Logo bosscheomroep.nl
Nick Woppenkamp wint Europees kampioenschap motortechniek.
Nick Woppenkamp wint Europees kampioenschap motortechniek.

KW1C-student Nick Woppenkamp wint Europees kampioenschap motorfietstechniek

's-HERTOGENBOSCH - De 22-jarige Nick Woppenkamp, eerstejaars student van de opleiding Eerste motorfietstechnicus van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch, heeft de eerste plaats behaald tijdens het Europees kampioenschap voor beste mbo motorfietsmonteur in Wenen. Nick moest het opnemen tegen elf andere studenten motorfietstechniek uit Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Oostenrijk en Polen.

Door Megan Hanegraaf

 De wedstrijd voor beste (motor)fietsmonteur van Europa wordt al een aantal jaar georganiseerd en vond dit jaar plaats bij de Berufsschule für Kfz-Technik in Wenen. Het doel van deze Europese wedstrijd is om op Europees niveau de 'kwalificaties' op een gelijk niveau te krijgen. Fabrikanten willen al jaren dat een gediplomeerde monteur uit Oostenrijk op hetzelfde niveau functioneert als zijn collega uit Nederland of Tsjechië.

Deelname
"Volgens een docent van mijn opleiding zou ik een goede kans maken om de wedstrijd te winnen", aldus Nick. "Ik heb een gokje gewaagd door mezelf in te schrijven en dat resulteerde uiteindelijk in de eerste plaats." Ondanks dat hij volgens zijn docent een goede kans zou maken, heeft Nick van tevoren veel geoefend. "Tijdens de open dag van het KW1C heb ik getraind met opdrachten die eerder aan bod zijn gekomen tijdens het Europese Kampioenschap", aldus de student uit 's-Hertogenbosch. "Pas twee dagen voor de wedstrijd kregen alle studenten te horen wat globaal de opdrachten waren, dus tijd om jezelf voor te bereiden was er niet meer". Naast zijn BBL-opleiding, werkt Nick al acht jaar bij Divmo, een motorfietsbedrijf in Goirle. Of die werkervaring hem heeft geholpen bij de wedstrijd? "Jazeker, jarenlang werkte ik iedere zaterdag bij Divmo en sinds anderhalf jaar ben ik zelfs in vaste dienst bij dit bedrijf".

Wedstrijddag
"Samen met twee studenten van de opleiding fietsmonteur en twee docenten van onze school ben ik met de trein naar Schiphol gegaan. Per toeval kwamen we een student en docent van het Drenthe college tegen, die ook zou deelnemen aan de wedstrijd. Samen vlogen we naar Wenen", vertelt Nick. Bij aankomst in het hotel maakten de Nederlanders kennis met de organisatie en de deelnemers uit de andere landen. De volgende dag stond de wedstrijd op het programma. Het was een lange dag. De KW1C-student kreeg in totaal zes verschillende opdrachten die hij binnen vijf uur moest uitvoeren, exact vijftig minuten per opdracht. Spannend vond Nick het in ieder geval niet. "Ik was de hele dag best relaxed. Ik had vooral gezonde spanning, want ik had er zin in", vertelt Nick enthousiast. Ook de opdrachten waren volgens hem 'goed te doen'. "We moesten bijvoorbeeld een versnellingsbak demonteren, onderdelen vervangen, weer monteren, contactpuntjes vervangen van een oude motorfiets en een spanningsregelaar volledig doormeten", aldus Nick. Na een lange, toch wel vermoeiende dag werd 's avonds de winnaar bekend gemaakt. "Toen ik had gewonnen, ging het gehele Nederlandse team natuurlijk uit hun dak. De volgende dag hebben we het nog goed gevierd met een paar biertjes tijdens een kroegentocht door Wenen."

Red Hand Classics
Hoe Nick zijn toekomst verder ziet? "Samen met mijn vader sta ik al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) onder de naam Red Hand Classics", aldus Nick. "Over een aantal jaar wil ik samen met hem een eigen bedrijf beginnen in het restaureren, repareren en onderhouden van oldtimer motorfietsen. Daarnaast wil ik moderne motorfietsen onderhouden en repareren voor klanten." 

Megan Hanegraaf

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?