Logo bosscheomroep.nl

Presentatie Ontwerpwedstrijd Cor Unum 2019: Vanuit liefde voor de keramiek

Amandi van Loon
Amandi van Loon

's-HERTOGENBOSCH – Sharing + Caring, dat is het thema waarmee keramiekhuis Cor Unum studenten aan kunstopleidingen heeft uitgedaagd om deel te nemen aan de zesde editie van een internationale ontwerpwedstrijd. Jong talent is gevraagd een ontwerp te ontwikkelen dat van betekenis kan zijn voor anderen, bijvoorbeeld door het delen van ideeën, zorgen en oplossingen. Tot en met 1 maart is bij Cor Unum de presentatie te zien van de genomineerde ontwerpen. U kunt zelf bovendien uw stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Door Astrid Berkhout

In totaal waren er dit jaar 120 aanmeldingen, waarvan 75 serieuze inzendingen. Hiervan zijn uiteindelijk 20 ontwerpen genomineerd voor beoordeling door een vakjury onder voorzitterschap van Sergio Herman. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking op 26 februari a.s. tussen 14.00 en 15.00 uur. Naast geldbedragen voor de eerste, tweede en derde prijs zal Cor Unum het winnende ontwerp produceren en op de markt brengen, mits mogelijk. Bezoekers van de presentatie van de genomineerden krijgen bovendien tot 26 februari de kans om zelf ook een stem uit te brengen op een van de genomineerden. Het ontwerp met de meeste publieksstemmen wint de Hermes Publieksprijs en ontvangt een mooi geldbedrag. "De inzendingen variëren van bordjes om van te eten, chopsticks van porselein tot een lamp die ook water geeft, gereedschappen die een zieke helpen te eten of drinken, en een knuffelvorm. Alles is heel professioneel uitgewerkt", vertelt Lotte Landsheer, directeur van Cor Unum. "Het doel voor de toekomst is om het werk ook in musea te presenteren. Door studenten het hele proces van het maken van het concept tot de verkoop in winkels en presentaties in musea te laten doorlopen, leren ze alle facetten van het ondernemen en het produceren van keramiek." Tijd om twee jonge talenten zelf aan het woord te laten die in voorgaande edities deelname aan de ontwerpwedstrijd!

Sjors Driessen
Sjors Driessen studeerde in 2017 af aan Sint-Lucas te Boxtel, met als richting Keramiek. Daarna startte hij op de Kunstacademie in Maastricht, waar hij momenteel bezig is met zijn minor Fine Art. Hij deed 3 keer mee aan de ontwerpwedstrijd van Cor Unum: In 2015, 2016 (derde prijs) en 2017 (eerste prijs). Zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen hebben hem gebracht tot waar hij nu is. Wat vond hij zo leuk aan zijn deelnames aan de ontwerpwedstrijd? "Ik ben enorm geïnspireerd door de sterrenkeuken. Dit vanwege de passie die er aan verbonden zit, het gaat continue over verbetering en het creëren van nieuwe gerechten. Als kunstenaar/ontwerper ben ik ook voortdurend bezig met het verbeteren van mijn expressies. Ik vind het een uitdaging om een bord uit de context te halen, zodat ik er vanuit een bredere visie over serviesgoed over na kan denken, resulterend in een praktisch product met net wat meer spanning en sensatie. Voor de wedstrijd hield ik het nog vrij toegepast. Voor de toekomst lijkt het me leuk om te kijken of ik nog een stap verder kan gaan met serviesgoed en het onderdeel van een beleving kan laten zijn." Inmiddels is Sjors dus meer de kunstzinnige kant op gegaan. "Ik vind het leuk om mezelf in beide werelden te begeven, alleen is voor mij nu de weg naar onafhankelijk kunstenaar het meest spannend. De komende jaren wil ik me dan ook in die richting verder ontplooien. Er liggen nog meer dan genoeg uitdagingen en avonturen op mij te wachten!"

Amandi van Loon
Ook Amandi van Loon volgde de opleiding Keramiek aan Sint Lucas te Boxtel. Momenteel zit zij in de afstudeerfase van haar opleiding Autonoom Beeldende kunst aan AKV St.Joost in 's-Hertogenbosch. De eerste keer dat ze meedeed aan de ontwerpwedstrijd van Cor Unum, in 2014, won ze meteen de eerste prijs met een set draagbare keramische ringen als amuse bordjes. "Super leuk! Ik had dat echt niet verwacht aangezien ik nog geen concrete vormen had bedacht, maar meer een schets waarin ik mijn gedachte vorm gaf en visualiseerde. Het meest waardevolle voor mijzelf is dat ik de kans kreeg om buiten kaders te kijken, denken en maken. Ik had het gevoel dat daar bij Sint Lucas minder ruimte voor was. Vanuit die aangewakkerde honger naar autonomie ben ik de opleiding Autonoom Beeldende Kunst gaan doe, mijn beste keuze ooit! Daarnaast is het natuurlijk gaaf dat mijn serviesje wordt gebruikt door Sergio Herman in zijn restaurant(s), evenals de Librije in Zwolle. Stiekem ben ik daar wel trots op. Bovendien staat het ontwerp tevens voor de verbinding die ik met Cor Unum heb, die liefde zit heel diep en dat blijft altijd." Plannen voor de toekomst zijn er volop… "Ik kan eigenlijk niet kiezen dus ik ga alles proberen en sta open voor wat er op mijn pad komt. Het liefst zou ik artist-in-residency's doen in het Midden Oosten en Centraal Azië. Lekker in mijn eentje de wereld ontdekken door middel van kunst!"

Cor Unum is gevestigd aan Vughterstraat 270 te 's-Hertogenbosch. Meer informatie is te vinden op www.corunum-ceramics.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?