Logo bosscheomroep.nl

Bosschenaar genomineerd voor TaalHeldenprijs 2019

's-HERTOGENBOSCH – Nog steeds hebben 2,5 miljoen volwassenen in Nederland moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor lopen zij tegen allerlei problemen aan op het gebied van werk, geld, gezondheid en gezinsleven. De TaalHeldenprijs, een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven, is in het leven geroepen om mensen die zich op een bijzondere manier inspannen voor een geletterd Nederland, in het zonnetje te zetten. Ook de 57-jarige Wim Sabel was als Brabantse afgevaardigde in de race voor de titel Nationale TaalHeld. Tijd voor een persoonlijk gesprek met deze gedreven Bosschenaar!

Door Astrid Berkhout

Wim Sabel zat ooit op de Bartjesschool in 's-Hertogenbosch. "Daar kregen we les van de pastoor en de nonnen", weet jij zich nog te herinneren. "Ik spijbelde veel. Ik werd gepest en daarnaast had ik ook nog eens problemen thuis. Met als gevolg dat ik vanaf de tweede klas van de lagere school gewoon helemaal niet meer naar school ging. Vervolgens ging ik nog wel naar de ITO LTS maar die heb ik niet afgemaakt, mijn ouders konden het schoolgeld simpelweg niet betalen." Wim ging echter niet bij de pakken neerzitten. "Ik kon aan de slag bij een oud ijzer boertje in de buurt, zo wilde ik wat geld verdienen voor mijn moeder." Hij rolde de bouw in en hier heeft hij in de loop der jaren van alles gedaan. "Van het leggen van vloeren tot het repareren van cv's. En alles zonder diploma."

Vechtersmentaliteit
"Ik heb het altijd als een uitdaging gezien om te laten zien dat ik wel degelijk iets kon, ook al beschikte ik niet over de benodigde papieren, en ook al kon ik niet goed lezen en schrijven." Wim werkte 14 jaar lang met veel plezier als loodgieter, totdat hij onverwacht werd ontslagen. "Alles werd gedigitaliseerd, daar kon ik simpelweg niet in mee." Wederom toonde Wim zijn vechtersmentaliteit. Hij weigerde hele dagen thuis te gaan zitten en ging op 52-jarige weer naar school; de afgelopen 4 jaar volgde hij 4 keer per week taallessen bij ABC Leer Mee in 's-Hertogenbosch. Hij werkte keihard om het lezen en schrijven helemaal onder de knie te krijgen. En dat lukte wonderwel.

Een voorbeeld
Inmiddels is Wim een voorbeeld voor anderen. Als Taalambassadeur van de regio 's-Hertogenbosch zet hij zich geheel belangeloos in voor mensen die in eenzelfde situatie zitten als hij vroeger. Sowieso volgt hij nog steeds 1 keer per week taalles om zijn taalniveau op peil te houden. "Het is levenslang leren. Als er iemand komt die bang is om aan een taalcursus te beginnen, ga ik bovendien met diegene in gesprek. Door mijn persoonlijke verhaal te vertellen, hoop ik hem of haar over de streep te trekken. Regelmatig geef ik ook lezingen bij o.a. het Taalpunt in het Jeroen Boschziekenhuis en doe ik bijvoorbeeld mee aan de Human Library in de bibliotheek. Verder verzorg ik trainingen op het Koning Willem I College aan leerlingen van sociaal-maatschappelijke opleidingen, om hen te leren hoe ze laaggeletterden kunnen herkennen en hoe ze hier mee om moeten gaan. Ik beantwoord open en eerlijk alle vragen, en benadruk ook dat ze elkaar moeten steunen als ze merken dat klasgenoten problemen hebben."

Weer aan de slag
Sinds januari jl. heeft Wil gelukkig weer een baan, een beloning voor zijn harde werken de afgelopen 4 jaar. Hij maakt hiervoor werkweken van 40 tot 50 uur. "Ik doorkruis het hele land en maak de nodige overuren. Maar dat doe ik graag. Ik heb zo lang thuis gezeten, ik ben blij dat ik weer aan de slag ben." Hij werd voor de baan gevraagd, wat hij ziet als een groot compliment. "Ik werk keihard en doe mijn best om alles zo goed mogelijk te doen. Ik kan inmiddels zelfs met een i-pad uit de voeten, wie had dat ooit gedacht?" Onlangs werd de TaalHeldenprijs door prinses Laurentien uitgereikt in Den Haag. Wim, de bescheidenheid zelve, won hem helaas niet maar dat deert hem niet. "Voor mijn gevoel heb ik de prijs net zo goed gewonnen. De nominatie betekent al veel voor mij en mijn gezin, dat me altijd heeft gesteund. Het is geweldig om op mijn manier ook andere mensen te kunnen helpen. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is voor je toekomst om goed te kunnen lezen en schrijven." Laat u vooral door het verhaal van Wim inspireren, want: "Je bent nooit te oud om te leren!"

Tip: U kunt Wim Sabel persoonlijk ontmoeten tijdens de Human Library in de Stadsbibliotheek in 's-Hertogenbosch (nu Babel) op 7 april a.s.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?