Logo bosscheomroep.nl
Smèrrig (een impressie van een eerdere editie op de foto) gaat een coalitie aan met Losjes. Foto: Coen van Tartwijk.
Smèrrig (een impressie van een eerdere editie op de foto) gaat een coalitie aan met Losjes. Foto: Coen van Tartwijk. (Foto: Coen van Tartwijk)

Smèrrig en Losjes slaan de handen ineen met De Coalitie: 'een schot in de roos!'

's-HERTOGENBOSCH – Een tijdje geleden leek het erop dat de organisatoren van Smèrrig en Losjes onderling wat onenigheid hadden… Het bleek fake news, een pr-stunt om een geheel nieuw feest onder de aandacht te brengen van het Bossche publiek. Onder de veelzeggende naam De Coalitie bundelen beide populaire evenementen de krachten en zetten zij op zaterdag 29 december de Tramkade op stelten.

Door Astrid Berkhout

"We kennen elkaar al een paar jaar, maar het is er eigenlijk nooit eerder van gekomen iets gezamenlijks te organiseren", vertellen Bing Berendsen (Smèrrig) en Robert Hoskam (Losjes). "Op het eerste gezicht richten we ons toch op twee totaal verschillende concepten, met twee muzikale uitersten; hiphop & R&B bij Smèrrig en techno & house bij Losjes. De doelgroep is wel ongeveer hetzelfde, jongeren tussen de 24 en 35 jaar." Toen er verhalen de ronde deden dat er sprake was van ruzie tussen de beide heren, gaf dat net het zetje dat nodig was om tot actie over te gaan. "We hadden het al over een samenwerking gehad, maar dit gaf de inspiratie om het op deze manier aan te vliegen. We besloten het momentum uit te buiten en sprongen er meteen op in. Het was tijd om wat roering te veroorzaken in 's-Hertogenbosch!"

Een samensmelting
Afgelopen jaar sloten beide organisaties het jaar af tijdens het Wintercircus van Losjes, opgevolgd door het Winterfestival van Smèrrig. "Dit jaar doen we dat anders. Het wordt één festival met een geheel eigen sfeer en uitstraling, we willen echt iets nieuws neerzetten en laten zien dat ogenschijnlijke tegenpolen als wij wel degelijk samen kunnen gaan. De politiek komt duidelijk terug in het geheel, uiteraard met een grote knipoog; zo hebben we een Binnenhof zaal en een Ridderzaal, en laten we het bekende torentje en de Miljoenennota terugkomen. In de aankleding van beide zalen komt in accenten overigens wel het eigen 'smoelwerk' van beide feesten tot uitdrukking, voor de herkenbaarheid. De reacties zijn heel positief. Door de combinatie van beide concepten is er voor ieder wat wils. Dat maakt het voor vriendengroepen tof om naar toe te gaan. Het belangrijkste is dat iedereen het naar zijn zin heeft."

Het programma
"Wij willen bewust onze stempel drukken op de laatste zaterdag van het jaar. Dat wordt voortaan hét moment om naar toe te leven. Onze ervaring is dat je oud & nieuw toch het liefst viert met familie en vrienden. Wij sluiten het jaar dan ook net wat eerder af. Eén dag flink feesten, en daarna uitrusten en oliebollen eten." Hoogtepunt in De Ridderzaal (by Losjes) is het 3 uur lang durende b2b optreden van Ben Sims en Sandrien. Daarnaast is De Sluw Vos van de partij, evenals Lucky Done Gone, Reza Athar en Hoskam. Bizzey is een belangrijke publiekstrekker in Het Binnenhof (by Smèrrig), evenals de Smèrrig Diskjochies. Verder staan Irwan, The Boy Next Door, De Lievelings Dj's van je Zusje, Sjannies, Braeff, Vieze Vedi en Derek Shots op het programma.

Boven verwachting
De samenwerking bevalt tot nu toe prima. En de kaartverkoop voor De Coalitie loopt meer dan uitstekend. "We wisten dat het aan zou slaan, maar dit is echt boven verwachting. Het gaat ontzettend hard. Naar verwachting staan ze dadelijk met de benen buiten, we stevenen af op een enorm succes. Maar laten we alle verwachtingen nu eerst eens waarmaken!" Voor nu bestaat De Coalitie uit 2 partijen. Het is echter niet ondenkbaar dat dit er in de toekomst meer zullen worden. "Wat dacht je van een Oppositie met nog 2 zalen? Het heeft bovendien potentie uit te groeien tot een regionaal evenement. Je kunt alle kanten op met dit nieuwe concept. Wat ons betreft blijft het hier dus niet bij."

Tickets kosten 30 euro en zijn te koop via https:://decoalitie.eventbrite.com. Meer informatie is te vinden op www.decoalitie.com of op de Facebookpagina.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?