De 12-jarige Senna van Gelder. Foto: Peter Kasbergen
De 12-jarige Senna van Gelder. Foto: Peter Kasbergen

12-jarige Senna van Gelder wint Europese prijzen met trampolinespringen

's-HERTOGENBOSCH - Een paar keer springen, dubbele salto voorover, anderhalve draai, dubbele salto achterover en vervolgens keurig op twee benen terecht komen. Dat is voor de 12-jarige Senna ven Gelder uit 's-Hertogenbosch de normaalste zaak van de wereld. Zij doet aan een bijzondere sport: trampoline springen. Maar wat kan je ermee bereiken op zo'n jonge leeftijd?

Door Megan Hanegraaf


Vanaf kleins af aan turnde Senna, maar vier jaar geleden heeft ze toch gekozen voor de trampoline. En die overstap van turnen naar trampoline springen bleek een succes. Tijdens een van haar trainingen bij Flik-Flak werd ze gescout. Sinds dit jaar zit ze bij de topsport: een groep van twaalf trampolinespringers tussen de 12 en 20 jaar die worden opgeleid tot topsporter. Senna is zes dagen in de week te vinden in de trampolinehal van Flik-Flak, waar ze ruim drie uur achter elkaar traint. Een training begint vaak met een halfuur durende warming-up. Daarna gaat ze de grote trampoline op, waar de Bossche werkt aan nieuwe sprongen en onderdelen van het trampolinespringen.

Of ze er veel geld mee kan verdienen later? "Absoluut niet", zegt haar trainer. "Maar haar uiteindelijke doel is dan ook de Olympische spelen." Senna's school, het Rodenborch College, steunt haar om dit doel te kunnen bereiken. Zo begint ze binnenkort met een training voor schooltijd op donderdag en van bepaalde vakken krijgt ze uitstel, zoals gym. "Sporten doe ik toch al genoeg", zegt Senna lachend.

Naar het buitenland
Veel geld kan Senna dus niet verdienen met trampolinespringen. Het is een bijzondere sport, maar ook een dure sport. Ze is pas 12 jaar, maar heeft al aan heel wat internationale wedstrijden, Europese- en Wereldkampioenschappen meegedaan én met succes. Ze is onder meer naar Bulgarije, Tsjechië, Portugal, Engeland en Duitsland geweest. Die reisjes kosten natuurlijk veel geld, maar een vaste sponsor heeft ze helaas nog niet.
In Engeland en Duitsland wist de Bossche de eerste plaats te behalen. Volgens haar trainer had ze een hoge score, waarmee ze hele goede sporters heeft verslagen. Om mee te doen aan EK's en WK's, moet je jezelf kwalificeren tijdens een plaatsingswedstrijd. De springers worden op verschillende onderdelen beoordeeld door een jury. Er wordt onder meer gelet op hoe hoog je springt, of je in het midden van de trampoline springt en welke sprongen je doet. we

Jeugd WK Rusland
Afgelopen maand kon ze St. Petersburg in Rusland aan haar lijstje toevoegen. Senna deed mee op de onderdelen individueel en synchroon springen, met haar vriendin Megan Brouwers in de categorie 11 tot 12 jaar. Op het onderdeel individueel eindigde Senna als 28e van de ruim zestig deelnemers. "Het is een momentopname en helaas was dit niet mijn beste wedstrijd", vertelt Senna. "Ondanks dat ben ik toch tevreden met mijn resultaat". Senna deed het samen met vriendin Megan beter met synchroonspringen. In de voorrondes moesten zij twee oefeningen laten zien. De eerste bestond uit een reeks verplichte sprongen, die voor alle duo's hetzelfde was. De tweede oefening was een keuze-oefening. De meiden mochten na de voorrondes als 7e duo door naar de finale. Uiteindelijk wisten ze de vierde plaats te behalen.

Nationale wedstrijden
Dit weekend, zaterdag 8 december, staat Senna op het Nederlands Kampioenschap clubteams trampolinespringen in Alkmaar. Teams van verschillende trampolinespringverenigingen strijden tegen elkaar om Nederlands Kampioen te worden. Twee teams van Flik-Flak doen mee aan de wedstrijd. Momenteel is Senna ook hard aan het trainen voor de 'Flowercup' in Aalsmeer. Eind maart komen trampolinespringers vanuit achttien verschillende landen naar Nederland om te bepalen wie de beste van de wereld is.