Logo bosscheomroep.nl
Frank van Osch: "Het is steeds opnieuw een uitdaging om iets te creëren wat er nog niet is". Foto: Michel van de Langenberg
Frank van Osch: "Het is steeds opnieuw een uitdaging om iets te creëren wat er nog niet is". Foto: Michel van de Langenberg

Nieuwe documentaire 'The Mother of Beauty' van Frank van Osch: 'Wees blij met wie je bent'

's-HERTOGENBOSCH – Onlangs dook het archief van modellenbureau The Blue Book Modeling agency op in Den Haag. Het vertelt hoe eigenaresse Emmeline Snively in het naoorlogse Hollywood een nieuwe 'standard of beauty' zette die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreekt én hoe zij het icoon Marilyn Monroe creëerde. Het inspireerde de Bossche filmmaker Frank van Osch om er een documentaire over te maken. Onlangs ging 'The Mother of Beauty' in première in de Verkadefabriek.

Door Astrid Berkhout

'The Mother of Beauty' gaat over de betekenis van schoonheid en over ouder worden. Door de ogen van oud-modellen, nu allemaal rond de 80 en 90 jaar, wordt teruggeblikt op die enerverende jaren '40 en '50. "Ik ben 3 keer naar Amerika geweest om opnames te maken", vertelt Frank enthousiast. "In totaal hebben we 9-10 mannelijke en vrouwelijke modellen geïnterviewd, 7 ervan zijn daadwerkelijk terug te zien in de documentaire. Het was nog een hele klus om hen op te sporen. De meesten wilden graag meewerken en grepen hun kans om weer eens 'in the spotlights' te staan. Ze hebben zelfs meegedaan aan de voor hen gewaagde openingsscene, waarin ze zonder make-up in close-up te zien zijn."

Openheid
"In de gesprekken komt aan de orde hoe het er in de jaren '40 en '50 aan toe ging in de modellenwereld. Na dat tijdsbeeld gaan we langzaam over naar het nu. Wat betekent het voor de ex-modellen om ouder te worden? In hoeverre is schoonheid nog steeds belangrijk voor hen? Hun herinneringen vertellen het verhaal van een periode gevuld met humor, verdriet en alles er tussenin. Wat me vooral heeft verbaasd, is hun openheid; ze hebben mij ontvangen als een stiefzoon en hebben mij hun persoonlijke verhaal toevertrouwd. Het was geweldig om tijdelijk toegelaten te worden in hun leven. Met de meesten heb ik nog steeds contact. Hun kwetsbaarheid is prachtig om te zien. Tegelijkertijd zie je de sterke, trotse man of vrouw terug die ze toen ook al waren. Ze doen een act voor de camera maar zijn ook helemaal zichzelf. Wat ik voor mezelf dan ook vooral heb meegenomen uit die gesprekken, is: Wees blij met wie je bent."

30 jaar in het vak
"Al met al is 'The Mother of Beauty' een van de mooiste maar ook een van de ingewikkeldste documentaires die ik ooit gemaakt heb, o.a. vanwege rechtenkwesties, samenwerkingen en het vinden van de modellen." Frank zit in 2019 maar liefst 30 jaar in het vak. Een bijzonder momentum. Ooit begon hij als freelance (televisie)regisseur en producent. Totdat het begon te kriebelen, gedreven om zelf verhalen te vertellen die ons raken en verwonderen. Zijn eerste documentaire over veerpontjes, 'Heen Motte Betale en Weer Weer', was meteen een groot succes; er keken één miljoen mensen naar. Na Drs. P (2006) was het hek van de dam. Frank won met meerdere documentaires prijzen. Na zo veel jaar heeft Frank nog steeds de drive om nieuwe verhalen te vertellen. "Inspiratie is cruciaal. Als die er niet meer is, stop ik er mee. Ik houd ervan om de wereld rond te reizen met de camera in de hand, maar het is net zo leuk om achteraf in de studio een samenhangend verhaal te creëren."

Drive-In Cinema
Frank is inmiddels alweer bezig met allerlei nieuwe plannen. Hij heeft nog meer dan genoeg ideeën voor toekomstige documentaires. "Ik wil o.a. iets doen met De Veulpoepers, een folkband die in 1976 werd opgericht in Hilvarenbeek en landelijke bekendheid vergaarde dankzij hun hit Den Egelantier, en met strijdliederen uit Zuid-Europa in de jaren '70. Ja, de jaren '70 hebben iets met mij gedaan. Sowieso heb ik de neiging om in mijn werk te kijken hoe het verleden ingrijpt op het heden. Dat is en blijft fascinerend." In het voorjaar van 2019 wil Van Osch Films bovendien een Drive-In Cinema organiseren in de stad. "Een toepasselijke manier om 'The Mother of Beauty' te presenteren aan de stad. Het wordt ongetwijfeld een tof evenement!"

Op woensdag 16 januari is de documentaire 'The Mother of Beauty' te zien bij NPO 2 (aanvang 22.55 uur). Meer informatie: www.motherofbeauty.com en www.vanoschfilms.nl.