Logo bosscheomroep.nl
Burgemeester Jack Mikkers benoemt Florien Sleutjes tot officieuze kinderburgemeester. Foto: Henk van Esch
Burgemeester Jack Mikkers benoemt Florien Sleutjes tot officieuze kinderburgemeester. Foto: Henk van Esch

's-Hertogenbosch krijgt een kinderburgemeester

's-HERTOGENBOSCH - 's-Hertogenbosch krijgt voor het eerst in de geschiedenis een kinderburgemeester. "We willen vooralsnog de invulling gaan koppelen aan een schooljaar", aldus Jan de Wit, van gemeente 's-Hertogenbosch. "Omdat september nog ver weg is heeft burgemeester Jack Mikkers voorgesteld tot die tijd te kijken of nu al in de praktijk stappen kunnen zetten." In samenwerking met Dream4kids is dat idee uitgewerkt in de vorm van een officieuze kinderburgemeester.

Door Megan Hanegraaf


Afgelopen dinsdag is de 11-jarige Florien Sleutjes door burgemeester Jack Mikkers benoemd tot officieuze kinderburgemeester. Via Dream4kids, waar burgemeester Jack Mikkers in het comité zit, is Florien verkozen. Dream4Kids organiseert droomdagen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, die kampen met een jeugdtrauma. "Florien heeft eerder een droomdag gekregen via Dream4Kids", aldus teamleider Loes Arts. "Als onderdeel van hun behandeltraject vervullen wij hun mooiste dromen, waardoor deze kinderen weer moed en energie krijgen om in de toekomst te geloven."

Dat er is gekozen voor Florien, is volgens haar omgeving niet zo gek. "In haar klas op school is zij klassenvertegenwoordiger geweest, heeft ze mee mogen praten in de leerlingenraad en ze is daarvoor al eens op gesprek geweest bij het gemeentehuis, waar ze zelfs een vergadering mocht leiden", vertelt Arts. "Dit is weer een ontzettend mooie kans voor Florien die past bij haar dromen en ambities."

Meedenken met de gemeente
Met carnaval zal de Bossche starten met haar taken als 'eerste' jeugdburgemeester. Geheel in stijl kreeg Florien daarom van de burgemeester een Oeteldonkse sjaal en het wapen van 's-Hertogenbosch als Oetedonks embleem voor op haar boerenkiel. "Florien gaat mij de komende maanden helpen om alles voor te bereiden zodat we de officiële jeugdburgemeester vanaf september 2019 kunnen benoemen", aldus Mikkers. "En wat is ze leuk", vult hij aan. Florien zal Mikkers en en de ambtelijke ondersteuning van Kabinetszaken onder meer gaan helpen om de procedure voor de officiële kinderburgemeester praktisch goed op de rails te zetten. Dat houdt in dat Florien op haar niveau in gesprek gaat over keuzes, de procedure en andere boeiende inhoud betreft het kinderburgemeesterschap. "Door het benoemen van een officieuze kinderburgemeester, kunnen we zien wat wel en wat niet goed werkt", aldus De Wit. "Daarnaast kan Florien kan aangeven hoe zij over zaken denkt en wat het beste is voor haar leeftijdsgenoten." Volgens Dream4kidsteamleider Arts kan Florien niet wachten om te beginnen als officieuze kinderburgemeester. "De aanwezigheid bij de representatieve gebeurtenissen is natuurlijk ontzettend leuk, maar het meedenken over de procedure past écht in het straatje van Florien", vertelt Arts.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?