Amantius tijdens een eerdere editie van Taptoe
Amantius tijdens een eerdere editie van Taptoe

Amantius muzikanten kijken uit naar Taptoe 's-Hertogenbosch

's-HERTOGENBOSCH - "Pak je rust op die laatste twee tellen! Zet de lijn aan de voorkant strak, switch naar de andere cirkel en zorg ervoor dat je je wending in kwartjes verdeeld!" Tamboer-maitre Martijn van Schadewijk roept zijn aanwijzingen over de choreografie naar de 55 muzikanten voor hem. Het is hard werken om de nieuwe show op tijd goed ingestudeerd te krijgen, maar ze hebben er zin in bij Amantius. Zin in de zesde Taptoe van 's-Hertogenbosch, die op zaterdagavond 18 mei plaatsvindt in het De Vliert stadion.

Door Dianne Huijskens

Keihard wordt er deze laatste maanden geoefend, niet alleen op de reguliere donderdagavonden, maar ook op zondagen in de Brabanthallen of in het Autotron. Daar is genoeg ruimte om, ook bij slecht weer, goed te kunnen exerceren.

Strakke choreografie
Romy van de Broek (22 jaar) is één van de muzikanten. Zij is al vanaf haar 10de lid van Amantius en speelt saxofoon in de showband. "Toewerken naar de Taptoe is best spannend. Daar presenteren we voor het eerst onze nieuwe show, voor eigen publiek. Dat vind ik altijd heel speciaal." Romy repeteert ook regelmatig thuis. "We hebben van alle stukken MP3-tjes, die ik via mijn telefoon kan afspelen. De choreografie is per persoon uitgeschreven." Ze toont ingewikkelde overzichten op papier, die voor een leek abacadabra lijken, maar die Romy een helder beeld geven over hoe ze over het veld moet bewegen.

Jong en oud
De leeftijd van de Amantius muzikanten varieert van 14 tot 64 jaar. Quincy is de benjamin van het stel en is lid van jong Amantius. Eigenlijk is hij nog te jong om mee te doen met het groot orkest, maar omdat hij, volgens ingewijden, zo 'gruwelijk goed speelt' is hij in februari gevraagd om een lege plek op te vullen bij de sousafoon sectie. Hij is vereerd, heeft er heel veel zin in en oefent thuis elke dag. "Gelukkig vinden de buren het mooi."

Gezelligheid en een fijne sfeer
Ook Bram van Hoof (24 jaar) kijkt uit naar de Taptoe. Bram is tamboer en speelt op de snare. "Als slagwerkers spelen we alles uit het hoofd. Dat betekent dus ook dat we thuis veel moeten repeteren." Bram heeft het naar zijn zin bij Amantius. "Het is een gezellige club met een goede sfeer. Er zijn hier veel vriendengroepen ontstaan. We gaan samen stappen en komen op elkaars verjaardagen. En samen zo'n mooie show wegzetten in onze eigen stad, versterkt die band nog verder."

Muzikaal spektakel met eigentijdse muziek
De show bestaat uit een medley van moderne popnummers en eigentijdse muziek. Wie bij een Taptoe nog denkt aan ouderwetse hoempa pa heeft het goed mis. Samen met 6 andere korpsen zal Amantius ervoor zorgen dat het publiek een geweldige avond gaat beleven op 18 mei. Een muzikaal spektakel van hoge kwaliteit, dat leuk is voor jong en oud. Mis het niet en bestel snel kaarten op www.taptoe-shertogenbosch.nl.