Logo bosscheomroep.nl
Het is weer genieten voor jong en oud tijdens de jaarlijkse Driekoningen Intocht en Viering.Foto: Marjo van de Peppel-Kool.
Het is weer genieten voor jong en oud tijdens de jaarlijkse Driekoningen Intocht en Viering.Foto: Marjo van de Peppel-Kool. (Foto: Marjo van de Peppel-Kool)

Intocht en viering Drie Koningen 's-Hertogenbosch 2018

's-HERTOGENBOSCH - Op zondag 6 januari vindt weer de jaarlijkse intocht en viering van de Drie Koningen in 's-Hertogenbosch plaats. Dit trekt elk jaar vele bezoekers, waaronder steeds meer mensen van buiten de stad, naar het centrum. Burgermeester Mikkers wijst uiteraard de intocht traditiegetrouw de weg van de Markt naar de Sint-Jan. Het Vierde Geschenk heeft bovendien weer een belangrijke plek. Alle reden dus voor jong en oud om in grote getalen aanwezig te zijn om gezamenlijk deze mooie traditie levend te houden!

Door: Astrid Berkhout

"De intocht en viering van de Drie Koningen in 's-Hertogenbosch is in alle opzichten uniek", vertelt Robert van Straaten, voorzitter van de Stichting Driekoningen . "Het is een traditie die al sinds de jaren dertig in onze Hertogstad bestaat en nergens wordt het op zo'n grootse en feestelijke manier georganiseerd. In 2018 liepen er weer honderden kinderen mee, dat is best bijzonder." Het is ieder jaar weer een uitdaging om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen. "Gelukkig zijn er de vrijwilligers, bedrijven, instellingen en particulieren die dit stukje cultureel erfgoed een warm hart toedragen en willen meehelpen dit te behouden voor de toekomst. Sinds vorig jaar krijgen we ook alle hulp van de Blauwe Engelen om alles op de dag zelf in goede banen te leiden."

Verbinding
"Daarnaast zoeken we uitdrukkelijk de samenwerking op met o.a. de gemeente en de VVV, en met de vele kerstinitiatieven die dit jaar plaatsvinden in de Bossche binnenstad, waaronder 't Bosch Winterparadijs, de unieke expositie van kartonnen kerststallen in het Sint-Jansmuseum, de kerststal in de Sint-Jan, en de kerststallenroute. Naar aanleiding van de expositie 'Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen' luisterden de drie koningen op 16 december de familiedag in Het Noordbrabants Museum nog op. Sinds dit jaar is er ook een verbinding met de Protestantse Gemeente 's-Hertogenbosch en het Beraad van Kerken, dit maakt duidelijk dat de driekoningen intocht en viering er is voor iedereen, ongeacht achtergrond of geloof."


Het Vierde Geschenk
"Enkele jaren geleden hebben we het Vierde Geschenk geïntroduceerd. De Drie Wijzen uit het Oosten - Balthazar, Caspar en Melchior - brengen ieder een geschenk mee voor het kindje Jezus. Kinderen die meelopen met de intocht, wordt gevraagd om ook een geschenk mee te nemen, het Vierde Geschenk; bruikbaar speelgoed waar ze niets meer mee doen. Het initiatief is een groot succes, afgelopen jaar zijn er duizenden geschenken ingeleverd. We roepen alle kinderen dan ook op om datgene wat zij zelf in overvloed hebben, te delen met kinderen die het minder goed hebben. Overigens hoeven ze niet te wachten tot 6 januari, het speelgoed kan nu al op de tafels worden achtergelaten in de Sint-Jan en de Grote Kerk in de Kerstraat. De Bossche Kleding- & Speelgoedbank en sinds dit jaar ook het netwerk Quiet Den Bosch zorgen ervoor dat het speelgoed terecht komt bij de kinderen die het 't hardst nodig hebben."


Kindje Jezus, Jozef en Maria
"Vorig jaar maakte Hannah, het Vierde Geschenk personage, ons op muzikale wijze deelgenoot van haar gedachten bij het bepalen van het Vierde Geschenk. Hannah krijgt deze editie een belangrijke rol in de intocht. Zij zal niet alleen weer voor ons zingen, maar ook optreden als verteller. Verder krijgen Jozef en Maria een meer prominente plek in de viering in de Sint-Jan. Uiteindelijk draait immers alles om hen en het kindje Jezus. Het is ook bijzonder dat we dit jaar een Jozef hebben gevonden met een Katholieke achtergrond en een Maria die Protestants is."

Het programma
Vanaf 16.00 uur zijn op de Markt kamelen, schapen met herders, paarden met ruiters en heel veel andere mensen in traditionele klederdracht te zien. Rond 16.45 uur komen Drie Koningen te voorschijn uit Hotel Central en stijgen op hun kamelen. Vervolgens gaat Hannah zingen. Daarna leidt zij de stoet, met ondersteuning van de Koninklijke Harmonie, leden van het Gilde De Oude Schuts en carnavalsvereniging Lopes te Voet, naar het Stadhuis, waar zij worden verwelkomd door burgemeester Mikkers, om vervolgens door te gaan naar de Sint-Jan. "Hier kan iedereen genieten van een zeer kindvriendelijke, interactieve viering met muziek en zang in samenspel met Hannah, de Drie Koningen en bisschop De Korte. Na afloop brengen de kinderen een bezoek aan de Kerststal, waarna ze rond 18.00 uur verzamelen voor een muzikale afsluiting op 't Bosch Winterparadijs op de Parade met gratis warme chocolademelk. Het wordt een middag om niet te missen, dus kom allen, verkleed, naar de Markt! Dankzij sponsor Van den Udenhout worden de bijbehorende lampions dit jaar gratis verstrekt."

Meer informatie: www.3kdb.nl en www.facebook.com/3kdenbosch.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?