Logo bosscheomroep.nl
Nieuwjaarsduik bij de Oosterplas. Foto: Stephan Manie
Nieuwjaarsduik bij de Oosterplas. Foto: Stephan Manie (Foto: STEPHAN MANIE)

Bossche Nieuwjaarsduik: Veel meer dan één duik in het water

's-HERTOGENBOSCH - Klaar voor de start, af! Als het startschot is gegeven rennen ruim duizend Bosschenaren in badkleding mét oranje Unoxmuts het koude water in. De meesten blijven slechts enkele seconden in het water en de echte waaghalzen zwemmen nog een rondje of gaan zelfs kopje onder.

Door: Megan Hanegraaf

De Nieuwjaarsduik bij de Oosterplas is inmiddels voor velen een jaarlijkse traditie. Veel carnavalsclubs, sportscholen, de fanclub van FC Den Bosch en andere groepen mensen gebruiken de Bossche Nieuwjaarsduik ook als gezamenlijke start van hun nieuwe jaar. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de duik, het gaat ook om de gezelligheid en de warme erwtensoep, chocolademelk of glühwein achteraf. Daarom is de Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch al weken van tevoren bezig met de organisatie van een van de grootste Nieuwjaarsduiken van Nederland.

Half november begint het team van de Reddingsbrigade met de eerste voorbereidingen. "Er moet aan van alles worden gedacht en dat is niet binnen een dagje geregeld", aldus een bestuurslid van de Reddingsbrigade. Het gehele team, dat bestaat uit vijftig vrijwilligers en leden, komt twee keer bij elkaar. Een kernteam van ongeveer tien vrijwilligers begint dan met het regelen van de praktische zaken zoals de vergunning, materialen en de promotie.

Op deze eerste dag van het nieuwe jaar zijn er ongeveer vijfendertig vrijwilligers van de Reddingsbrigade op verschillende plekken rondom de Oosterplas te vinden. Hun taken variëren van het verkeer regelen en vlaggen ophangen tot vuurtjes stoken en soep of mutsen uitdelen. "Voordat de deelnemers starten, zorgen we dat er ongeveer 1500 Unoxmutsen klaarliggen", aldus het bestuurslid. "En als de duikers het water uit komen staat er zo'n vijfhonderd liter warme erwtensoep klaar."

Veiligheid
De belangrijkste taak van de Reddingsbrigade is natuurlijk de veiligheid van de duiker waarborgen. "In de zomer bewaken we de Oosterplas ook voor badgasten, dus we kennen het gebied op ons duimpje", aldus de Reddingsbrigade. "Daar hebben we ook alle materialen om het veilig te houden en eventueel mensen te helpen of redden." De ochtend voor de duik controleren de leden van de brigade of er geen scherpe dingen in het water liggen en dat er geen kuilen in de bodem zitten. Daarnaast staat er tijdens de duik een groep van vijftien lifeguards met een speciaal waterdicht pak in het water om te zorgen dat alle deelnemers er ook weer veilig uit komen.

Reddingsbrigade-tips
Doe je mee met de Nieuwjaarsduik? Dan heeft de Reddingsbrigade nog enkele tips voor je. Allereerst is het belangrijk om op tijd te komen, om jezelf om te kleden en voor te bereiden op de duik. Ondanks dat de Reddingsbrigade het water controleert op scherpe voorwerpen, is het verstandig om schoenen of slippers aan te trekken. Bescherm jezelf tegen de kou, dat kan bijvoorbeeld door een lekker warme Unoxmuts te dragen. En duik alleen als je gezond bent. Voor de mensen die het toch iets te fris vinden, er is genoeg plaats op het strand om de duikers aan te moedigen!

Meer info: www.facebook.com/bosschenieuwjaarsduik.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?