Logo bosscheomroep.nl
Wat een geluk! Mohammed werd op 1 januari om 4.50 uur geboren en is daarmee de eerste Eerste Bossche Baby van 2019. Foto's: Michel van de Langenberg
Wat een geluk! Mohammed werd op 1 januari om 4.50 uur geboren en is daarmee de eerste Eerste Bossche Baby van 2019. Foto's: Michel van de Langenberg

Mohammed El Susi Eerste Bossche Baby van 2019

's-HERTOGENBOSCH – Het Palestijns-Syrisch gezin uit 's-Hertogenbosch kon geen betere start van 2019 wensen. Mohammed El Susi is om 4:50 uur op 1 januari geboren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De nieuwjaarsnacht verliep voorspoedig voor beiden ouders. "Eenmaal in het ziekenhuis ging het heel snel, binnen een half uurtje lag Mohammed al in mijn armen", aldus zijn trotse moeder. Daarmee is hij officieel de 'Eerste Bossche Baby' van 2019. Reden voor Sabine Lamers van de Bossche Omroep, burgemeester Jack Mikkers en Martin Houben, directievoorzitter van de Rabobank 's-Hertogenbosch e.o. om voor de 48ste keer op rij op bezoek te gaan om het hummeltje te verwelkomen in onze stad.

Door Megan Hanegraaf


Het is niet de eerste keer dat er een jongetje in het gezin El Susi wordt geboren. Mohammed is al hun vierde zoon. "We wisten vooraf al dat het een jongetje zou worden", vertelt zijn vader Abed El Susi. Ook zijn betekenisvolle naam wisten zijn ouders al ruim van tevoren. "Bij een geboorte voel je je natuurlijk gezegend en je kindje is een van de belangrijkste personen in je leven. Daarom wilden we een krachtige en gezegende naam. Profeet Mohammed is een belangrijk en krachtig persoon in ons geloof en ons leven. Deze gezegende naam vonden we daarom erg goed passen bij ons zoontje", aldus zijn vader.

Bossche bollen en beschuit met muisjes
De geboorte van deze 'Eerste Bossche Baby' wordt niet alleen gevierd met de gebruikelijke beschuit met blauwwitte muisjes, maar ook met een échte Bossche bol. Mohammed krijgt hier echter niets van mee. Het mannetje blijft de gehele middag op mama's arm slapen, terwijl zijn ouders worden verwend met allerlei cadeaus. Burgemeester Jack Mikkers heeft een bedrukte badcape als presentje meegenomen en sprak vervolgens dit nieuwe Bosschenaartje veel goeds en geluk toe in 'zijn' stad. Ook Martin Houben van de Rabobank wil Mohammed een mooie toekomst wensen en deze ook bieden. De Rabobank heeft daarom vast een eigen spaarrekening voor Mohammed geopend, met een beginbedrag van 150 euro. Sabine Lamers overhandigde namens de adverteerders van de Bossche Omroep onder meer een Unicefknuffel, prentenboek en babydoos.

Bewogen verleden
Inmiddels is de oma van Mohammed ook op bezoek gekomen. Ondanks dat ze de Nederlandse taal niet goed beheerst, kletst zij gezellig mee. Nadat iedereen weer is vetrokken kletsen we nog samen met haar en Mohammeds ouders over het verleden en de toekomst. Naast de gelovige naam, zal Mohammed ook de taal van zijn geloof, Arabisch, gaan leren. Net als zijn broertjes zal hij tweetalig worden opgevoed. Zijn vader: "Ik praat thuis vooral Nederlands tegen mijn zoons, maar mijn vrouw meestal Arabisch. De Nederlandse taal is voor haar nog wat moeilijker, omdat ze hier pas sinds 2012 woont." Vader is met Oma El Susi al in 1990 naar Nederland gekomen. Daarna leerde hij in Syrië zijn vrouw kennen. Hij reisde meerde malen naar Syrië voor zijn vrouw. Daar is in 2010 ook hun eerste kindje Hamza geboren. In 2012 zouden zijn vrouw en zoontje naar Nederland komen. Dat kostte veel meer moeite dan vooraf gedacht. Door de plotselinge opstanden werd het erg gevaarlijk in Syrië, waardoor de Nederlandse Ambassade haar deuren sloot. Zijn vrouw en kindje moesten daarom door gevaarlijk gebied de grens oversteken. Via de Nederlandse Ambassade in Beiroet, Libanon, konden zij drie weken later alsnog naar Nederland komen. Een jaar later, in 2013, kwam hen tweede kindje Youssef ter wereld in Nederland. De familie woonde al enkele jaren in 's-Hertogenbosch toen zij hen derde kindje, Zayn, verwachtte in 2016. Nu, weer drie jaar later, is hun vierde zoontje Mohammed geboren.

Meer foto's van dit gezin en een overzicht van alle mooie geschenken die zij namens onze adverteerders kregen, ziet u verderop in deze krant.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?