Logo bosscheomroep.nl
Een scene uit Woestzoeker. Foto: Kurt van der Elst.
Een scene uit Woestzoeker. Foto: Kurt van der Elst.

Nieuwe coproductie Theater Artemis en Theater Antigone: 'Tegen de stroom inzwemmen heeft zin!'

's-HERTOGENBOSCH – Op zaterdag 12 januari 2019 vindt in de Verkadefabriek de Nederlandse première plaats van Woestzoeker, de nieuwe voorstelling van Theater Artemis, opnieuw een coproductie met Theater Antigone. Woestzoeker is een bitterzoete, maar vrolijke, van de pot gerukte voorstelling over kinderen die thuis de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. Twee woeste zoekers trekken hartstochtelijk ten strijde tegen een vijand waarvan iedereen zegt dat hij niet te kloppen is: Armoede.

Door Astrid Berkhout

Het theater van de Belgische regisseur Raven Ruëll was maar zelden te zien in Nederland. Missie (2007) is zijn bekendste regie. In 2006 maakte hij samen met drie theaterbroeders de veelgeprezen voorstelling Pakman bij Artemis. "Een vindingrijke voorstelling waarin de grote zaken des levens aangepakt worden met een behoorlijke portie Vlaamse spelvreugde", schreef de jury die Pakman bekroonde met de Zilveren Krekel. Voor Bekdichtzitstil (2014) slaat Ruëll de handen ineen met schrijver/acteur Jan Sobrie, met wie hij ook samen de tekst schrijft, en met de actrices Berdine Nusselder en Sophie Warnant, die voor haar rol de Zilveren Krekel voor beste podiumprestatie won. Met Woestzoeker schrijven Ruëll en Sobrie opnieuw een lofzang op het kind dat anders is. Warnant en Notelteirs spelen vol overgave de enige twee leden van de je-zit-in-de-shit-club. Met (geïmproviseerde) instrumenten brengen Keimpe de Jong en Arend Niks een soundscape live op de scène.

Een manier van leven
"Kenmerkend voor al mijn voorstellingen is dat er een zekere anarchie en speelsheid in zit, daar houd ik van. Dat heeft alles te maken met de levenshouding die ik belangrijk vind. Het is mooi als je als mens, ook als volwassene, speels kunt blijven. Helaas dreigt dat ondergesneeuwd te raken. Zeker in deze tijd, waarin kinderen steeds meer tijd voor een beeldscherm doorbrengen in plaats van op straat of in de natuur. In mijn optiek is de 'homo ludens', ofwel de spelende mens, een manier van leven. Dat komt ook in Woestzoeker weer terug."

Gelijke kansen
"Jan Sobrie en ik vullen elkaar perfect aan in het creatieve proces. Jan is een uitstekende schrijver, terwijl ik vooral degene ben die de onderwerpen aanbrengt." Vaak zijn het relatief zware thema's die Ruëll aan de kaak stelt. Bekdichtzitstil ging over het drukke, soms onhandelbare kind en hoe daarmee wordt omgegaan. "In Woestzoeker wilde ik het thema armoede onder de aandacht brengen, daarbij geïnspireerd door de heersende ongelijkheid in het Belgische onderwijssysteem. In principe kan tegenwoordig iedereen naar school, maar feit is dat het voor kinderen uit arme gezinnen aanzienlijk moeilijker is om door te stoten. Als je in een lastige thuissituatie zit, is het soms ondoenlijk om je thuis te concentreren en je huiswerk te maken. Steun van het thuisfront is er vaak niet. Als je als ouder alle zeilen moet bijzetten om te overleven, is dat ook wel het laatste waar je aan denkt. Om die reden hebben ze in Scandinavië huiswerk helemaal afgeschaft en wordt er zoveel mogelijk gewoon op school gedaan. Dat zouden ze in Nederland en België ook moeten doen. Het is een van de vele stappen die noodzakelijk zijn om iedereen gelijke kansen te geven, waaronder grote politieke hervormingen en een aanzienlijke verandering in hoe we als maatschappij met 'onderwijs' omgaan; een school mag nooit een bedrijf worden dat 'om de winst' draait, het moet een instituut zijn waar het kind centraal staat."

Een feest
"In bepaalde gebieden in België leeft één op de vier kinderen onder de armoedegrens. De ongelijkheid is los van het onderwijssysteem dus al gigantisch. Omdat er veel schaamte is, doen mensen ook hun best om het te verstoppen, zodat het niet zichtbaar is. Ik heb de nodige getuigenissen gehoord van mensen die het iedere dag meemaken, daar moeten we gewoon iets mee. Voor mij moet een voorstelling ergens over moet gaan. Mensen hoeven niet bang te zijn dat Woestzoeker qua ervaring ook zwaar is. Hij zet je aan het denken, maar zoals altijd is het een feest om naar te kijken en kan iedereen er veel plezier aan beleven. Het verhaal gaat over liefde en vriendschap en is geschreven vanuit het standpunt van de kinderen, zodat kinderen die de voorstelling bezoeken, zich heel makkelijk met de hoofdpersonages kunnen identificeren. Eén ding is zeker: Woestzoeker zal zowel jong als oud raken!"

Aanvang voorstelling (8+) op zaterdag 12 januari om 19.00 uur. De voorstelling is ook nog in de Verkadefabriek te zien op zondag 13 januari om 15.00 uur; na de voorstelling is er een nagesprek met ouders en kinderen. De tournee duurt t/m 9 maart 2019. Voor het reserveren van kaarten en meer informatie: www.verkadefabriek.nl en www.artemis.nl. Tip: Het is mogelijk een kaartje cadeau te geven aan Quiet-members in 's-Hertogenbosch die dit zelf niet kunnen betalen.