Logo bosscheomroep.nl

Zelfbouwproject Bewust Wonen & Werken Boschveld

's-HERTOGENBOSCH - De vierentwintig duurzame huizen aan de Zernikestraat in de wijk Boschveld bestaan nu ruim anderhalf jaar. Leidi Haaijer (61), één van de initiatiefnemers, van dit woonproject, woont in één van de duurzame huizen. Ze hoopt voor de zomer klaar te zijn met verbouwen, zodat ze eindelijk volop kan genieten van haar nieuwe stulpje. Wij maken met Leidi de tussenstand op van haar ambitieuze woonproject.

Door Lisa van Es


In november 2017 werd Leidi's huis opgeleverd. Het hieropvolgende jaar in april is ze definitief verhuisd, sindsdien woont Leidi fulltime in haar nieuwe, duurzame stulpje. Aan het huis is inmiddels veel veranderd. Gestuukte muren van leem vormen allerlei ruimtes. De keuken is klaar, deze bestaat grotendeels uit Brabants hout. Ook het aanrecht is afkomstig van een bedrijf uit de regio. Leidi's stulpje is, net zoals de andere duurzame drieëntwintig woningen, van het gas af. Achter een paar deuren van Brabants hout staat een klimaatrobot opgeborgen, die het klimaat in Leidi's huis reguleert. Het dak is deels bekleed met zonne- en warmtepanelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De 61-jarige monumentaal vormgeefster heeft over alles nagedacht.

Strobalenhuis
De trotse huiseigenaar houdt er al jarenlang een milieubewuste en duurzame levensstijl op na. Voor haar werk hield ze zich veel bezig met het vormgeven van de publieke ruimte. Ze wist dus ook meteen hoe haar nieuwe huis eruit moest komen te zien. "Toen dit huis opgeleverd werd, zag ik meteen voor me hoe het moest worden. Het is geen publieke ruimte, maar ik blijf toch vormgever. In de muren zit parelmoer verwerkt, waardoor er een kleine glinstering ontstaat. Dit zorgt voor een zuidelijke uitstraling."
De bijna energieneutrale huizen aan de Zernikestraat stonden er niet zomaar. Hier was een lange aanloop voor nodig. Het begon allemaal met Leidi die op een milieubewustere manier wilde gaan wonen. "Mijn nieuwe huis wilde ik gaan bouwen van hernieuwbare materialen. Rond 2007 kwam ik op het idee van een strobalenhuis. Ik woonde toen nog in Den Bosch Zuid. Mijn ex-man en dochter waren inmiddels het huis uit en dus zat ik alleen. Hierdoor ging ik nadenken over wat ik nu verder wilde met mijn leven. Ik kwam uit op strobouw. Hier ben ik me in gaan verdiepen door workshops en projecten te gaan volgen. Ook heb ik veel genetwerkt."

Zorg voor elkaar
"Het werd duidelijk dat het best ingewikkeld en vooral duur was om een strobalenhuis in de stad te realiseren. Samen met een aantal andere mensen wilde ik op het huidige terrein in Boschveld gaan bouwen. Er waren inmiddels ook architecten bij betrokken. Die stelden voor om bij de tussenwanden gebruik te maken van kalkzandsteen. De voor- en achtergevel zou van hout gemaakt worden. Hierdoor zou het huis goedkoper en praktischer dan van strobouw. Eind 2016 liet ik het idee van een strobalenhuis los."

Bij het bouwen van de muren heeft Leidi gebruik gemaakt van jute en leem. Klei (ofwel leem) neemt vocht op, en reguleert het vochtigheidsgehalte. Naast de duurzaamheid van de huizen aan de Zernikestraat, is er nog iets wat dit woonproject bijzonder maakt: de gemeenschapsgezindheid onder de bewoners. "Hier zijn mijn buren denkgenoten. In Den Bosch Zuid lag dat anders." Ook de sociale controle onder de nieuwe woonwijkbewoners blijkt groot te zijn. "Als iemand zwanger is, leveren we met zijn allen kraamzorg. Bij zieke buurtbewoners brengen we maaltijden. We hebben elkaars e-mailadressen, en er zijn allerlei groepsapss. Iedereen is hierdoor zo opgetrommeld, zo blijf je van elkaar op de hoogte."

Alle buurtbewoners erbij betrekken
De duurzame huizen zijn in een kring gebouwd, en grenzen aan een gemeenschappelijke tuin. Een buurtkas schermt de huizen deels af van de rest van de woonwijk. Hier worden regelmatig vergaderingen en feesten georganiseerd. "Het gevaar is dat je hierdoor een blik naar binnen krijgt, dat wil ik niet. Hier moet je voorzichtig mee omgaan. Zelf ben ik opgegroeid in Den Haag. Hier heb ik gezien hoe verschillende culturen goed met elkaar samengaan. Ook in deze wijk wil ik dat iedereen prettig met elkaar samenleeft. Ik ken veel andere buurtbewoners uit Boschveld bij naam, en weet waar ze wonen. Oprechte interesse is belangrijk. Bij de open dagen in de buurtkas nodig ik ze vaak uit."

Voorlopig valt er nog genoeg te doen aan Leidi's huis. Er moet nog een lemen wand gestuukt worden. De uitdaging waar de milieubewuste 61-jarige zich momenteel mee bezighoudt, is afmaken van de badkamer. Leidi heeft nog altijd geen douche heeft, maar hier heeft ze wat op bedacht. "Met wat houten balken en bouwzeil heb ik op mijn (platte) dak een douchehokje gefabriceerd. Als er te veel wind staat, kan ik bij de buren douchen."

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?