V.l.n.r. Mechteld Janssen, Joyce Coensen en Carolien van Mackelenbergh, de initiatiefnemers van Bij Katrien. Foto: Michel van de Langenberg
V.l.n.r. Mechteld Janssen, Joyce Coensen en Carolien van Mackelenbergh, de initiatiefnemers van Bij Katrien. Foto: Michel van de Langenberg

Bij Katrien naar voormalige Bank van Leening: 'een nieuw begin'

's-HERTOGENBOSCH – Er is veel gedoe over geweest maar nu is het eindelijk een feit. Bij Katrien, de huiskamer van de Bossche binnenstad en oorspronkelijk gehuisvest in het Koningstheater aan de Triniteitstraat, is onlangs dan toch echt verhuisd naar de voormalige Bank van Leening aan de Schilderstraat. Onderhuurders Quiet Community Den Bosch en COC verhuisden met hen mee. De activiteiten op het gebied van dansen en bewegen van Bureau Babel houden bovendien eveneens hun plek op deze locatie.

Door Astrid Berkhout


Het begon 6 jaar geleden allemaal met drie Bossche moeders die elkaar ontmoetten op het schoolplein en één ding met elkaar gemeen hadden; ze wilden niet alleen maar denken en praten maar daadwerkelijk iets doen. Zoals ook in het jaarverslag 2016-2017 staat: "Vanuit ons hart en onze maatschappelijke bevlogenheid, mensen verbinden en zo een positieve beweging aanjagen op weg naar een nieuwe lokale sociale werkelijkheid." Oorspronkelijk met de Catharinakerk in gedachte als locatie, maar het werden het Mariapaviljoen en Dit Ook. Ruim 4 jaar geleden betrokken ze het Koningstheater in de Triniteitstraat. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een bruisende ontmoetingsplaats waar mensen met en zonder beperking, jong en oud, allochtoon en autochtoon bij elkaar komen en zich thuis voelen.

Verbinden en wederkerigheid
"Wij denken buiten de bestaande hokjes en programmeren activiteiten die juist tegemoet komen aan vragen die door die hokjes heen gaan", vertelt Gieke Buur, voorzitter van Bij Katrien. "We organiseren zelf activiteiten en hebben ook vaste gebruikers, naast uiteraard onze medebewoners Quiet Community Den Bosch en COC. De diversiteit is enorm: Van naailessen en knutselen tot wandelgroepen en bewegen voor moeder en kind. Alles op vrijwillige basis en met ons grote doel voor ogen: Het verbinden van mensen en het zorgen voor wederkerigheid. Dit laatste is voor ons essentieel: Als je deelneemt aan een van onze activiteiten, zullen we altijd vragen wat je zelf eventueel voor andere inwoners van 's-Hertogenbosch kunt betekenen. Voor de duidelijkheid: We zijn geen cultureel podium, we willen alleen dat maatschappelijke initiatieven gebruik kunnen maken van onze ruimtes."

Rust in de tent
Even was er sprake van dat Bij Katrien moest wijken vanwege de bouw van een nieuw Theater aan de Parade; de bouwdirectie en het theaterpersoneel zouden hier een tijdelijk onderkomen krijgen. Toen de bouwplannen niet doorgingen, kon Bij Katrien alsnog blijven. In 2018 werd duidelijk dat ze alsnog moesten uit de Triniteitstraat omdat De Azijnfabriek naar deze plek verhuist. Zij moesten op hun beurt weg uit de oude Jacobskerk aan de Bethaniestraat omdat de gemeente dit gebouw weer nodig heeft voor de afdeling erfgoed. Veel gedoe volgde. "Het feit dat het op een gegeven moment een politieke issue werd, heeft niet echt geholpen. Het heeft allemaal erg lang geduurd. We moesten elkaar eerst leren kennen om open met elkaar te kunnen communiceren. Een zoektocht volgde, met de Bank van Leening als eindresultaat. Wij zijn ontzettend blij met deze nieuwe plek. We hebben lange termijn afspraken gemaakt met de gemeente, de komende 2 jaar zitten we hier sowieso goed en waarschijnlijk nog wel langer als alles gaat zoals we willen."

Nieuwe ideeën
Het feit dat Babel van start is gegaan als fusie tussen Bibliotheek, Muzerije en Bureau Babel, biedt kansen. "Het is een natuurlijk moment om te bekijken we de komende jaren samen kunnen gaan werken. Waar Babel de nodige ervaring heeft met jongeren, hebben wij die met ouderen en allochtonen. Het biedt meerwaarde om gezamenlijk op te trekken, de komende tijd zullen we de ideeën die er zijn, verder uitwerken. Daar kunnen we alle hulp bij gebruiken, dus mocht je je geroepen voelen om een bijdrage te leveren – als vrijwilliger of als donateur – meld je dan vooral." Bij de Bank van Leening krijgt Bij Katrien de foyer, een zaal en een keuken tot haar beschikking. Verder worden er werkplekken ingericht. "Alles uiteraard ingericht in onze eigen, herkenbare stijl. De grootste uitdaging wordt om duidelijk te maken waar we nu precies zitten, zodat mensen ons nog steeds weten te vinden. We hebben er in ieder geval enorm veel zin in!"