Olga Raaymakers, Van Klein Geluk en Edwin Vollebergh, Studio Boot lanceerden Sprokkelbrood. Foto: Petra Janssen
Olga Raaymakers, Van Klein Geluk en Edwin Vollebergh, Studio Boot lanceerden Sprokkelbrood. Foto: Petra Janssen

Sprokkelbrood 's-Hertogenbosch: Brood met een gat voor een stad in verbinding

's-HERTOGENBOSCH - Brood waarvan je een stukje weggeeft aan iemand in de stad die het minder goed heeft. Dat is de gedachte achter Sprokkelbrood. Sinds kort ligt het in de schappen. Sprokkelbrood is een brood van en voor de stad. Het is een rond brood met een gat erin. Het mist een stuk, namelijk het stukje dat geschonken wordt aan een goed doel. Van ieder brood dat over de toonbank gaat, spaart de stad een stukje. Met al die bij elkaar gesprokkelde stukjes worden lokale en maatschappelijke initiatieven die een steuntje in de rug kunnen gebruiken gesteund. Zo wordt er gebouwd aan een sterke stad en een samenleving in verbinding. Terwijl we smeren en dippen.

"We hebben Sprokkelbrood gepitcht als concept voor het Foodjaar", aldus Olga Raaymakers van Van Klein Geluk. "Het is een sociaal brood dat een verbinding legt tussen mensen die het goed hebben en mensen die het iets minder hebben. Het idee sneuvelde na de pitch, maar we vonden het concept te mooi om niets mee te doen. We hopen dat Sprokkelbrood op een heel laagdrempelige manier zorgt voor nieuwe ontmoetingen en verbindingen in de stad. En we merken dat dat nu al werkt. Afgelopen week zaten we bij daklozenopvang Het Inloopschip om te luisteren wat er daar nodig is. Ik fiets er al twintig jaar lang dagelijks langs, maar ik had er niet echt een gevoel bij. Een paar koppen koffie en een goed gesprek maken dan een wereld van verschil. Zou mooi zijn toch als er meer ontmoetingen ontstaan door mensen die allemaal verbonden zijn door hetzelfde brood?!"

Steuntje in de rug
"Praktisch is de inzet natuurlijk om met de opbrengst van Sprokkelbrood zoveel mogelijk bij te dragen aan het vergroten van kansen voor mensen die door pech of omstandigheden een steuntje in de rug nodig hebben", aldus Olga. "we hopen dat wij daar op deze manier aan kunnen bijdragen." Sprokkelbrood is een karakteristiek volkoren brood dat voor drie euro te koop is bij De Broodspecialist in de Hinthamerstraat. Het is ook te bestellen door de Bossche horeca. Het eerste restaurant dat het brood op de kaart zet is Van Aken op de Tramkade. De eerste opbrengst van Sprokkelbrood gaat naar Het Inloopschip. Met de bijdrage organiseren voormalig bezoekers van deze opvang aan dak- en thuislozen activiteiten voor en met de huidige bezoekers.

Oproep met kerstgedachte
Het zou mooi zijn als de voormalig bezoekers van het Inloopschip van start kunnen met hun activiteitenprogramma. Daar is geld voor nodig. Olga vraagt daarom om in de feestmaand december massaal Sprokkelbrood op tafel te zetten. Serveer Sprokkelbrood tijdens de kerstlunch met collega's, plaats het op je menu in de horeca en neem het mee naar het kerstontbijt bij je oma. Eet smakelijk!

Sprokkelbrood is een initiatief van Van Klein Geluk in samenwerking met De Broodspecialist en Studio Boot. Voor meer informatie kijk op www.sprokkelbrood.nl.