Siona Houthuys en Berten Vanderbruggen zijn te zien met hun theatervoorstelling No Coincidence, No Story. Foto: Robbe Maes
Siona Houthuys en Berten Vanderbruggen zijn te zien met hun theatervoorstelling No Coincidence, No Story. Foto: Robbe Maes

Twintigste editie van Festival Cement

's-HERTOGENBOSCH - Van 22 t/m 30 maart 2019 vindt de twintigste editie van Festival Cement plaats. Drieëntwintig makers reizen af naar 's-Hertogenbosch om hun werk te tonen. Samen vormen zij een bont gezelschap met een enorme verscheidenheid aan stijlen en stemmen. Festival Cement biedt met haar bijzondere selectie van de nieuwste generatie theatermakers, choreografen en performers veel gloednieuw werk; het programma omvat negen premières en twee Nederlandse premières. Daarnaast zijn er dit jaar 4 speciale Cement Producties.

Door Astrid Berkhout


Wat is er nieuw dit jaar? "Om het publiek kennis te laten maken met alle makers, maken we naast een programmafolder voor het eerst een Makersboek, een eigen papieren uitgave waarin we aan de hand van interviews, portretten en beeld de makers voorstellen", vertelt Leonie Clement, artistiek leider van Festival Cement. "En dagelijks vind je in het festivalhart Het Podium van Papier, een manier om ook beeld en schrijftalent een podium te bieden. Podium van Papier is steeds een poster om te bewaren en aan de achterkant staat een essay, verhaal, gedicht of manifest. Wat ook anders is dan eerdere jaren, is dat het festivalhart zich deze editie bevindt in het WerkWarenHuis. Voorstellingen spelen vertrouwd in de Verkadefabriek, Artemis, Pand 18 en aan de Triniteitsstraat, maar napraten, eten, drinken en dansen doen we in het Werkwarenhuis."

Highlights
"Festival Cement geeft dit jaar vijf makers de mogelijkheid een voorstelling te produceren. De Cement Producties worden dit jaar gemaakt door Bart van de Woestijne, House of Nouws, Timo Tembuyser en Marijn Graven en Milou van Duynhoven. Ook heel leuk is dat Siona Houthuys en Berten Vanderbruggen te zien zijn met hun theatervoorstelling No Coincidence, No Story. Zij wonnen vorig jaar De Troffel, de stimuleringsprijs die we jaarlijks uitreiken met het concept voor deze voorstelling over toeval."

Grote vrijwilligersgroep
Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van 45 vrijwilligers. "Zij zijn ontzettend belangrijk voor ons, ze verzetten bergen werk. Daarnaast worden we ook enorm geholpen met slaapplekken. Maar liefst 15 Bosschenaren hebben dit jaar weer een bedje klaar staan voor onze makers. Hoe fantastisch is dat?!" De 70-jarige Berna Rekkers zet zich al sinds haar pensioen in voor Festival Cement. "Ik wilde vrijwilligerswerk doen op projectbasis", aldus Berna. "Niet iedere week op dezelfde tijd ergens aanwezig zijn en zelf vervanging moet zoeken als je een keer niet beschikbaar bent. Ik doe van alles voor het festival. Ik beman de infobalie, naai vlaggetjes, vul 'goodie bags' en doe ticketcontrole. Ik hou van die afwisseling en van de onverwachte dingen die je tegenkomt. Als je iets zoekt wat nooit standaard is, dan is dit vrijwilligerswerk zeker aan te raden!"

Meer info: www.festivalcement.nl.