Een scene uit de muziek-theatrale voorstelling Ronja. Foto: INDYMAH
Een scene uit de muziek-theatrale voorstelling Ronja. Foto: INDYMAH

Stichting Nieuwe Helden en Verkadefabriek presenteren Ronja's Festival

's-HERTOGENBOSCH – Op 8, 9, 22 en 23 maart organiseert Stichting Nieuwe Helden organiseert in samenwerking met de Verkadefabriek op twee verschillende locaties in 's-Hertogenbosch vier avonden rondom het thema armoede en ongelijkheid. Met eten, live muziek, ontmoetingen, verdieping en de theatervoorstelling RONJA.

De voorstelling RONJA is onderdeel van een groter project van Stichting Nieuwe Helden rondom de thema's armoede en ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen, genaamd OchArme. "Deze zomer is Lucas De Man, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, curator van Theater aan Zee in Oostende, België", vertelt Mariëlla van Apeldoorn, projectleider en regieassistent. "Daarbij heeft hij voor het thema betrokkenheid gekozen. Als het over betrokkenheid gaat, gaat het automatisch ook over de vraag of iedereen wel 'betrokken' kan zijn. Daarom hebben we vanuit Nieuwe Helden het project OchArme opgezet. Omdat er nog steeds zo veel mensen in onze samenleving zijn die door de gevolgen van armoede en ongelijkheid niet volwaardig kunnen deelnemen en gedwongen aan de zijlijn blijven staan. Het project bestaat uit meerdere kunstprojecten die allemaal een andere kant belichten van de thema's. Ronja is een theatervoorstelling over de gevolgen van armoede, gezien door de ogen van Clara, een alleenstaande moeder van een 11-jarige dochter."

Een aanzet tot gesprek
"Door middel van persoonlijke verhalen en liedjes, gebaseerd op tientallen interviews met mensen die dagelijks te maken hebben met armoede, proberen we samen met het publiek antwoorden te vinden op vragen als: Wat kunnen wij nou echt doen om het armoedeprobleem op te lossen? Gaat armoede uiteindelijk niet over een verregaande sociale en maatschappelijke ongelijkheid die we gezamenlijk, stilzwijgend aanvaarden en in stand houden? Tijdens ons vooronderzoek zijn we vaak boos geweest en vooral machteloos. We kunnen het anders doen, maar vooral politiek gezien wordt er veel tegen gehouden. Maar we putten ook moed uit die mensen die wel voor echt contact gaan, die de grenzen opzoeken en naar het grotere verhaal zoeken. En zowel die kwaadheid als die hoop wilden we vertalen in de voorstelling. Die willen we invoelbaar maken. We willen niet het cliché beeld laten zien of een zielig verhaal vertellen, maar iets maken dat de menselijkheid raakt en aanzet tot het gesprek. Geen voorstelling speciaal voor mensen in armoede dus, zij kennen het verhaal al. En ook geen introductie voor hen die echt niets weten, maar voor eenieder ertussenin, die ook wel voelt dat het wringt, dat het niet klopt, maar niet precies weet hoe het in elkaar zit. Voor hen wilden we deze voorstelling maken."

Speciale avond
"We willen uitdrukkelijk uitnodigen tot een ontmoeting tussen verschillende doelgroepen. Samen met de locaties, sociale partners uit de stad (o.a. The Quiet en Welzijn Divers) en studenten van de opleiding Social Work van Avans Hogeschool hebben we een speciale avond vormgegeven. Elke avond ontvangen we een bijzondere Bosschenaar die verbonden is met de thematiek en de avond opent. Vervolgens gaan we met z'n allen dineren, een bijzondere 3 gangen maaltijd bereid door de sociale keuken van de locaties waar we spelen. Tot slot kijken we naar de voorstelling Ronja, waarna er ruimte is om na te praten en mee te denken.
Door Ronja's Festival echt in de wijken te organiseren, hopen we de drempel voor veel mensen te verlagen. We hopen op een avond waarop zowel de zwaarte van het thema als de verbondenheid voelbaar is. Een avond waar je elkaar ontmoet, een biertje kunt drinken, naar live muziek kunt luisteren en daarna weer geraakt wordt. Wat ons betreft moet het gesprek over een rechtvaardiger, gelijker en eerlijker wereld steeds opnieuw gevoerd worden. Zodat er stukje bij beetje dingen toch veranderen."

Data en locaties: 8 en 9 maart BBS Haren Donk en Reit (Ploossche Hof 85 te 's-Hertogenbosch) en 22 en 23 maart Sociaal-Cultureel Centrum De Biechten (Vincent van Goghlaan 1 te Rosmalen). Om 17.30 uur ontvangst, om 18.00 uur aanvang. Kaarten (regulier 30 euro) zijn te bestellen via www.verkadefabriek.nl. Alle kaarten zijn inclusief een driegangen diner, live muziek, een verdiepend gesprek met een Bosschenaar en de voorstelling. Meer informatie: www.ocharme.nl.