Logo bosscheomroep.nl

Bosschenaar organiseert avontuurlijke kanotrips in Zweden: 'De beautycase moet thuis blijven'

De 67-jarige Rob Melker heeft een sterke drang naar avontuur en fysieke uitdaging. Dit combineert hij graag met het helpen van anderen. Zo is hij jarenlang in dienst geweest bij het leger en de brandweer. Het avontuur en grenzen verleggen, komt voor Rob samen in kanovaren. Twee keer per jaar begeeft hij zich met zo'n acht andere Nederlanders op Zweedse wateren.

Door Lisa van Es


Toen Rob achtendertig was ging hij voor de eerste keer kanoën. Samen met een paar vrienden maakte hij kennis met Zweden, en raakte meteen verkocht. De ongerepte natuur en het overal vrij mogen kamperen vond Rob heerlijk. En nog steeds. "Overal kun je met de kano de kant op. Als je een mooi plekje ziet, blijf je er slapen. Verder drink ik het natuurwater gewoon vanuit de kano. In al die jaren heb ik daar nog nooit klachten aan over gehouden." Rob, woonachtig in Maaspoort, organiseert inmiddels al tientallen jaren twee keer per jaar een kanoreis voor Nederlanders. Het liefst gaat hij met acht mensen, zo'n acht dagen lang. De reizen vinden plaats in mei en september. "In het hoogseizoen stikt het van de muggen op het water. Dat is niet prettig varen."

Mooie ervaringen
Inmiddels heeft Rob al veel groepen meegenomen naar zijn geliefde land. Met elke groep maakt hij weer iets anders mee. "Zo lag ik tijdens een reis naast zo'n zes andere kanovaarders in een bivakje, klaar om te gaan slapen. Totdat we opeens allerlei geritsel hoorden in de bossen. De avond daarvoor had ik aan de groep verteld dat er in dit gebied wolven voorkwamen. Het geritsel werd daarom meteen geassocieerd met een of meerdere wolven. Men werd dus bang door het geluid. Toen we door het licht van mijn zaklamp de veroorzaker van het geritsel zagen, waren we verbaasd. Een das schoot uit de bosjes. Het was paringstijd. Het geluid dat we hoorden kwam van een paar dassen die elkaar achterna zaten. Het gevoel van in de natuur zijn en overleven, vind ik prachtig. We vangen bijvoorbeeld ook vis vanuit onze kano's. Ik weet inmiddels dat snoeken zich in het riet bevinden. De vers gevangen vis bestrooi ik met wat viskruiden. We hebben dan een geweldige maaltijd." Het is niet alleen dieren eten, maar ook dieren kijken voor de kanogroep. "Met de groep vaar ik expres dichtbij de kant, zodat we bijvoorbeeld elanden en bevers kunnen spotten. Die zie je niet als je je midden op het water begeeft."

Alleen op de wereld
Als je deze avonturiersverhalen hoort, klinkt het alsof je een soort 'bever-mens' moet zijn om mee te gaan kanovaren. Volgens Rob hoef je geen typisch outdoor-figuur te zijn om mee te kunnen. "Je moet in ieder geval een zwemdiploma hebben. Het geluid van de mobiel moet uit, zodat je de natuur niet verstoort. Er zijn weleens vrouwen die twijfelen om mee te gaan. Tegen hen zeg ik vaak gekscherend ze de beautycase thuis moeten kunnen laten."

Wanneer de groep uit acht man bestaat, zijn er vier kano's. In dat geval wordt er in duo's gevaren. Rob vertelt: "De meeste dagen zijn we in de natuur en komen we geen mensen tegen. We gaan slechts naar twee hele kleine dorpjes, waar zo'n vijfentwintig huizen staan. Mijn reisgenoten waarderen de rust, ruimte en vrijheid altijd erg. Tijdens de kanotochten heb ik vaak het gevoel dat ik alleen ben op de wereld, samen met mijn reisgenoten. Dagenlang komen we niemand tegen, heerlijk is dat. De herrie die je hoort, maak je meestal zelf. Je kan de stilte letterlijk horen in Zweden."

Rob moet nog een paar maanden geduld hebben voordat hij weer naar Zweden mag. In de tussentijd is hij druk bezig met zijn vijf kleinkinderen. Ook is hij een paar keer week te vinden op het Willem I College waar hij werkzaam is als acteur op diverse opleidingen.

Wilt u in mei of september ook een keer mee met een kanoreis van Rob Melker? Stuur dan een e-mail naar: robmelker@home.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?