Logo bosscheomroep.nl
Artist Impression van de nieuwe SPARK Makerszone
Artist Impression van de nieuwe SPARK Makerszone

SPARK opent grote innovatieve werkplaats in Spoorzone

's-HERTOGENBOSCH - Bedrijven, studenten, ZZP'ers, onderwijsinstellingen, initiatieven en particulieren opgelet! Deze zomer krijgt 's-Hertogenbosch een SPARK Makers Zone op het Grenco-terrein in de Spoorzone. Het startsein daarvoor is onlangs gegeven. Het lab van ongeveer 1.000 m2 , krijgt verschillende werkplaatsen met hoogwaardige techniek zoals 3D printers, lasersnijders en robotica, maar geeft ook ruimte om (oude) ambachten opnieuw te ontwikkelen door ze te 'verslimmen'. En het is toegankelijk voor iedereen.

Door Lesha Bosman


"Ik vergelijk de MakersZone met een sportschool", vertelt Lonneke Wijnhoven, communicatiemanager van SPARK. "Door een abonnement af te sluiten of een dagpas aan te schaffen, krijg je toegang tot alle apparatuur en werkplekken binnen de werkplaats. Zo kun je metaalbewerken, houtbewerken, lasersnijden, 3D printen en robotica toepassen. Iedereen kan iets nieuws verzinnen. Gebruikers vinden elkaar in het maakproces en niet in rangen en standen. Zij vullen elkaar aan in creativiteit, techniek, uitvoering en alles wat er bij een maakproces komt kijken. Of je nu student bent van Avans, medewerker van een groot bedrijf of kunstenaar." Het lab en deze opzet spelen in op de grote vraag naar technici met de nieuwste inzichten, kennis, creativiteit en denkwijzen kortom 'new skills'. In het lab zullen ook workshops en lezingen plaatsvinden .

Verbinding met smart industry
Particulieren en bedrijven kunnen via een abonnement van rond de 100 euro per maand of een traject op maat toegang krijgen tot de makerszone. Aan de nieuwe innovatieve werkplaats hebben zich al ruim 25 partners verbonden waaronder kennis- en onderwijsinstellingen, bedrijven en leveranciers. Van woningbouwcorporaties en bouwbedrijven tot Heineken en kunstacademie AKV St. Joost." SPARK kreeg vanwege haar netwerk en projecten, onlangs tevens het predicaat 'smart industry fieldlab' vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hiermee is SPARK het eerste initiatief uit de bouwsector dat zich via dit netwerk verbindt aan de smart industry.

Samenwerken
Het makerslab is een belangrijke aanjager voor de verdere doorontwikkeling van het makersnetwerk op de Grenco locatie. De SPARK Makers Zone kan in potentie uitgroeien tot de grootste innovatieve werkplaats en publiek toegankelijke makers zone van Nederland. De nieuwe SPARK Makerszone draagt bij aan de ontwikkeling van vakmanschap, nieuwe ambachten en maaktechnologie. "Samenwerking is daarbij een sleutelbegrip", legt Lonneke Wijnhoven verder uit. "Het gaat om de kruisbestuiving binnen de MakersZone. Zo bedachten TU studenten bijvoorbeeld een bio-based brug maar om deze brug daadwerkelijk te maken, zochten zij de samenwerking op met andere studenten die ervaring hadden met realisatie en afwerking. In de nieuwe werkplaats kan het onderwijs meer aansluiting vinden met de praktijk en kan de praktijk het talent vinden waar het naar op zoek is."

Spoorzone
Door het lab te vestigen op deze locatie in de Spoorzone en het voor iedereen open te stellen, ontstaat een duidelijke verbinding tussen verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en andere lopende initiatieven in de stad. Denk aan JADS, WeenerXL en het Boschveld Ambachtscentrum. Nieuwe maaktechnologie en oud ambacht krijgen hiermee een duidelijke plek in de stad en bekrachtigen samen het aloude DNA van 's-Hertogenbosch, waar 'maken' en 'ambacht' een belangrijke positie innemen. De SPARK Makerszone opent haar deuren aankomende zomer.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?