurt. "Ik kwam met het idee toen ik op vakantie in Marokko was. Ik zag daar enorm veel zwerfdieren, overal op straat liepen katten. Ik vond het zó zielig dat ik het liefst alle dieren zelf wilde verzorgen. Helaas gaat dat natuurlijk niet", vertelt Hassan. "Eenmaal terug in Nederland ging ik op zoek naar informatie over zwerfdieren, totdat ik Wereld Zwerfdierendag tegenkwam. Ik wist, net als mijn klasgenoten, niet dat deze dag bestond." Hassan wil door zijn actie te plaatsen in de Bossche Omroep meer aandacht vragen voor alle dieren in de wereld. "Aandacht voor zwerfdierendag is belangrijk, zodat iedereen ook aan (zwerf)dieren in het buitenland denkt en niet alleen aan hun eigen huisdieren. Ieder dier is gelijk en daarom verdienen zij allemaal een goed leven."

Via internet kwam Hassan in contact met Stichting Dierennood. Om mensen bewust te maken van het leed dat zwerfdieren wordt aangedaan, heeft een vrijwilligster van de stichting een luisterboekje gemaakt. "In het boekje worden verschillende verhalen verteld over zwerfdieren. Zo komen onder meer voedseltekort, beperkingen en handicaps aan bod. Zwerfhond Hanno en zwerfkat Flip hebben bijvoorbeeld maar drie pootjes. Dit luisterboekje is best schokkend, omdat je in Nederland geen idee hebt hoe het er aan de andere kant van de wereld aan toe gaat", vertelt de maakster van het luisterboekje.

Marokko
Een vrijwilligster van Stichting Dierennood vertelt over de enorme problemen: "In de hoofdstad van Marokko, Casablanca, wemelt het inderdaad – letterlijk – van de straatkatten. En niemand die ze ziet. Het hoort gewoon bij het straatbeeld, zoals de winkeltjes en de lantaarnpalen. We hebben contact met een Marokkaans kattenvrouwtje Amina. Zij zorgt als een van de weinige inwoners wel voor de katten. Ze loopt twee keer per dag een rondje door de stad, om de beestjes te voeren. Het eten dat Amina kan geven bestaat uit goedkope rijst, slachtafval, graten en botten van de visverkopers of slagers. Soms krijgt ze dat gratis, maar vaak moet ze deze etensresten gewoon betalen. Financiële steun krijgt ze niet, omdat de Marokkaanse cultuur nauwelijks om de dieren geeft. De straatkatten van Casablanca hebben Amina echter hard nodig. De dieren worden aangereden door auto's en vervolgens aan de kant geschopt of geveegd, ook als ze nog overlevingskansen hebben. Een ander probleem is het enorme tekort aan dierenartsen en medicatie in Marokko."

Doneren
Als er geen zwerfdieren meer worden geboren, dan wordt dat probleem vanzelf minder. Stichting Dierennood wil daarom zoveel mogelijk dieren laten steriliseren. Daarnaast is er financiële hulp nodig om alle zwerfdieren te voorzien van eten, een hok en indien nodig een bezoek aan de dierenarts. Hassan: "Na mijn spreekbeurt wil ik vragen of de kinderen uit mijn klas ook geld willen geven. Bijvoorbeeld door mensen te helpen zoals hun auto wassen, de tuin harken of boodschappen doen. Het geld gaat natuurlijk naar Stichting Dierennood. Maar liefst honderd procent van de donaties gaan naar dieren in nood. Wat Hassan zelf doet voor het goede doel? "Ik ga voor Kwast, de hond van mijn buurvrouw, een speciaal bot kopen uit de webwinkel van Stichting Dierennood. Met dit geld kan een andere hond weer worden geholpen."

Wilt u ook iets bijdragen aan een beter leven voor zwerfdieren? Via de website van Stichting Dierennood kan men een honden- of kattenitem bestellen voor slechts vijf euro. Verder zijn er nog velen anderen landen en acties waaraan u kunt doneren via de website van de stichting. Benieuwd wat er met uw donatie wordt gedaan? Voor vijf euro kan een week voer voor een hond of kat in een asiel worden betaald. Voor tien euro worden zwerfdieren al behandeld tegen vlooien en teken. Voor slechts twintig euro kan een dier al worden gesteriliseerd.

Meer informatie of doneren? www.dierennood.nl/doneren Doneren kan ook op: NL16 INGB 0004 7841 60 t.a.v. Stichting Dierennood.