Bossche Anne Binnendijk wil in 2019 deelnemen aan Mongol Derby: 'Ik geef niet op!'

's-HERTOGENBOSCH – De 26-jarige Anne Binnendijk heeft een droom. Ze wil heel graag meedoen aan de Mongol Derby, de zwaarste en langste paardenrace ter wereld op de steppen van Mongolië, die plaatsvindt in augustus 2019. Maar liefst 1.000 kilometer op half wilde paarden en overnachten bij herder families of onder de blote hemel. Anne is toegelaten om mee te doen aan de race van 2019 en doet haar uiterste best om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen. Helpt u haar mee in het zadel?

Door Astrid Berkhout

Anne is een doorzetter. In 2011 kreeg zij - na jarenlang diagnostiek, opname en een burn-out – de diagnose Asperger. "Blijkbaar was ik autistisch, zonder het te weten", vertelt ze gedreven. "Vanwege mijn aandoening moest ik de nodige aanpassingen doen in mijn leven." Anne ging echter niet bij de pakken neerzitten. "Ik heb vele therapieën gevolgd en lessen geleerd, en voel me nu dan ook een stuk sterker. Het heeft even geduurd voordat ik de diagnose kon accepteren, maar na veel vallen en opstaan weet ik inmiddels goed wat ik wel en niet kan. Het heeft me dus een hoop zelfkennis gebracht, en dat is soms best confronterend. Ja, ik weet dat de Mongol Derby ontzettend zwaar is, maar ik wil laten zien dat je een droom als deze waar kunt maken, als je er op jouw manier keihard voor werkt. Als ik het kan, kan iedereen het!"

Dieren als rode draad
Anne is altijd geïnteresseerd geweest in dieren. "Die vormen een belangrijke rode draad in mijn leven", vertelt ze enthousiast. "Zij vormen de reden waarom ik naar 's-Hertogenbosch ben verhuisd om hier een opleiding aan de HAS te volgen. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met dieren." Sinds een paar jaar wordt Anne in haar dagelijkse reilen en zeilen bijgestaan door een assistentiehond. "Hij geeft mij nog net dat extra zetje in het leven." Ze zet zich bovendien met veel liefde en plezier in voor anderen. "Ik kan niet stil zitten. Ik help mensen en dieren waar ik kan. Als iemand bijvoorbeeld om wat voor reden dan ook niet meer voor zijn of haar huisdier kan zorgen, vang ik deze op totdat er een nieuw baasje is gevonden. Daarnaast praat ik regelmatig over mentale uitdagingen met mensen die met zichzelf in de knoop zitten. Door een luisterend oor te bieden en hen mijn verhaal te vertellen, hoop ik hen weer op weg te kunnen helpen. Het kost me veel tijd en energie maar dat heb ik er graag voor over."

Niet te evenaren
"Verder geef ik les met paarden, vooral gericht op communicatie en biomechanica, en op met plezier samenwerken. Paarden zijn bovendien geweldige spiegels. Ik raad iedereen aan om eens met een paard kennis te maken en je daadwerkelijk open te stellen." Anne zelf stapte op haar zesde voor het eerst op een paard. "Helaas was paardrijden duur, dus ik ging een andere sport doen. Op mijn 13e ben ik echter weer terug op de paardenrug geklommen, om er vervolgens nooit meer vanaf te komen. Ik vind het geweldig, een paard geeft je zo veel vertrouwen. Tijdens het rijden heb ik letterlijk geen voet meer aan de grond, dat gevoel is niet te evenaren."

Een opwelling
"Ik heb me in een opwelling opgegeven voor de Mongol Derby. Je moet uitgekozen worden uit honderden ruiters van over de hele wereld, dus ik stond met mijn mond vol tanden toen ik vanuit Amerika een telefoontje kreeg dat ik was toegelaten. Tijdens de race leggen we in de voetsporen van Genghis Kahn 1.000 kilometer af over de steppen van Mongolië, elke 36 km wisselend van paard; op lokale paarden van Mongoolse herders en nomaden. En dit alles binnen 10 dagen. Tijdens de derby wordt er geld opgehaald voor verschillende goede doelen, waaronder Cool Earth, die zich inzet voor het duurzaam behoud van regenwouden. Nederland is voor mij geen ideaal land om in te gedijen. Ik raak snel overprikkeld en gestressed in onze maatschappij. Ik wil Mongolië beleven, het dunst bevolkte land van de wereld, zien wat dit land en deze paarden mij brengen, waar mijn grenzen liggen. Het wordt een zware race, lichamelijk en mentaal... En in mijn ogen kan dit uitpakken tot de meest ultieme therapie die ik tot nu toe gedaan heb. Ik hoop op de ervaring van mijn leven, dag in dag uit met de paarden in de ongerepte natuur. En ik hoop vele mensen te kunnen inspireren met mijn reis!"

Anne is grotendeels afhankelijk van giften en sponsoren die haar droom mogelijk willen maken. De totale kosten voor haar reis bedragen 10.000 euro. Kijk vooral op https://getfunded.nl/campagne/1581-anne-s-mongol-derby, iedere bijdrage is welkom.