Logo bosscheomroep.nl

Carnavalsposter terug van weggeweest

OETELDONK – We hebben de feestdagen al weer even achter de rug en de paaseieren liggen klaar in de schappen. De blik van menig Bosschenaar is nu echter gericht op de carnavalsdagen. De straten van onze stad gaan langzaamaan weer klaargemaakt worden voor het Oeteldonkse carnaval. Traditiegetrouw hoort daar ook de Oeteldonkse posters, onderdeel van het carnavalsprogramma, bij die al jaren door de Oeteldonksche Club van 1882 worden verspreid met de Bossche Omroep. Vorig jaar werd even met de traditie gebroken en bracht de OC in plaats van de posters en het programmaboekje de luxe glossy Oeteldonkers uit. De glossy werd enthousiast ontvangen maar veel Oeteldonkers misten toch de kenmerkende poster in hun raamkozijn. De glossy was budgetair helaas niet te realiseren dit jaar, maar de poster is tot vreugde van velen terug van weggeweest. Deze wordt zondag 10 februari huis-aan-huis verspreid.

De poster is ook dit jaar weer van de hand van Bossche tekenaar Theo Marks. Hij zorgt al zeker 11 jaar voor de kleurrijke poster, zijn creatieve invulling van het carnavalsthema. Dit jaar is het thema 'Oeteldonk Leeft!'.
"Het is ooit begonnen met een tekening die ik maakte voor het embleem. De toenmalige Minister van Evenementen was gecharmeerd van de tekening maar vond hem meer geschikt voor op een poster. Zo was mijn eerste poster een feit. Toen het jaar erop weer een verzoek kwam om een poster te ontwerpen, maakte ik er een in dezelfde techniek. Door terpentine en waskrijt (vet) te combineren met Oost-Indische inkt (water) - water en vet stoot elkaar af – krijg je een soort parelachtig effect. Zo ontstond een serie. Mensen begonnen ze te sparen en je zag dat mensen vaak ook posters van vorige jaren ophingen met carnaval. Toen vorig jaar geen poster verscheen, merkte ik pas echt hoe erg mensen eraan gehecht zijn. Overal waar ik kwam, vroegen mensen me: 'waar blijft die poster?'."

Zelfportret van de kunstenaar
Het feit dat de serie doorbroken is, gaf Theo het idee om een nieuwe insteek te kiezen. De inspiratie was de omslag van een stripboek, maar dan vertaald naar het Bossche carnavalsgebeuren. Een vrolijke, levendige verzameling van Oeteldonkers. Niet het protocol maar gewone Oeteldonkers die lekker tegen elkaar aan 'vastzitten' in de Korte Putstraat. Natuurlijk heb ik wel een plekje gereserveerd voor de nieuwe Hoogheid, want de komst van Amadeiro XXVI is toch ook iets dat leeft dit jaar." In de poster zit ook een grapje verscholen. Wie goed kijkt, ziet Theo zelf staan tussen de mensenmassa. "Ik had nog een klein plekje voor een koppie", zegt Theo lachend. "Grapje natuurlijk!"

De poster wordt zondag 10 februari in verschillende postcodegebieden verspreid met de Bossche Omroep. Dat weekend is hij ook te krijgen bij Effe plèkke bij de bouwers, het open weekend van de bouwhal op 9 en 10 februari van 10.33 tot 17.11 uur.


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?