Ton voor de monumentale Sint-Jan, die uiteraard ook terugkomt in 'De Graal van Bloemendaal'. Foto: Michel van de Langenberg.
Ton voor de monumentale Sint-Jan, die uiteraard ook terugkomt in 'De Graal van Bloemendaal'. Foto: Michel van de Langenberg.

Bossche illustrator Ton van den Bergh brengt nieuw stripverhaal uit

's-HERTOGENBOSCH – De Bossche illustrator Ton van den Bergh publiceerde in 2017 het stripboek 'De geschiedenis van Engelen' ter gelegenheid van het 1200-jarig bestaan van Engelen. Als vervolg hierop heeft hij onlangs - eveneens in eigen beheer – het stripalbum 'De Graal van Engelen' uitgebracht. Het komische, historische verhaal speelt zich voor een groot deel af in 's-Hertogenbosch halverwege de zeventiende eeuw.

Door Astrid Berkhout

Ton werkte na het afronden van zijn opleiding aan de kunstacademie (afdeling illustratief) in 's-Hertogenbosch enkele jaren bij verschillende reclamebureaus. Sinds 1983 is hij werkzaam als freelance illustrator, met als specialisaties perspectivische artist's impressions, cartoons en karikaturen. "Ik had het altijd te druk om eigen, vrij werk te maken", vertelt Ton enthousiast. "Totdat de economische crisis zijn intrede deed. Toen ontstond ruimte voor andere dingen. Er was nog geen strip over de rijke historie van Engelen, dus die besloot ik te maken." In deze strip komt het Duivelswiel aan de orde. "Het Duivelswiel was een water op de plek waar tegenwoordig industrieterrein De Vutter ligt. Volgens de legende heeft hier in een ver verleden ook Kasteel Bloemendaal gestaan."

De legende
Wat was dan precies de legende? De heer van Kasteel Bloemendaal hing een klok in zijn toren. Omdat deze niet gezegend was, gooide de duivel de klok uit de toren. Die landde op de zompige grond naast het kasteel en maakte daar een wiel; een klein meertje. Het wiel werd het Duivelswiel genoemd en lag tot in de twintigste eeuw naast het dorp. "Inmiddels is het allang gedempt. Van kasteel Bloemendaal is nooit iets teruggevonden. Ik heb er een heel verhaal omheen verzonnen en in de vorm van een tweede strip gegoten."

's-Hertogenbosch als decor
"Het geheel speelt zich af in het midden van de 17de eeuw. De 80-jarige oorlog is eindelijk voorbij. Oorlogsveteraan en adeltuit Bartholomeus Bloemendaal, woonachtig in het diezedorpje Engelen bij 's-Hertogenbosch, krijgt uit onverwachte hoek de opdracht om de Heilige Graal te gaan zoeken, teneinde zijn dorp de behouden voor toekomstige rampen. Samen met zijn trouwe schildknaap Hannes beleeft hij de meest hachelijke en hilarische avonturen, uitmondend in een verrassende ontknoping. Hun tocht voert hen naar 's-Hertogenbosch, waar ze op allerlei bekende plekken in de stad komen; van bakker De Groot, de Sint-Janskathedraal en het Puthuis tot het VVV kantoor en het oude stadhuis. Ze komen ook diverse bekende Bosschenaren tegen, van toen en nu; o.a. Janus Kiep, burgemeester Rombouts, Nol Roos en Eric Alink maar bijvoorbeeld ook Louis van Gaal en Donald Trump."

Met een vette knipoog
Ton besteedde heel wat tijd aan het doen van onderzoek. "Wat dat betreft ben ik een pietje precies. Ik wilde bijvoorbeeld weten hoe de Sint-Jan er in die tijd uit zag. Het verhaal is geheel ontsproten uit mijn fantasie, maar de historische details op de tekeningen moesten gewoon kloppen." Leerzaam is 'De Graal van Bloemendaal' zeker. "Alles wordt echter gebracht met een vette knipoog en de nodige grappen en grollen. Het boek is leuk voor jong en oud."

Een derde album
Wat Ton betreft blijft het hier niet bij. "Ik ben met ieder van beide albums 2 jaar bezig geweest. Het bedenken vind ik het leukste. Meestal heb ik in mijn hoofd een duidelijk beeld van wat ik wil. Vervolgens kost het me de nodige moeite om het ook zo op papier te krijgen. Dat gaat bij mijn stapsgewijs. Het is vaak een heel gevecht maar het geeft vervolgens ook veel voldoening. Het weerhoudt me er niet van om door te gaan. Ik ben nu al bezig met een derde album, wederom een vervolg op beide andere albums. Ik kan er gewoon niet mee stoppen!"

'De Graal van Bloemendaal' (vormgegeven door Van Riet Ontwerpers) is voor € 10 verkrijgbaar, o.a. bij Boekhandel Heinen, VVV in 's-Hertogenbosch, Het Noord-Brabants Museum, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en Plus Mulder te Engelen. Meer info: ton@engelenstrip.nl en/of www.engelenstrip.nl.