Mario Brunello in actie
Mario Brunello in actie

Klassiek is rock met extra spice

's-HERTOGENBOSCH - Op zondag 27 januari staat er een bijzondere musicus voor philharmonie zuidnederland in Theater aan de Parade. De Italiaanse dirigent én cellist Mario Brunello. Hij leidde dit seizoen philharmonie zuidnederland al eerder tijdens een concert vol klassieke meesterwerken in Theater aan de Parade. De hoogste tijd dus om het gesprek met hem aan te gaan.

Spelen in de bergen
Mario Brunello benadert het musiceren vanuit de natuurlijke stilte. Om dit te bereiken trekt hij regelmatig met zijn cello de natuur in, zoals de toppen van de Alpen of de Dolomieten. Brunello: "Voor de eerste en na de laatste noot is er de perfecte stilte van de bergen. Het zijn momenten waarvan alleen ik en mijn cello weet hebben."

Spreken in klanken en kleuren
"Ik verheug me erop om opnieuw samen te werken met philharmonie zuidnederland", vervolgt Brunello. "Muziek maken is als spreken tot het publiek, maar dan in klanken en kleuren. Traditioneel richten klassieke orkesten zich meer op het geheel dan op de individuele bijdrage van elke musicus. Ik wil dat iedereen zich vrij voelt. We kunnen de ingesleten speelmanieren van ons afschudden. Klassiek is rock, en het orkest kan zijn eigen sfeer en soul ontwikkelen."

Meer dan klassiek alleen
Om het klassieke programma extra spice te geven, heeft Brunello werken toegevoegd die op het eerste gezicht misschien niet klassiek lijken, maar die daar wel alles mee te maken hebben. Zo hoor je in het concert Virtuoze klassiekersnaast de Militaire Symfonie van Haydn een nieuw werk van de uit Koerdistan afkomstige Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Hij schreef het bijzondereTerramaan voor cello en orkest speciaal voor Mario Brunello en philharmonie zuidnederland.

'Virtuoze klassiekers' door Mario Brunello en philharmonie zuidnederland is op zondag 27 januari om 14.15 uur te zien in Theater aan de Parade. Meer info en kaarten: theateraandeparade.nl.