Logo bosscheomroep.nl
Frode Voets en Lina Mol maken zich hard voor hun toekomst. Foto: Michel van de Langenberg
Frode Voets en Lina Mol maken zich hard voor hun toekomst. Foto: Michel van de Langenberg

Jong en oud spreken zich uit door deelname aan klimaatmarsen: 'Het is nú tijd om tot actie over te gaan'

SINT-MICHIELSGESTEL – In januari deden duizenden Belgische scholieren mee aan klimaatmarsen in Brussel om zich hard te maken voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Op 7 februari jl. volgden Nederlandse scholieren hun voorbeeld door zich aan te sluiten bij een klimaatmars in Den Haag. Meer dan 10.000 jongeren gaven gehoor aan de oproep van Youth for Climate NL. Zo ook Frode Voets en Lina Mol, vriendinnen en leerlingen van Gymnasium Beekvliet te Sint-Michielsgestel.

Door Astrid Berkhout


Frode en Lina, beiden 13 jaar en afkomstig uit respectievelijk 's-Hertogenbosch en Berlicum, hebben vrij gekregen van school om deel te nemen aan de Klimaatmars. Maatschappelijk begaan zijn ze al veel langer, want in het verleden deden ze al vaker o.a. inzamelingsacties voor milieu en goede doelen. Beiden worden hierbij geïnspireerd door hun ouders. Frode's moeder is werkzaam bij de gemeente 's-Hertogenbosch en helpt mensen met o.a. het aanleggen van zonnepanelen. Lina's vader zet zich in voor de realisatie van het windmolenpark bij de Rietvelden. Frode is bovendien gek op dieren en al enkele jaren vegetariër. Hun ouders mogen dan het goede voorbeeld geven: "Het is wel onze eigen keuze om ons op deze manier in te zetten voor het klimaat!"

Tijd voor actie
"Waarom? Omdat we ons zorgen maken over onze toekomst. Als we niet snel ingrijpen, komt er een moment dat er geen weg meer terug is. De aarde warmt namelijk snel op en dit proces versterkt zichzelf. Op dit moment is er een klimaatakkoord in de maak dat wat ons betreft niet streng genoeg is. Er gebeurt wel een en ander, maar er zou veel meer moeten gebeuren, zoals goedkoper maken van groene energie en elektrische auto's, en alle nieuwe huizen aanleggen zonder gasvoorziening. Ook zou er CO2 belasting moeten worden ingevoerd, zodat de grootste vervuilers ook het meeste betalen." Het is duidelijk dat Frode en Lina weten waar ze het over hebben, ze hebben zich er echt in verdiept en horen ook veel via de media. Het verhaal van de 16-jarige Zweedse activiste Greta Thunberg, die met haar protesten in Zweden de aftrap gaf voor de huidige klimaatmarsen in Europa en in december jl. nog een indrukwekkende speech hield tijdens de UN Klimaatconferentie COP24, inspireert. "Het is mooi om te zien dat zo'n klein verhaal zo'n grote impact heeft, wereldwijd. Wij hopen met onze deelname aan de klimaatmars net zo goed iets teweeg te hebben gebracht. Met z'n tweeën kunnen we misschien niet zo veel, maar met z'n allen hebben we op deze manier een duidelijk signaal afgegeven. Wij jongeren vinden dat het niet oké is zoals het momenteel gaat, de politiek moet nú actie moet ondernemen. Het is onze toekomst, wij ondervinden straks de consequenties."

Jong én oud spreken zich uit
Ook andere Bosschenaren vinden het belangrijk om hun stem te laten horen, waaronder Emiel Bootsma. Hij gaat op 10 maart de straat op tijdens de Eerlijke Klimaatmars in Amsterdam. "We moeten naar een veel radicaler klimaatakkoord. Nu hangt nog te veel af van de vraag of het allemaal betaalbaar is. Wanneer er te weinig wordt gedaan, is geld op een gegeven moment ons minste probleem." Wat kan er beter in zijn woonplaats 's-Hertogenbosch? "Alle platte daken - op parkeergarages, flats en bedrijventerreinen - zouden moeten worden voorzien van zonnepanelen. Daarnaast mag er een verbod komen op niet-elektrische motoren en scooters in de binnenstad. Zelf ben ik op kleine schaal bezig met opruimen van zwerfafval in mijn eigen buurt, met een afvalprikker die ik te leen heb van de gemeente. Hard nodig, want mensen gooien klakkeloos van alles op straat. Vooral al dat plastic doet het milieu geen goed. Het zou fijn zijn als meer mensen in hun wijk afval opruimen. Een schone straat nodigt minder uit om iets zomaar weg te gooien. Dat effect begin ik op Hintham al een beetje te merken."

's-Hertogenbosch aan zee
Wat hoopt Emiel te bereiken met zijn deelname aan de klimaatmars op 10 maart a.s.? "Ik hoop dat heel veel mensen de politiek laten zien dat het roer om moet. Net als in de jaren 1980 bij de anti-kernwapendemonstraties staat ook nu het voortbestaan van de leefbaarheid op aarde op het spel. Het gaat niet om een beetje vervuilde lucht of wat smeltend poolijs, maar om desastreuze ontwikkelingen; gebrek aan schoon drinkwater, gebrek aan voedsel en grote natuurrampen zoals heftige stormen en zware overstromingen. Oók in Nederland. Als de zeespiegel stijgt volgens de slechtste scenario's, gaan de dijken dat niet meer tegenhouden. Dan is de Randstad over 50 jaar overspoeld en ligt 's-Hertogenbosch aan zee."

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?