Logo bosscheomroep.nl
Student Taylan Öncü, bedenker van Studelen. Foto: Roel van der Aa
Student Taylan Öncü, bedenker van Studelen. Foto: Roel van der Aa

Avans-studenten bedenken studentenmarktplaats 'Studelen'

's-HERTOGENBOSCH – Elke student kent het wel, een schoolopdracht waar je enorm tegenop ziet. Misschien wel omdat je er totaal niet goed in bent zoals het vertalen van teksten of het maken van een layout. Daar bedachten twee studenten van de Avans Hogeschool, Taylan Öncü (22) en Emre Çetinkol (23) iets op: Studelen. "Studenten die geld of ervaring nodig hebben, kunnen verschillende diensten op het platform aanbieden. Studenten die behoefte hebben aan een dienst kunnen deze kopen van hen", aldus Öncü. Inmiddels maken er al ruim tweehonderd studenten gebruik van de website.

Door Megan Hanegraaf


Het idee van de jongens ontstond slechts enkele weken geleden op school, in een studiegroep. "Tijdens een bijeenkomst merkten we dat elke student zijn of haar eigen unieke talenten heeft. Ik ben bijvoorbeeld beter in het ontwikkelen van websites, terwijl mijn groepspartner beter is in ontwerpen ervan", vertelt bedenker Öncü. De studenten wilden daarom 'iets' creëren waarbij ze alle goede eigenschappen van studenten in heel Nederland konden combineren. Daaruit kwam Studelen. Wat studenten kunnen verwachten van de diensten van Studelen? "Je bent bijvoorbeeld student fotografie en je hebt een website nodig voor je portfolio, dan is Studelen de perfecte plek om een kandidaat te vinden. Studenten kunnen simpelweg andere studenten vinden die hun zwakke plekken kunnen opvullen."

Ideale service
Hoe Studelen werkt? Super simpel volgens Öncü. "Het werkt hetzelfde als markplaats", aldus de student. Als gebruiker moet je eerste een profiel aanmaken. Dat is nodig om later je bestellingen, berichten en accountinstellingen te zien. Na het aanmaken van je account kan je direct gebruik maken van de diensten die studenten op het platform aanbieden. Öncü legt uit: "Een student die behoefte heeft aan een dienst kan onder meer het portfolio van de aanbieder bekijken en reviews over diegene lezen. Op deze manier kan de student er zeker van zijn dat hij de ideale service vindt." Wanneer de student heeft gevonden wat hij nodig heeft, kan hij een bericht versturen naar de verkoper. "Je kan via het platform een bericht naar de verkoper als je denkt dat jouw bestelling minder tijd of werk kost dan gedacht of als je gewoonweg wilt onderhandelen, dan is dat mogelijk. Het is immers een marktplaats", legt Öncü verder uit. Als de student en de verkoper het eens worden over de prijs en de voorwaarden, kan de student de bestelling definitief plaatsen. Wanneer beide partijen tevreden zijn met de dienst, kunnen ze deze als afgewerkt markeren. Als er problemen zijn, kunnen ze proberen om het samen op te lossen. Als dat niet lukt, kunnen ze een moderator om hulp vragen. Student Öncü: "We zullen de voorwaarden die zijn overeengekomen herzien. Als er niet aan de voorwaarden is voldaan, betalen we de koper terug."

Inmiddels zijn er al heel wat diensten verkocht. "Studenten vinden het geweldig. Iedereen die ik heb ontmoet is dol op Studelen", aldus de Bossche student. Met name is het schrijven en controleren van essays populair. Verder worden er vaak vertalingsdiensten aangeboden en bieden studenten regelmatig oplossingen aan voor het coderen en bouwen van websites. "Ook onze docenten op school vonden het een geweldig idee, ondanks dat zij wel hun vragen hadden bij de ethische kwesties van het platform, bijvoorbeeld met plagiaat. Maar Öncü wist zijn docenten gerust te stellen: "Wij keuren plagiaat niet goed, en als we een account zien dat plagiaat verkoopt, zullen we deze direct waarschuwen en recidivisten verbannen. Ook ouders hoeven zich geen zorgen te maken dat hun kinderen hun studiewerk niet meer gaan maken of verwaarlozen. "Studelen is bedoeld om je ervaring en netwerk te verbreden. Het vullen van je portfolio of CV met taken die je hebt gedaan voordat je afstudeert", benadrukt de student. "Op deze manier kun je klanten makkelijker vinden wanneer je het nodig hebt. Dit is een kickstart voor studenten om zich te acquireren met het bedrijfsleven."

Toekomst
Tot nu toe hebben de heren van Studelen alleen maar verlies geleden. We nemen een marge van twintig procent op elke overeengekomen dienst. Dat betekent dat als iemand een dienst koopt van tien euro, dat we slechts twee euro verdienen op die bestelling. Verder kostten onze social media advertenties en website meer dan de huidige winst. Maar Öncü ziet een winstgevende toekomst tegemoet. "Ik geloof dat Studelen, met de juiste beslissingen, kan uitgroeien tot iets enorms. Zoals Marktplaats of Thuisbezorgd", sluit Öncü af.

Meer info: www.studelen.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?