Logo bosscheomroep.nl
RAUWKOST festival 2018. Foto: Ellen van Lent.
RAUWKOST festival 2018. Foto: Ellen van Lent.

Leer de rauwe kant van 's-Hertogenbosch kennen tijdens het RAUWKOST festival

's-HERTOGENBOSCH - Op 26 januari organiseert een team van jonge makers voor het tweede jaar op rij het RAUWKOST festival op verschillende locaties in de stad. Tussen 16.00 en 22.00 uur kun je onder meer feesten en dansen, shows en exposities bezoeken en deelnemen aan verschillende workshops.

Door Megan Hanegraaf


Het RAUWKOST festival vindt plaats in vier oude fabrieken in de spoorzone. "Het muziekfestival voor en door jongeren wordt georganiseerd in het laatste rauwe stukje van 's-Hertogenbosch: De Kop van 't Zand", aldus een medeorganisator. "Jonge ondernemers, artiesten en makers laten hier dat rauwe randje van 's-Hertogenbosch zien en horen." Het RAUWKOST muziekfestival vindt plaats in het Willem Twee poppodium. In deze Willem Twee fabriek werden vroeger sigaren gemaakt, maar nu beeldende kunst, grafiek, film en muziek. "Als je deze avond naar de Willem Twee fabriek komt ben je de sigaar", aldus de organisatie. "Op deze avond staan namelijk onder meer de Bossche band Clint Eastbird, de jonge nieuwe 'Amy Winehouse-versie' NONA, de 17-jarige rapper Leafs en de upcoming groep Black Acid op het podium." Naast het muziekfestival kunnen bezoekers op verschillende locaties rondom de Kop van 't Zand kennismaken met muziek en kunst in alle soorten en maten zoals verrassende bandjes, toffe expo's en hippe feestjes. "Samen met onze buren en tientallen jongeren uit de stad organiseren we een bonte uitmarkt, die je kennis laat maken met alle uithoeken van de spoorzone, en geven we een overzicht van het actuele activiteitenaanbod in de stad."

Mengfabriek
In de mengfabriek van Koudys werden vroeger ingrediënten van veevoeder gemengd. Tegenwoordig mengen ondernemers er hun kennis en innovaties, kunstenaars hun verf en dj's hun plaatjes. Dat wordt ook duidelijk tijdens het RAUWKOST festival. Vanaf 22.00 uur kan je deelnemen aan een workshop in de Jazzwerkplaats van Koudys. Je kan hier luisteren en meedoen met jonge jazzmuzikanten uit diverse regio's van het land onder leiding van trompettist, coach en bandleider Jeroen Doomernik.

Bandjes en biertjes
Bij de Bossche Brouwers aan de Vaart gaat het er niet alleen tijdens RAUWKOST, maar het hele jaar rauw aan toe. Vier bierfanaten startten een kroeg met een eigen bierbrouwerij, waar wekelijks bandjes kunnen spelen. Zing, lach, drink en bewonder optredens van Lokotov Mocktail, La Jungle en Ping-Pong Poëzie.

Verkadefabriek
Bij de voormalige koekjesfabriek, de Verkadefabriek, gaat het programma erin als zoete koek. Hier vindt dit jaar weer de Spatial Cinema plaats, waar 'Raving Iran' wordt getoond. De documentaire gaat over Blade & Beard, twee dj's die met hun deep house-muziek aan de weg timmeren. Echter illegaal, want Anoosh en Arash wonen in Iran, waar de moraalpolitie iedere vorm van techno of house verbiedt. Lamarziendan is hét rondreizende podium van 's-Hertogenbosch. De makers, die elkaar vooraf niet kenden, improviseren een bijzondere show dat varieert van cabaret en circus tot theater en poëzie.

En verder
Daarnaast is er van alles te beleven op het buitenterrein en bij het Van Aken Werkwarenhuis, Stichting Jong actief en het World Skate Centre. Heb je 's avonds nog niet genoeg van RAUWKOST, dan kan je vanaf 23.00 uur naar de RGB silent disco afterparty in de spiegelzaal van het Willem Twee poppodium. Je kunt zelf kiezen welke muziek je op jouw koptelefoon luistert. Ga je voor Braaf, Groovy of toch Rauw?

Meedoen met RAUWKOST
Heb jij zelf een gaaf festival idee? Dat kan variëren van een concept voor een decor, een feestje, een expo of een debat. Je kunt het zo gek niet bedenken, want voor de organisatie van RAUWKOST is niks gek genoeg. Mail je idee naar: meedoen@rauwkost.online.

Het gehele programma is te vinden op: www.rauwkost.online/2019. Tickets zijn 10 euro, via: www.rauwkost.online/pagina/tickets. Jongeren onder de 18 mogen gratis, mits je van tevoren reserveert.


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?