Theo Bonte en Laura Deckers
Theo Bonte en Laura Deckers

Bossche Kerstboom 2.0 op de Muntel 'Het draait om de ontmoeting'

's-HERTOGENBOSCH – Toen een aantal weken geleden bekend werd dat er mogelijk geen winterevenement zou plaatsvinden op de Parade, trok een aantal bewoners van de Muntel zich dit erg aan. Zij besloten een alternatief event in het leven te roepen, zodat Bosschenaren die dat willen, hun dierbaren kunnen herdenken. Tot en met 4 januari 2019 staat er dan ook een kerstboom in de Busschietersstraat. Op 22 december 2018 vindt bovendien vanaf 17.30 uur een sfeervolle ceremonie plaats, inclusief kerstmarkt en live muziek.

Theo Bonte en Laura Deckers waren net als vele andere Bosschenaren verontwaardigd toen zij vernamen dat er wellicht geen winterevenement zou zijn op de Parade. "Vooral omdat daarmee ook Joris' Kerstboom niet naar 's-Hertogenbosch zou komen", vertelt Theo. "Ook om ons heen merkten we veel ongenoegen. Het was ondenkbaar dat er in de hoofdstad van Noord-Brabant niets zou gebeuren in deze periode. Wat moesten de kinderen dan doen in de kerstvakantie? Zo is tijdens het drinken van een borreltje op de woensdagavond het idee ontstaan om dan maar zelf iets kleinschalig te organiseren." Zo gezegd, zo gedaan. Theo en Laura maakten een Facebook event aan en een dag later hadden al honderden mensen aangegeven hierbij aanwezig te willen zijn. "We werden ook gebeld door mensen die het hadden gezien. Toen dachten we wel even 'waar zijn we aan begonnen?'. Tegelijkertijd geeft het aan dat er grote behoefte is aan een event als dit."

Gevoel van saamhorigheid
Theo en Laura hoeven het niet meer alleen te doen, een club van 10 tot 15 vrijwilligers zet zich in om Bossche Kerstboom 2.0 gestalte te geven. Joris van Roosmalen uit Berlicum sponsort gedeeltelijk de kerstboom. "Verder heeft de lokale PvdA ons vanaf het begin ondersteund. Ook de gemeente is blij met ons initiatief, ook al is inmiddels bekend geworden dat er uiteindelijk toch een event is op de Parade. Ze weten dat wij er geen jaarlijkse traditie van willen maken, dit is echt uit nood geboren. Juist in deze tijd vinden mensen het fijn om elkaar op te zoeken en hun overleden dierbaren te herdenken. Een moment van bezinning. Dat gevoel van saamhorigheid hoort er gewoon bij en geeft troost. Het is eigenlijk heel simpel maar het betekent ontzettend veel voor mensen."

Voor jong en oud
"Het hele plein in de Busscietersstraat is in kerstsfeer. Sinds vrijdag 7 december kan iedereen die dat wil, foto's en/of teksten gericht aan overleden dierbaren ophangen in onze kerstboom. Op zaterdag 22 december volgt vervolgens een bijpassende ceremonie. Vanaf 12.00 uur is er een kerstmarkt met naar verwachting circa 15 kramen en zullen een koor, een zanger en een zangeres kerstliederen zingen. Om 18.00 uur is er een toespraak door de plebaan waarna we een aantal mensen zelf de gelegenheid willen bieden om hun eigen verhaal te vertellen." Ook voor de kinderen is er meer dan genoeg vermaak, voor hen is er ranja en chocolademelk, en ze kunnen creatief aan de slag. Feestelijk wordt het dus zeker maar geen zorgen, er wordt geen alcohol geschonken. "Dat past niet bij een evenement als dit. Bij Bossche Kerstboom 2.0 draait het om de ontmoeting. Het is laagdrempelig, klein, intiem en waardig!"

Om Bossche Kerstboom 2.0 tot een succes te maken, is uw financiële bijdrage meer dan welkom. Er is vooral nog geld nodig voor licht, aankleding, decoratie en mobiele wc's. Op de Facebookpagina kunt u zien hoe u kunt doneren.