House of Hell (2014), Erik Vink. Foto: Ben Nienhuis
House of Hell (2014), Erik Vink. Foto: Ben Nienhuis

Bosch Parade vaart weer in 2019

's-HERTOGENBOSCH – Bosch Parade keert terug in de stad van Jheronimus Bosch! Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni 2019 vaart de drijvende optocht op de Dommel in 's-Hertogenbosch. Bosch Parade is voor het publiek vanaf de stadswallen en oevers in het historische stadshart te aanschouwen. In de basis blijft het evenement hetzelfde, maar er zijn inhoudelijk en organisatorisch ook wat vernieuwingen.

Door Astrid Berkhout

In 2010 vond de eerste editie plaats van Bosch Parade. "Het begon allemaal heel klein en intiem op de Binnendieze maar in de loop der tijd is Bosch Parade uitgegroeid tot een populair evenement dat jaarlijks behoorlijk veel mensen op de been krijgt", vertellen Miesjel van Gerwen en Claire van Nunen namens de organisatie. In 2016, tijdens de laatste editie van Bosch Parade, trokken de 18 kunstwerken ruim 20.000 bezoekers verdeeld over 3 uitvoeringen. "Bosch Parade is wereldwijd uniek in opzet en verschijningsvorm, er wordt dan ook met grote ogen gekeken naar wat wij doen. De beelden van Bosch Parade gingen viraal, met ruim 4 miljoen views en een eigen versie door New York Magazine met Amerikaanse voice-over, die inmiddels ook 1 miljoen keer is bekeken. Pas als je in het buitenland bent, besef je hoe bijzonder Bosch Parade eigenlijk is."

Het dieptepunt
Het was dan ook vooral een financieel probleem waardoor het niet lukte om Bosch Parade in 2017 te organiseren. "De jaren daarvoor vond financiering plaats vanuit stichting Jheronimus Bosch 500. Toen deze na afloop van het Jeroen Bosch jaar ophield te bestaan, bleef lang onduidelijk wat er met het resterende budget was gebeurd. Uiteindelijk bleek dat hier niets van was overgebleven. Op het dieptepunt besloten we in 2017 definitief voorlopig geen Bosch Parade meer te organiseren, dat was heel emotioneel voor alle betrokken." Marc Eysink Smeets, vanaf het allereerste begin betrokken bij Bosch Parade, kon de energie niet meer opbrengen naast zijn werk als directeur van festival Circolo. Miesjel wilde tot het uiterste gaan om Bosch Parade overeind te houden: "Het evenement zit tot in het diepst van mijn botten." Samen met Claire en de nieuwe zakelijk leider Erik de Jong zette hij er de schouders onder.

De wederopstanding
Inmiddels wordt achter de schermen al ruim 10 maanden keihard gewerkt aan de wederopstanding van de eigenzinnige muzikale en theatrale stoet met hedendaagse objecten, verbeeldingen en verklankingen. "Met succes, we kunnen nu eindelijk onze vleugels uitslaan. We hebben besloten er een tweejaarlijks event van te maken, met een nieuwe financieringsmix: Subsidies van de gemeente 's-Hertogenbosch en Brabants C, een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds en enkele andere fondsen én eigen inkomsten. Deze eigen inkomsten willen we vooral verwerven door bijvoorbeeld samen met de Kring Vrienden arrangementen aan te bieden voor een compleet dagje uit. We laten bovendien tribunes plaatsen waar je kaartjes voor kunt kopen, ideaal als je met net wat meer comfort van het geheel wilt genieten. Verder richten we een deel van de route in als een besloten festivalterrein, waar je tegen betaling een feestje kunt organiseren. Ten slotte zijn we natuurlijk altijd op zoek naar sponsoren die dit allemaal mede mogelijk willen maken."

De community
"In essentie is en blijft de Bosch Parade een kunstmanifestatie geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch. In organisatorisch opzicht is het nodige veranderd. Er is een collectief van zes kunstenaars uit 's-Hertogenbosch en Tilburg gevormd, bestaande uit regisseur Monique Zijp, dramaturg Lucas Kastelijn, componist Loes Reiling, filmer Reg Gruson en beeldend kunstenaars Erik Vink en Martijn van Dalen. Samen met andere kunstenaars en met de Bossche gemeenschap maken zij deze editie van Bosch Parade. De waterparade bestaat echter niet meer uit losse projecten. Er is één concept van waaruit wordt gewerkt. De inbreng van de kunstenaars blijft heel divers, dat tekent de veelkleurigheid van Bosch Parade. Maar de afzonderlijke onderdelen passen binnen een verbindende verhaallijn, en worden met behulp van muziek aaneengesmeed. Teksten van Lucas de Waard zorgen voor een verhelderend commentaar. Straks valt alles naadloos in elkaar." Zoals altijd zijn ook nu weer vele enthousiaste vrijwilligers betrokken bij Bosch Parade. "Zij zijn een wezenlijk onderdeel van onze community. Om te onderstrepen hoe belangrijk zij voor ons zijn, hebben we een community manager, Miriam Alders, aangesteld. Ook hun betrokkenheid is voor ons goud waard."