Logo bosscheomroep.nl
Het nieuwe bestuur van het Steunpunt Zelfhulp 's-Hertogenbosch en Regio met achteraan Jack Spruyt
Het nieuwe bestuur van het Steunpunt Zelfhulp 's-Hertogenbosch en Regio met achteraan Jack Spruyt

'Uitgaan van de kracht van mensen zelf'

's-HERTOGENBOSCH - Jack Spruyt, de nieuwe voorzitter van het Steunpunt Zelfhulp 's-Hertogenbosch en Regio, heeft door zijn werk als Data Analist bij Juvans met eigen ogen gezien wat zelfhulp betekent voor mensen. En wat voor enorme aanvulling het kan zijn voor de reguliere zorg. Juist in deze tijd waarin de participatiemaatschappij verwacht dat burgers zelf de regie nemen over zorgtrajecten. En daar gaat Het Steunpunt Zelfhulp nou juist vanuit. De kracht van de mensen zelf.

"Zelfhulpgroepen zijn er al zo lang, dat ze inmiddels hun kracht wel bewezen hebben", begint Jack Spruyt, voorzitter van Steunpunt Zelfhulp 's-Hertogenbosch en regio. "Kijk maar naar de Anonieme Alcohollisten (AA). Of naar de kracht van herkenning bij oorlogsveteranen binnen zelfhulpgroepen waar ik ook een tijd voor heb gewerkt. Juist het uitgaan van eigen kracht spreekt mij heel erg aan binnen het Steunpunt. En dat is ook de reden dat ik met veel plezier voorzitter ben geworden toen ik gevraagd werd door het huidige bestuur." Het Steunpunt Zelfhulp heeft op dit moment 45 zelfhulpgroepen die allemaal zijn opgezet door mensen uit de samenleving. Het steunpunt is daardoor een reflectie van de samenleving. Het initiatief ligt bij de mensen zelf, het steunpunt ondersteunt en faciliteert de groepen die ontstaan. De nieuwste groep is een AA groep van Poolse mensen. Daar is op dit moment dus behoefte aan. Daarnaast lopen er gesprekken met mantelzorgers die behoefte hebben aan extra ondersteuning door middel van een zelfhulpgroep. "Wat ik ook krachtig vind van het Steunpunt is dat mensen direct bij ons terecht kunnen", legt Jack uit. "Er zijn geen wachtlijsten. Is er al een groep dan kunnen mensen zich aansluiten, is er nog geen groep dan ondersteunen wij in de oprichting van een groep. In de reguliere zorg is er vaak geen ruimte meer om langdurige zorg aan te bieden terwijl daar wel behoefte aan is. Bijvoorbeeld voor ouders die een kind hebben met een diagnose. Iedere levensfase van zo'n kind is anders en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Voor ouders is dat vaak heel zwaar. Een zelfhulpgroep met ouders die allemaal dezelfde ervaring hebben, kan dan een heel goede uitkomst bieden."
In de toekomst verwacht het Steunpunt verder door te groeien omdat er meer behoefte zal ontstaan. "De informele zorg gaat een steeds grotere rol spelen", aldus Jack. "Groeien is prima en dat willen we graag, maar dat moet niet ten kosten gaan van de kwaliteit. Vandaar dat we samenwerkingsverbanden aan zijn gegaan met Welzijn Breed, Reinier van Arkel en Novadic-Kentron. Wij kunnen de formele zorg ondersteunen en tegelijkertijd kunnen wij mensen doorsturen naar de formele zorg als blijkt dat dat nodig is. Maar daarnaast zullen we ook de middelen nodig hebben om kwaliteit te bieden. Een goede huisvesting met genoeg ruimte, financiële middelen en goede vrijwilligers en een krachtig team. Daar blijven we ons hard voor maken zodat we ook in de toekomst de zorg kunnen verlenen die nodig is."

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?