Logo bosscheomroep.nl
Eric Swart bij een van zijn nieuwe werken. Foto: Michel van de Langenberg
Eric Swart bij een van zijn nieuwe werken. Foto: Michel van de Langenberg

Expositie Bossche 'AutoCAD kunstenaar' in Den Durpsherd Berlicum: 'Het is monnikenwerk maar ontzettend mooi om te doen'

BERLICUM – Eric Swart werkte jaren als ingenieur bij een adviesbureau in 's-Hertogenbosch. In 1992 raakte hij betrokken bij de renovatie van Kasteel Heeswijk. Vanwege de bedroevende toestand van de originele geveltekeningen ging hij aan de slag om het kasteel met behulp van het professionele tekenprogramma AutoCAD na te tekenen. Een nieuwe passie was geboren. Sindsdien besteedt Eric iedere vrije minuut aan het 'digitaliseren' van voorgevels van gebouwen en sinds kort zelfs dieren. Tot en met februari 2019 is een selectie van zijn unieke werk te zien in Den Durpsherd te Berlicum.

Door Astrid Berkhout


Het Stadhuis in 's-Hertogenbosch, het Mauritshuis in 's-Gravenhage, de Westertoren in Amsterdam, het Capitol in Washington, The Tower Bridge in Londen, het Stadhuis te Kopenhagen, de Toren van Pisa, het Sydney Operahouse, de Sagrada Familia en het Colosseum in Rome: Het zijn slechts enkele voorbeelden van de gebouwen die Eric inmiddels digitaal heeft vereeuwigd. "Het is een beetje een verslaving", vertelt Eric enthousiast. "Het begon allemaal pas echt serieuze vormen aan te nemen met het Vredespaleis in Den Haag. Op basis van de tekeningen die ik daarvan had gezien, dacht ik eigenlijk dat het me nooit zou lukken om daar iets mee te doen. Stapsgewijs begon het echter te groeien. Toen een bevriende journalist aangaf dat hij een artikel over mij in de krant zou plaatsen als ik het af kreeg, gaf dat me voldoende motivatie om - destijds nog in de spaarzame vrije tijd naast mijn werk - het af te ronden. Zes maanden later was mijn digitale versie van het Vredespaleis een feit. Vervolgens ben ik in de loop der tijd steeds weer op zoek gegaan naar een nieuwe, grotere uitdaging."

Familiebezigheid
De creativiteit heeft Eric ongetwijfeld van zijn vader, die brandschilderwerk maakte van hout. Zelf heeft hij het creatieve gen overgedragen aan zijn jongste zoon, die professioneel fotograaf is. "Mijn oudste zoon is meer commercieel. Beiden helpen me waar ze kunnen bij het digitaliseren. Gedrieën doen we ons best om iets moois te creëren."

Monnikenwerk
"Het is echt monnikenwerk. Het vergt ontzettend veel tijd om alles zo gedetailleerd mogelijk én op maat uit te werken. Geduld is dan ook iets dat je zeker moet hebben om dit te kunnen doen. Ik werk veelal op basis van tekeningen en/of foto's, het is vaak bizar om een gebouw opeens in het echt te zien. Mijn werken zijn net schilderijen, maar dan in een modern jasje. De computer gebruik ik als penseel. Voor zover ik weet, ben ik de tot nu toe enige in Nederland en wellicht zelfs de wereld die op deze manier te werk gaat." De collectie van Eric omvat ruim 40 gebouwen, evenals het nodige design. Hij heeft inmiddels o.a. geëxposeerd in de Ward-Nasse Galerie in New York, het Hilton Hotel in Kopenhagen, het Hilton Hotel in Beijing, de Grote Kerk in Amsterdam, het Stadhuis van 's-Gravenhage en het Kruithuis in 's-Hertogenbosch. "De meeste afbeeldingen zijn 50 bij 70 cm en zijn gedrukt op aluminium zodat alle fijne lijntjes zichtbaar zijn. Men bestempelt mijn werk niet voor niets vaak als 'fine art'."

Een nieuwe weg
Sinds kort is Eric een nieuwe weg ingeslagen. "Ik word ouder. Het kost me simpelweg te veel energie om de voorgevels van gebouwen zo gedetailleerd vorm te geven. Om die reden ben ik me gaan richten op dieren, waaronder een tijger, zeearend, koalabeer, giraffe, vos, buizerd en beer. Maar ik heb bijvoorbeeld ook de totempalen in het Stanley Park in Vancouver, een matroesjka pop, trollen, Faberge-ei gedigitaliseerd. Bij dit alles kan ik wat grover tewerk gaan, waardoor het fysiek niet zo belastend is. Dat terwijl het net zo uitdagend om ook hier iets oogstrelends van te maken. Naarmate je langer bezig bent, gaat een werk steeds meer leven. Dat geeft heel veel voldoening. Mensen zijn vaak blij verrast als ze mijn afbeeldingen zien. Zelf vind ik het ook nog steeds onvoorstelbaar wat je allemaal met de computer kunt doen." Eric is zeer gehecht aan zijn eigen werk. "Er zijn best mensen die het willen kopen, maar ik vind het moeilijk om er afstand van te doen. Ik heb er zo veel passie, tijd en energie in gestoken, dat maakt dat ik me er mee verbonden voel. Inmiddels ben ik zo ver dat ik er open sta om eventueel werk te verkopen. Met moeite!"

Sociaal Cultureel Centrum Den Durpsherd is gevestigd aan Kerkstraat 6 te Berlicum. Meer informatie is te vinden op www.ericswart.com.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?