Logo bosscheomroep.nl
Aan de keukentafel onder het eten wordt van alles besproken Foto: Michel van de Langenberg
Aan de keukentafel onder het eten wordt van alles besproken Foto: Michel van de Langenberg

Kerstmis vieren in een gezinshuis: "De keuken is het hart van ons huis…"

's-HERTOGENBOSCH - Kerst is de tijd van samenzijn met je gezin en je familie. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Erik en Simone runnen een gezinshuis waar ze onderdak bieden aan acht kinderen. Samen bieden zij een veilig thuis. Een thuis waar het vooral heel fijn is voor de jongeren. Ook tijdens de feestdagen.

Door Lesha Bosman

Het gezinshuis is helemaal in kerstsfeer. De kerstboom is opgetuigd en de lichtjes branden. "Wij vinden het heel belangrijk om die kerstsfeer in huis te halen", vertelt Erik. "In eerste instantie stimuleren we de jongeren, indien mogelijk, om kerst thuis te vieren bij hun eigen gezin. Kerst vier je toch het liefst met familie. Maar soms blijkt er geen ruimte te zijn om kerst samen te vieren. Gelukkig zijn alle jongeren die op dit moment bij ons wonen op eerste kerstdag dit jaar bij hun gezin, hun familie of hun vriendje of vriendinnetje. Het zal wel even wennen zijn voor ons, die rust. Op kerstavond en op tweede kerstdag zorg ik voor een heerlijk kerstdiner. Op kerstavond zitten we met acht jongeren aan tafel en op tweede kerstdag zijn we met zestien. Het is altijd een heel georganiseer. Niet alleen de jongeren die op dit moment worden opgevangen, zijn er met de feestdagen maar ook degenen die voorheen bij ons hebben gewoond, komen nog graag langs. Onze deur staat altijd voor ze open."

Vrijetijdsbesteding
Het gezinshuis in 's-Hertogenbosch Oost biedt ruimte voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar waarbij om welke reden dan ook geen ruimte is om thuis te wonen in het basisgezin. Zeven jongens en één meisje wonen er op dit moment in het huis. In de kelder is er een game ruimte ingericht en is er een plek waar ze zichzelf kunnen vermaken. Een soort walhalla voor jongeren van deze leeftijd. "Wij leggen niet vast hoelang jongeren per dag mogen gamen", vertelt Erik. "Maar we zijn wel heel betrokken bij hun vrijetijdsbesteding. Wij vinden dat je jongeren genoeg leuke alternatieve moet bieden zodat er genoeg afwisseling is in wat ze doen in hun vrije tijd. Regelmatig toveren we bijvoorbeeld een leuk gezelschapsspel tevoorschijn zoals risk of organiseren we een voetbaltoernooi. Daarnaast hebben alle jongeren een bijbaan. Op die manier ontstaat er een heel goed evenwicht."

Een bakkie met oma
Op de eerste etage slapen de jongere kids, dichtbij de slaapkamer van Simone en Erik. Op de tweede etage vertoeven de oudsten. Ook 'oma' de moeder van Erik heeft daar haar eigen plekje. De jongeren komen regelmatig even bij haar op bezoek voor een bakkie en een praatje. En wat er met oma wordt besproken, blijft bij oma. "Mijn moeder heeft genoeg ervaring met jongeren", aldus Erik. "In mijn jeugd werden er meerdere kinderen in ons gezin opgevangen die niet meer thuis konden wonen. We zijn eigenlijk altijd al een pleeggezin geweest." Voordat Erik en Simone hun eigen gezinshuis stichtten, werkte Erik als maatschappelijk werker bij Oosterpoort. Toen de instelling begon met gezinshuizen was voor Erik en Simone direct duidelijk dat zij de aangewezen personen waren voor zo'n gezinshuis. Inmiddels vangen ze 23 jaar jongeren op. Een jaar nadat zij waren begonnen met hun gezinshuis, werd hun zoon geboren. Hij wil later het gezinshuis overnemen.

Ruimte maken
"Normaal gesproken bieden we onderdak aan acht kinderen", vertelt Simone tijdens de rondleiding in het gezinshuis, maar sinds kort hebben we een logee. "Tijdens een ontmoeting bij maatschappelijke instelling De Poort werd er gesproken over een jongen van 19 jaar die op straat stond en nergens voor in aanmerking kwam. 's Avonds bracht Erik het tijdens het avondeten ter sprake. Iedereen was geraakt door het verhaal. Al snel ontstond het plan om de jongen op te vangen binnen ons huis. De twee oudsten boden aan om zolang samen op één kamer te slapen om ruimte te maken. Inmiddels logeert hij al drie weken bij ons en blijft hij wat ons betreft hier totdat er een goede oplossing is gevonden voor zijn situatie. Voor jongeren ouder dan 18 jaar is het soms heel moeilijk om de juiste hulp te vinden. Er is haast geen woonruimte voor hen en de stap naar zelfstandigheid is vaak te groot om zonder begeleiding te kunnen maken. Wij proberen altijd contact te houden als een jongeren doorgroeit naar een zelfstandig leven maar ook voor ons is dat lastig. We doen dit vrijwillig. Vaak verhuizen de jongeren weg uit Den Bosch in verband met weinig woonruimte waardoor we het contact verliezen. Wij zouden het geweldig vinden als we meer handvatten kregen voor de nazorg."

Fijne kerst
De voorbereidingen voor kerst zijn al begonnen. Erik kookt op kerstavond en tweede kerstdag een uitgebreid kerstdiner. "Ik hou enorm van koken en ik krijg nooit klachten over mijn kookkunsten", vertelt Erik lachend. "De keuken is het hart van ons huis. Het samen aan tafel zitten is voor ons een belangrijk moment. We bespreken allerlei dingen in een ongedwongen en fijne setting. En in ons gezinshuis is dat het belangrijkste doel. De jongeren een fijn huis bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ruimte is voor leuke dingen. Wij gaan dan ook weer een fijne kerst en een goed Nieuwjaar tegemoet."

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?