Logo bosscheomroep.nl
Henny Spierings in actie
Henny Spierings in actie

Meer dan 100 jaar voetbalgeschiedenis in permanente tentoonstelling

's-HERTOGENBOSCH - Onlangs verrichtte Paul Kagie, fractievoorzitter van Leefbaar 's-Hertogenbosch en een betrokken kenner van het Bossche amateurvoetbal, de openingshandeling voor een permanente tentoonstelling die in het teken staat van de geschiedenis van het Bossche BVV. De tentoonstelling gaat over meer dan 100 jaar Bossche voetbalgeschiedenis met BVV Den Bosch, dat 110 jaar, bestaat als middelpunt. Jan van Mil (84), inmiddels al weer 72 lid van BVV, legde gedurende zijn verenigingsleven een rijke verzameling aan van foto's, affiches en andere attributen die typisch bij een voetbalclub horen. Die verzameling vormde het uitgangspunt van de tentoonstelling. Daarnaast gaven Henk Mees, sportjournalist en Frans van Gaal, sociaal-historicus tips. BVV-lid Cor Verel is met Verel Interieurbouw verantwoordelijk voor de opbouw van de tentoonstelling.

Jan van Mil over zijn beweegredenen: "BVV is een club met een rijke historie en bestaat 112 jaar. De club laat vanaf 1906 de Bossche arbeider voetballen. Iedereen is welkom: katholiek, protestant, jood, communist. De club wilde wel presteren. Ik ben de club altijd trouw gebleven in goede en minder goede tijden. Met deze tentoonstelling wil ik laten zien dat BVV behouden moet blijven."

Voetbalgeschiedenis
In de jaren '30 trekt BVV een Engelse trainer aan, Charles Jackson (1900-1967). Hij leidt de club naar grote hoogten en is een autoriteit. De club voert een nieuw spelsysteem in met een stopperspil. In 1938 betaalt het bestuur de spelers voor geleverde prestaties. In 1938 haalt BVV op uitgebreide schaal de lande­lijke pers, niet vanwege sportie­ve successen. De club geeft de spelers een klein bedrag om vrij te besteden. Daarvoor krijgen de spelers een maaltijd aangeboden. Maar ja, dan voelen ze zich vaak wat 'opgelaten'. Het bestuur verklaart: "Wij voelen er niets voor om van onze voetbaljon­gens voet­balheeren te maken. Wij eischen het recht op om onze jongens in hun eigen milieu te laten." Het BVV-bestuur geeft de succesvolle spelers een vrij besteedbaar bedrag. Iedereen blij, behalve de voetbalbond, BVV krijgt straf. Zo gaat dat als je iets nieuws uitprobeert. En dat doet BVV regelmatig in die tijd. In 1948 werd BVV landskampioen op Heidelust in Vught. Burgemeester Loeff haalde de Bossche rood-zwarten naar 's-Hertogenbosch. Een Bossche landskampioen kon toch niet in Vught voetballen, aldus de burgermeester. Vanaf 1951 speelde BVV in het stadion de Vliert.
In de jaren vijftig leverde BVV diverse Oranjekandidaten zoals keeper Dré Saris, Kees Krijgh, Piet van Overbeek en Max van Beurden. De BVV-internationals spelen samen met grootheden als Faas Wilkes, Piet Kraak, Abe Lenstra en Kees Rijvers.
De teloorgang van de club begint met de omkoopaffaire rond Wim Landman (1921-1975). Hij was keeper bij het Scheveningse SHS, voorloopster van ADO Den Haag. BVV won op 27 mei 1956 met 5-1 in Sche­veningen, een 'geregelde' wedstrijd. De omkoopaffaire komt een tijd later aan het licht. In 1959 volgde een reeks zware schorsingen voor bestuurders en Wim Landman. BVV speelde slechts kort op het hoogste niveau, degradeerde in 1958, na de omkoopaffaire, uit de eredivisie en zakte vervolgens snel af naar de Tweede divisie waarin stadgenoot Wilhelmina ook maar net het hoofd boven water kon houden.

Naar de amateurs
In 1965 levert BVV haar beste spelers in bij het dan nieuwe FC Den Bosch en trekt zelf het amateurkleed aan. De club blijft spraakmakend en wordt zelfs bijna landskampioen bij de amateurs. Henny Spierings groeit uit tot de beste amateurkeeper van het land. BVV brengt talenten tot ontwikkeling zoals Eef Mulders, Kees Krijgh jr., Arnold Scholten en Fred van der Hoorn e.a. In 1977 is BVV een van de meest opvallende deelnemers aan het toernooi om de KNVB-beker. Eerst winnen de 'amateurs' van FC Dordrecht. Daarna volgt een wedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip. BVV verliest met 3-0 maar verlaat met opgeheven hoofd het veld. 500 Bosschenaren volgen de wedstrijd in de Kuip.
In 1988 beleeft BVV haar 'meest donkere jaar'. Faillissement dreigt. Een grote belastingschuld van 250.000 gulden vormt de oorzaak. Maar de club toont veerkracht, een steunactie onder de bevolking is succesvol.Vandaag de dag knokt BVV (Timmermans Infra) zich weer omhoog vanuit de derde klasse amateurs. Als oude stadsclub zit BVV zelfs in de hoek waar de klappen vallen. Met stadsclubs OSC '45, TGG en CHC is ze voetbalclub-met-een-flinke-rugzak. De tentoonstelling wil daarom ook laten zien dat BVV/ Timmermans Infra als 'voetbalerfgoed' en oudste volksclub van 's-Hertogenbosch behouden moet blijven. Jan van Mill over de tentoonstelling: "We wilden natuurlijk een eerlijk beeld van de geschiedenis van BVV. Daar zitten hoogtepunten bij maar ook dieptepunten. Maar trots ben ik."

De tentoonstelling is te bezichtigen op speeldagen (zaterdag en zondag) in het Clubgebouw van BVV aan de Victorialaan 20 te 's-Hertogenbosch.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?