Logo bosscheomroep.nl

'Onder de Boschboom': Hotel Terminus

In september 1984 schreven de heren Neefs en Mees in hun boek "Doorlopend Geopend" over Hotel Terminus: Omdat er grote scheuren in de muren van dit hotel-café-restaurant door de ernaast gelegen nieuwbouw wordt deze zaak met sluiting bedreigd. Dat sluiten gebeurde echter toen niet maar wel 34 jaar later. Vlak voor Kerst sloot de zaak. Met de sluiting van hotel Terminus verliest de stad weer een bijzonder bruin café en is de stad weer een ongedwongen ontmoetingsplek armer. Het was ook een café waar ik graag mocht komen al was het maar omdat het de enige plek buiten Schotland was waar ze Belhaven op de tap hadden.

Het verhaal begint in 1961 wanneer John en Thea van Tilborg hun hotel-café-restaurant openen. Een café met een biljart en tien hotelkamers waar gestrande treinreizigers en handelsreizigers graag onderdak zochten en vonden. Zij legden de basis voor deze plek waar je kon kaarten, biljarten en jezelf kon zijn. Dat werd door dochter Jacqueline en haar man Fred doorgezet. Een mooie plek waar men kon genieten van een grote bierkaart en van honderden soorten whisky's en dat ook al in een tijd waarin dat nog niet hip was. Gewoon omdat de uitbater er zelf plezier in had om die whiskey en whiskey's te proeven en de reis om ze te krijgen ook wel aardig vond.

Terminus was geen hip café. De sanseveria's die de vensterbank bevolkten wekten ook niet de indruk dat het een plek was voor de 'modernen'. De inrichting was een allegaartje en hoofdzakelijk functioneel. Er was een bijzonder plek voor de etalage waarin de posters van de night before Xmas een bijzonder plaats innamen. Als je geraakt werd door de sfeer en de mensen bleef je er terugkomen. Het bier, de goede muziek, de bitterballen het licht en vroeger de asbakken. Alles wat een café 'bruin' maakte was er. Niemand van de vaste gasten miskende de uitbaters hun geluk om niet dagelijks meer aanwezig te moeten zijn. Na de sluiting bleef de vaste clientèle ontheemd achter.

In Amsterdam ontwerpen moderne studio's nieuwe horecaconcepten. Een van de nieuwe concepten betreft een zaak waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar kunnen praten. De muziek is voor de achtergrond. Gezelligheid staat centraal en planten zijn aanwezig als sfeerbeeld. Ze worden sanseveria's genoemd. Geen ingewikkeld eten meer maar gewoon goede bitterballen, een goede bierkaart en afhankelijk van de vraag een ruime whiskey- of gincollectie. Kortom het bruine café is aan zijn come back begonnen. Jammer dat hotel Terminus deze come back niet heeft mogen meebeleven.

Jan Hoskam

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om op persoonlijke titel onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Stuur uw email naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?