Logo bosscheomroep.nl
Mila Bucx en Margriet Windt van Streetcats genomineerd voorAppeltjes van Oranje 2019
Mila Bucx en Margriet Windt van Streetcats genomineerd voorAppeltjes van Oranje 2019

Bossche Streetcats werd genomineerd voor Appeltjes van Oranje 2019

's-HERTOGENBOSCH - Het Bossche project Streetcats van stichting De Zebra werd genomineerd voor Appeltjes van Oranje, een prijs voor sociale initiatieven. Vanuit de veertig landelijk genomineerde projecten werden er slechts tien gekozen die door zouden gaan naar de volgende ronde. Ondanks dat Streetcats niet bij de laatste tien is geëindigd, is projectleider van Streetcats Margriet Windt erg tevreden. "Door de nominatie hebben we naast een cheque van 1500 euro een mooi podium voor ons initiatief gekregen en hebben we heel veel mogen leren", aldus Windt.

Door Megan Hanegraaf


Uit alle ingeschreven projecten werd een selectie van de veertig beste initiatieven gemaakt door het Oranje Fonds. Begin januari kon het Nederlandse publiek stemmen op hun favorieten. Ruim 73.000 mensen brachten hun stem uit. Streetcats kreeg maar liefst 1025 stemmen. Maar niet alleen de stemuitslag telde mee. Elk genomineerd project moest ook een pitch houden voor een jury, bestaande uit medewerkers van het Oranje Fonds en experts. Oud-deelnemer Mila Bucx van Streetcats, de zogenoemde Topcat, en projectleider Margriet Windt hebben deze pitch gehouden. "In de pitch hebben we onder meer verteld wie wij zijn en wat wij bij Streetcats doen", aldus Windt. "Daarnaast vertelden wij over de ondersteunende rol van onze Topcats". Ondanks dat de jury volgens Windt zeer tevreden was, zat Streetcats dus niet bij de winnende initiatieven. Wel wisten Mila en Margriet de prijs voor 'beste timing' binnen te slepen.

De kracht van samen
Het thema van Appeltjes van Oranje is dit jaar 'De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!'. Dat betekent dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om, en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. Projectleider Margriet Windt bedacht Streetcats 12,5 jaar geleden, toen ze nog lesgaf op een school in Empel. "Ik zag een aantal meiden – tussen de 11 en 13 jaar – 'doelloos' op een stoeprandje zitten" vertelt Windt. "Zij vertelden mij dat er voor meiden van hun leeftijd vrij weinig te doen was. Vervolgens ben ik gaan praten met mensen en bedrijven en heb ik verschillende mogelijkheden bekeken. Daaruit is een programma ontstaan, dat zeer aansloeg bij jonge meiden." Inmiddels is Streetcats uitgegroeid tot een stichting die inmiddels meer dan vijfhonderd meisjes tussen de 10 en 15 jaar heeft geholpen om zichzelf beter te leren kennen en zichzelf te leren waarderen.

Workshops
De deelnemers van Streetcats volgen 21 autobiografische, interactieve en creatieve workshops, gedurende een half jaar. De workshops bestaan onder meer uit het tekenen van een zelfportret, het maken collages, fotoshoots, gedichten schrijven en nog veel meer andere creatieve activiteiten. Ruim veertig vrijwilligers uit het bedrijfsleven zetten belangeloos hun expertise in om de deelnemers van Streetcats bij hun ontwikkeling te helpen. Daarnaast begeleiden zestig Topcats de groep meiden tijdens deze workshops en een eindpresentatie. "We kijken in deze periode met deelneemsters naar het verleden, het heden en de toekomst", aldus de Steetcatsprojectleider. "Op deze manier zorgen we ervoor dat de meiden een sterk zelfbeeld hebben, meer zelfvertrouwen krijgen en dat de meiden hun talenten kunnen ontwikkelen."

Wil jij zelfverzekerder worden of wil je leren voor jezelf op te komen? Schrijf je dan in voor het Streetcatsproject via: www.streetcats.nl Let op! Slechts voor meiden tussen de 10 en 15 jaar.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?