Logo bosscheomroep.nl
Een bijeenkomst in het huidige onderkomen van Stichting Ouwestomp afgelopen november wegens promotie van het boek van Marco Kroon
Een bijeenkomst in het huidige onderkomen van Stichting Ouwestomp afgelopen november wegens promotie van het boek van Marco Kroon

Na het leger je weg weer vinden in de burgermaatschappij

's-HERTOGENBOSCH - In de supermarkt in 's-Hertogenbosch rook het muf. Een kind kreeg een heftig standje van haar moeder in het Arabisch en dat was voor Jeroen de trigger voor zijn herbeleving. Het werd helemaal zwart voor zijn ogen. Hoe hij thuis is gekomen, weet hij niet meer. Maar dat er iets mis was, werd op dat moment duidelijk. Negentien jaar diende Jeroen het leger. Hij werd voor een lange periode uitgezonden naar Afghanistan. Sindsdien kampt hij met PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom).

Door Lesha Bosman

Jeroen is niet de enige die het lastig vindt om na zijn tijd in het leger weer terug te keren naar de burgermaatschappij. "Veel oud-militairen kampen met verschijnselen die te maken hebben met hun diensttijd. Nachtmerries, weinig concentratie, herbelevingen en een verhoogde alertheid waardoor je continue in spanning bent. "Vaak gaat het om niet zichtbare problemen", legt Jeroen uit. "Dat maakt het juist ook zo moeilijk. Soms denk ik was ik maar een been of arm kwijtgeraakt tijdens mijn uitzending. Dat is een stuk makkelijker uit te leggen aan je omgeving en aan jezelf. Toch ben ik door mijn PTSS volledig afgekeurd en heb ik mijn eigen nieuwe weg moeten zoeken in de samenleving."

Op zoek naar saamhorigheid
In 2004 is Stichting Ouwestomp opgericht naar aanleiding van een succesvolle reünie van oud dienstplichtigen. Het doel van de stichting is om belangen te behartigen van oud militairen. "We zijn begonnen met een club oudgedienden die op zoek waren naar de saamhorigheid van binnen het leger", vertelt Jeroen verder. "Je bent zo'n hecht team in het leger en je bent ook zo op elkaar aangewezen, dat gevoel is weg als je uit het leger stapt. In 2010 hebben we een ontmoetingscentrum voor veteranen geopend bij de Isabella Kazerne in Vught. Dat bleek een groot succes. Bezoekers hoeven niet uit te leggen hoe het met ze gaat. Als ervaringsdeskundige zie je in een oogopslag hoe het met iemand gaat en of hij een goede of een slechte nacht heeft gehad."

Aandacht
Tegenwoordig is Stichting Ouwestomp zeven dagen per week open. De stichting biedt een luisterend oor en een arm om je heen. Er is aandacht. Ook zijn er verschillende projecten gestart zoals vliegvissen en zelf kunstaas maken. Hierdoor kunnen bezoekers hun problemen even vergeten. "En dat zijn er inmiddels heel wat", aldus Jeroen. "We krijgen iedere maand ongeveer 800 mensen over de vloer uit heel Nederland. En niet alleen maar oud militairen maar ook burgers of mensen met een geüniformeerd beroep zoals politie of brandweer die kampen met dezelfde problemen. De oorzaken zijn allemaal anders maar de gevolgen zijn vaak hetzelfde. Mensen komen hier soms echt gebroken binnen. Door hun situatie lopen ze vaak tegen een muur van problemen op. Met een scheiding als gevolg of een verslaving of financiële problemen. Wij hebben opgeleide hulpverleners in huis die met deze problemen aan de slag kunnen. Daarnaast hebben we korte lijnen naar de reguliere zorg."

Ruimte voor Stichting Ouwestomp
Ouwestomp moet per augustus uit de huidige locatie. Er zit een herbestemming op de locatie aan De Fuik 1. "Maar ik hoop wel dat er een goed alternatief komt zodat we ons werk kunnen voortzetten en een ontmoetingsplek kunnen blijven. We kunnen helaas niemand genezen maar we kunnen er wel zijn voor elkaar. En dat maakt soms al een enorm verschil. Ik zie hier mensen doodmoe en psychisch verlamd binnenkomen. Niet meer in staat om te werken of om goed om te gaan met hun gezin. Als ze open staan voor hulp zien we dat ze na een tijdje weer aan de slag kunnen en beter leren omgaan met hun klachten zodat het weer leefbaar wordt. En dat is nou precies het doel van onze stichting."

Stichting Ouwestomp is een multifunctionele faciliterende stichting. Onder de stichting vallen het Reünie Orkest Regiment van Heutsz, Healing Waters Nederland, Diggersgroep Bring Them Home, Plastic doppen voor Hulphond, exercitiepeloton Regiment van Heutsz, 0-lijns trauma ondersteuning, Veteranen Ontmoetings Centrum Brabant Noord, Educatie Centrum Vrede en Vrijheid, Herdenking Bossche omgekomen militairen in Nederlands-Indië, en calamiteitencentrum Veteranen Search Team. Voor meer informatie kunt u kijken op Facebook Veteranen ontmoetingscentrum Brabant Noord of op www.ouwestomp.com.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?