Burgemeester Jack Mikkers tijdens de nieuwjaarstoespraak afgelopen woensdag op de Parade. Foto: Henk van Esch
Burgemeester Jack Mikkers tijdens de nieuwjaarstoespraak afgelopen woensdag op de Parade. Foto: Henk van Esch

Burgemeester Mikkers wenst u een gelukkig en gezond 2019: Een jaar van trots en samenhang

's-HERTOGENBOSCH – 2018 is achter ons. 2019 staat enthousiast op ons te wachten. Een jaar dat het grootse WK Handboogschieten onze stad op zijn kop zet, we uitgebreid stilstaan bij het 75-jarig jubileum van onze bevrijding in oktober en natuurlijk dat FC Den Bosch kampioen wordt. Althans, dat voorziet onze burgemeester Jack Mikkers die het afgelopen jaar zijn eerste volledige jaar invulde als burgemeester van onze stad. We blikken met hem even terug op dat jaar en dan vooruit op wat 2019 ons gaat brengen. "Een jaar van trots en samenhang".

Burgemeester Mikkers kijkt terug op een spannend jaar met veel 'eerste keren'; van de eerste Bossche baby in deze krant tot de eerste keer Oeteldonks carnaval, Koningsdag en niet te vergeten gemeenteraadsverkiezingen. "Het eerste volledige jaar als Bossche burgemeester was voor mij een jaar met vele hoogtepunten. Ik heb in het bijzonder ontzettend genoten van het Oeteldonkse carnaval. De samenhang die er dan is, was voor mij ongekend. Niet alleen tijdens de carnavalsdagen overigens. Ook wanneer ik een bezoek bracht ter gelegenheid van bijvoorbeeld een diamanten bruiloft gaat het bijna altijd over carnaval. Het heeft een enorme impact op de stad. Een ander hoogtepunt vond ik de eerste editie van Den Bosch Data Week waarmee we onze stad nog meer op de kaart hebben gezet als datastad."

Genoeg teruggeblikt. Wat heeft het nieuwe jaar voor ons in petto? Mikkers zegt stellig: "2019 wordt wat mij betreft een jaar waar we meer oog hebben voor de dingen die goed gaan en minder de nadruk leggen op de dingen die niet goed gaan. We mogen best wat trotser zijn op wat we met elkaar wel bereiken. In plaats van klagen, zorgen dat we de dingen aanpakken waar we invloed op hebben. Dat is ook de reden dat ik zo trots ben op al die mooie initiatieven waar burgers de handen ineenslaan. Dat is wat we noemen 'de kracht van de stad' en die wil ik in 2019 nog sterker zien worden."

De wijk in: veiligheid
"De veiligheid in de wijken is een aandachtspunt waar we actief de samenwerking opzoeken met bewoners. Dit jaar trek ik hiervoor letterlijk de wijk in. Ik geloof dat je als stadsbestuur continu in gesprek moet zijn met je inwoners. Ik wil weten wat er speelt, mensen in de ogen aankijken en zien wat er leeft. Data speelt ook hier een belangrijke rol. We brengen per wijk de situatie in kaart. Zo weten we enerzijds precies wat er (in cijfers) gebeurt en toetsen dat in de gesprekken met bewoners met het gevoel van veiligheid."

Agenda 's-Hertogenbosch
En wat komt er op de Bossche agenda als het gaat om wonen, verblijven en werken? "Dat bepalen we dit jaar met elkaar in de 'Agenda 's-Hertogenbosch'. Onze stad is koploper in veel lijstjes. We zijn de meest gastvrije stad, we hebben de mooiste binnenstad en zijn zelfs het meest 'plasvriendelijk'", voegt Mikkers er lachend aan toe. "De vraag is nu: hoe zorgen we ervoor dat onze stad ook in de toekomst het meest aantrekkelijk blijft voor haar eigen inwoners? Hoe zorgen we ervoor dat onze stad bovenaan het lijstje blijft staan als het gaat om aantrekkelijk wonen en werken? Een sterke basis is er al. We hebben een prachtige huiskamer, een krachtige ondernemersgeest zit in de stad en in onze vitale dorpen verankerd en we hebben een inventieve en actieve bevolking. Komend jaar gaan we met elkaar bedenken hoe deze krachten nog meer voor ons te laten werken."