De wensboomcoördinator laat wensen uitkomen

's-HERTOGENBOSCH - Onlangs kwam de wens van Léon Kramer uit. In Woonzorgcentrum de Noorderkroon werd zijn expositie geopend van tekeningen en korte gedichten en verhalen waarbij hij voorlas uit eigen werk. Karikaturen van bekende mensen zoals Mies Bouman, Obama, Toon Hermans en premier Rutte zijn de komende weken te bewonderen. Léon is niet de enige bewoner van De Noorderkroon van wie een wens in vervulling ging. Afgelopen jaar hebben bewoners door middel van een wensboom hun wens in vervulling zien gaan door de wensboomcoördinators van BrabantZorg.

Door Lesha Bosman


"Sinds mijn pensioen ben ik als vrijwilliger aangesloten bij de Noorderkroon", vertelt Koos Fennis, Wensboomcoördinator. Vorig jaar september is er een wensboom opgetuigd waar bewoners een wens in konden hangen. Sindsdien ben ik samen met twee andere vrijwilligers wensen in vervulling aan het laten gaan. En dat is prachtig werk."
De wensen van de bewoners lopen uiteen van een keer een Bossche Bol eten op de markt of een bosje bloemen kunnen geven aan een partner of een dochter tot een bezoek aan het Ajaxstadion of de Keukenhof. "Inmiddels hebben we al zo'n veertig bewoners blij kunnen maken", legt Fennis uit. "Dat kunnen we niet alleen. We zoeken daarom ook steeds aansluiting bij bedrijven en sponsoren. Zo gaan we binnenkort met een rondvaartboot naar Heusden. Dat bleek een wens van verschillende bewoners. Het crematorium in Vlijmen, Kringloopwinkel "de Spullenwaard" en Stichting Vrienden van BrabantZorg zorgen er mede voor dat het niet alleen bij een rondvaart blijft, maar de dag wordt aangekleed met een lunch zodat het echt een onvergetelijke dag wordt."

Dat verdient een bloemetje
"Bij iedere wens proberen we er het uiterste uit te halen. Een paar weken terug hebben we een bloemist uitgenodigd om hier te komen zodat bewoners die graag een bosje bloemen aan hun naasten wilden geven, zelf een bos bloemen konden samenstellen. Dat is toch leuker dan een bos bloemen laten bezorgen. Het was een prachtige en ontroerende dag. Zowel voor degenen die de bos bloemen overhandigden als voor degenen die verrast werden."

Vele handen maken licht werk
Door wensen in vervulling te laten gaan, willen de wensboomcoördinatoren de mantelzorgers ook even ontlasten. Soms is er een activiteit waarbij naasten wel worden uitgenodigd maar vaak wordt er juist ook gekeken hoe de wens in vervulling kan gaan, zonder een beroep te doen op naasten of het zorgpersoneel. "We benaderen bijvoorbeeld bedrijven zodat we ook hun personeel kunnen betrekken bij het vervullen van wensen. En het is zo'n dankbaar en mooi werk. Als je zag hoe blij en trots Léon was op de opening, dat was fantastisch. En door ook nog wat aandacht in de krant te krijgen voor zijn expositie is zijn wens helemaal uitgekomen!"

Nieuwe wensen
De wensen uit de wensboom zijn voor een groot deel al in vervulling gegaan. Maar inmiddels zijn er weer nieuwe bewoners in de Noorderkroon komen wonen en zijn andere bewoners wellicht ook aangestoken om een wens in de boom te hangen. "Als het aan mij ligt, gaan we aankomende september dus voor een nieuwe ronde wensen", vertelt Koos. "Wij zijn er klaar voor."

Wilt u als bedrijf of sponsor meehelpen bij het vervullen van wensen? Stuur dan een mail naar koos.fennis1@brabantzorg.eu.