Debbie Vervoort en Greg Megerdi tonen een aantal werken die te zien zullen zijn in de expositie. Foto: Michel van de Langenberg
Debbie Vervoort en Greg Megerdi tonen een aantal werken die te zien zullen zijn in de expositie. Foto: Michel van de Langenberg

Studenten Sint-Cahtrienkerk organiseren kunstverkoop voor restauratie

's-HERTOGENBOSCH – Eind 2017 werd de voormalige pastorie van de Sint-Cathrienkerk aan het Kruisbroedershof gekraakt door studenten. Uit nood geboren, omdat het voor hen onmogelijk was om een betaalbare woning te vinden in 's-Hertogenbosch. Ze voelen zich verantwoordelijk voor het gebouw en doen hun best om het te restaureren. Maar daar is wel geld voor nodig. Op zaterdag 9 en zondag 10 maart van 12.00 tot 18.00 uur zijn er kunstwerken te zien én te koop. De opbrengst van de kunstwerken komt deels ten goede aan de restauratie van het monument.

"Momenteel wordt de Pastorie bewoond door studenten en een werkend persoon", vertellen Debbie Vervoort en Greg Megerdi, de kunstenaars die de kunstwerken hebben gemaakt. "Zij wonen samen als een woongemeenschap. Inmiddels hebben ze ook een overeenkomst gesloten met de gemeente en wonen ze er officieel anti-kraak. Ze gebruiken de woning onder toezicht van Camelot (leegstandsbeheer). Ze hebben natuurlijk altijd de angst om uitgezet te worden, maar dit weerhoudt hen er niet van om dit monumentale pand te restaureren. Wij wonen zelf niet in de pastorie, maar willen helpen door 25% van de opbrengst van de verkoop van onze werken beschikbaar te stellen voor het onderhoud van het pand. De resterende 75% gaat naar ons als makers."

De werken
In totaal zullen tussen de 20 en 30 werken - portretten met olieverf - te zien zijn; die van Debbie op hout formaat 20x20cm en die van Greg op canvasboard formaat 30x30cm. Debbie maakt portretten die opvallen door het kenmerkende kleurgebruik en een ondeugende twist. Greg maakt prachtige portretten met een zwarte achtergrond. Tevens zijn abstracte werken te bewonderen. De prijzen variëren van 275 tot 2000 euro. "Het is mogelijk van alle werken prints te bestellen, mocht het al verkocht zijn of mocht je het te duur vinden om het daadwerkelijk aan te schaffen."

Meer dan genoeg te doen
"De studenten restaureren het pand met behulp van vrienden; dit zijn medestudenten, omwonenden en oude vrienden die het wooninitiatief steunen. Ze nemen o.a. de ramen en voortuin onder handen. Samen met basisschool Het Bossche Broek en de omwonenden werken ze bovendien aan een buurttuin. Binnen wordt schimmel verwijderd door de muren te saneren en opnieuw te schilderen. Voor basisbehoeften als toiletteren, douchen en koken zijn nieuwe leidingen gelegd. Het is hard werken om in de Pastorie te kunnen leven en wonen, maar ze vinden het zeker waard. Ze zijn verliefd op dit huis en op deze prachtstad. Gelukkig krijgen ze veel steun. Iedereen in de buurt is blij dat de pastorie weer bruist en leeft als jaren geleden." Neem dus vooral een kijkje op de expositie en maak meteen kennis met de bewoners!