's-Hertogenbosch staat op tegen kanker

Wethouder Mike van der Geld en Frits Sissing te midden van de Blauwe Engelen
Wethouder Mike van der Geld en Frits Sissing te midden van de Blauwe Engelen

's-HERTOGENBOSCH – Op woensdag 15 mei staat Nederland weer op tegen kanker. De negende editie van deze jaarlijkse tv-show wordt deze keer live uitgezonden vanaf de Parade in 's-Hertogenbosch, door AVROTROS op NPO1, zo werd bekend gemaakt tijdens een druk bezochte bijeenkomst voor genodigden in het Bestuurscentrum. De presentatie is in handen van Frits Sissing. Verschillende bekende artiesten treden tussen 20.30 en 22.00 uur op of laten op een andere manier van zich horen. Zo worden drie bekende Nederlanders op het plein omgetoverd tot levend standbeeld. Uiteraard ontbreken ook de verhalen van onderzoekers en patiënten niet.

Door Astrid Berkhout

"We zijn ontzettend blij dat we dit prachtige evenement in 's-Hertogenbosch mogen verwelkomen, en dat nog wel op het mooiste plein van Nederland", aldus Mike van der Geld, wethouder van o.a. Citymarketing. "Iedereen heeft wel iemand in zijn of haar omgeving die te maken heeft of heeft gehad met kanker. Ook ik heb familieleden verloren aan deze verschrikkelijke, slopende ziekte, die een enorme impact heeft op de mensen om de zieke heen. Tijdens het event zetten we er met z'n allen letterlijk en figuurlijk de schouders onder om zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar manieren waarop we kanker in de toekomst wellicht kunnen verslaan. Toen we de kans kregen om het event naar 's-Hertogenbosch te halen, hebben we deze als gastvrije stad dan ook met beide handen aangegrepen. Naast het goede doel is het een goede promotie voor onze 'Cultuurhoofdstad van het Zuiden'. Samen met de inwoners van de stad gaan we er een groot succes van maken!"

Ingrijpende verhalen
"Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders krijgt de diagnose kanker", vertelt Annemiek Plemp van het 70-jarige KWF. "Het is mooi dat iedereen op 15 mei een steentje kan bijdragen om de dag te bereiken dat niemand meer doodgaat aan deze ziekte. Dat is het doel dat we uiteindelijk voor ogen hebben." I Care TV Productions verwacht dat circa 6.000 mensen afkomen op het evenement in 's-Hertogenbosch en rekent op ruim 1 miljoen kijkers. Presentator Frits Sissing, die de presentatie van 'Nederland staat op tegen kanker' al 3 keer eerder voor zijn rekening nam, staat voor deze gelegenheid specifiek stil bij het verhaal van Anton van Leeuwen, die hij tegenkwam in een van de vorige uitzendingen. "Anton heeft uitgezaaide longkanker en volgens de doctoren zou hij er eigenlijk niet meer moeten zijn. Dankzij steeds weer nieuwe medicijnen leeft hij echter nog steeds. In de tussentijd is hij opa geworden en onlangs heeft hij voor het eerst zijn kleinkind zien fietsen." Ook tijdens de negende editie van 'Nederland staat op tegen kanker' zullen aangrijpende maar ook hoopvolle portretten van mensen die geraakt zijn door kanker te zien zijn.

Levende standbeelden
Wat kunnen we op 15 mei precies verwachten? "Het wordt een waar mediacircus met live schakelingen naar vele andere media op de dag zelf", vertelt Jeroen Plemp van I Care TV Productions. "Grote artiesten en persoonlijkheden zijn van de partij om zo veel mogelijk mensen naar 's-Hertogenbosch te trekken. Drie bekende Nederlanders toveren we om tot levende standbeelden van de historische figuren Koningin Wilhelmina, Neil Armstrong en Antonie van Leeuwenhoek. Zij krijgen een prominente plek op de Parade en staan gedurende de hele uitzending als 'living statue' stil op een sokkel."

Een menselijk lint
Zij worden bijgestaan door naar verwachting circa 1.000 mensen die schouder aan schouder gaan staan en samen een menselijk lint vormen in het centrum van 's-Hertogenbosch, met ieder hun eigen verhaal. Zij maken zichtbaar voor wie ze daar staan door een foto mee te nemen van hun dierbare die getroffen is (geweest) door kanker. Door anderhalf uur letterlijk stil te staan bij kanker, roepen zij andere mensen op om vooral donateur te worden van het KWF. Ook de Blauwe Engelen doen mee. Veertig van de in totaal 150 gastheren en gastvrouwen van de stad zullen onderdeel uitmaken van het menselijk lint voor hun dierbare vriend Rien van de Pas, die kort geleden is overleden aan darmkanker. De organisatie wil u vooral vragen om snel in te schrijven, dit kan alleen of als groep. De komende weken wordt u via de media op de hoogte gehouden over de nieuwste ontwikkelingen rondom 'Nederland staat op tegen kanker'. "Met elkaar maken we het verschil!"

Wilt u ook onderdeel uitmaken van het menselijk lint als eerbetoon aan uw dierbare? Schrijf u dan in op www.kwf.nl/nlstaatop. Hier vindt u ook meer informatie over het evenement.