Wim van Passel bij een van zijn foto's van "het stille, kille paradijs". Foto: Michel van de Langenberg
Wim van Passel bij een van zijn foto's van "het stille, kille paradijs". Foto: Michel van de Langenberg

Adembenemende foto's van de poolgebieden van Wim van Passel

's-HERTOGENBOSCH - Naast de hoofdtentoonstelling 'Gunter Damisch – deel van het geheel' - met kunstwerken uit de Verzameling Würth - toont Kunstlocatie Würth tot en met 10 maart 2019 de inspireerde foto-expositie 'Tijdloze Momenten' met adembenemende natuurfoto's. De foto's zijn gemaakt door Vughtenaar Wim van Passel tijdens zijn reizen naar Arctica en Antarctica.

Door Astrid Berkhout


Van Passel leidde 30 jaar lang met veel plezier een commerciële industriefotostudio. In 1995 gooide hij het roer om en in 1996 maakte hij samen met zijn vrouw Jeannette zijn eerste reis naar Antarctica. Gegrepen door de schoonheid van deze laatste ongerepte wildernis wijdt hij sindsdien zijn leven aan het vastleggen ervan. Van Passel stelt zijn beeldmateriaal steeds gratis ter beschikking aan de Internationale Beeldbank van het WNF hoofkantoor in Zwitserland, die daar wereldwijd gebruik van maakt. Inmiddels heeft hij ruim 50 wereldreizen gemaakt, waarvan 39 poolexpedities. Hij werkte o.a. samen met wijlen Prins Bernard, trad op in menig radio- en televisieprogramma en zijn werk werd inmiddels al ruim 125 keer nationaal en internationaal geëxposeerd.

Een verstilde plek
Zijn thuisbasis is zijn woning in Vught, waar hij een atelier aan huis heeft, verstopt tussen de bomen. Vanaf hier reist hij - altijd in gezelschap van zijn echtgenote - steeds af naar natuurschoon op de hele wereld om terug te keren met een schat aan nieuw beeldmaterieel. Het is een prachtige, verstilde plek waar Van Passel leeft als kluizenaar. "Ik ben altijd blij als ik weer thuis ben", aldus Van Passel. "Ik zou niet in de stad kunnen wonen, ik heb de natuur om me heen nodig. Jeanette en ik werken nog harder dan voorheen. Fysiek is het zwaar. Mocht ik in het harnas sterven, dan ben ik in ieder geval trots op wat ik heb gedaan. Ik ben nu 72 jaar en hoop dat het me gegeven is om in ieder geval nog tot mijn 75ste door te gaan." Aan zijn gedrevenheid zal het niet liggen. Tijdens ons gesprek komt zijn passie voor datgene wat hij doet duidelijk naar voren. "Op alle plekken waar ik ben geweest, zijn mensen bezig met overleven. Ik heb me kunnen richten op het creëren van bewustzijn, ik ben dan ook een bevoorrecht mens."

Onafhankelijk van tijd en ruimte
"Het meest inspirerende van het desolate poolgebied is dat je er geen horizon kunt zien, je kijkt steeds vanaf het topje van de wereld naar de rest. Alles gebeurt onafhankelijk van tijd en ruimte. Vaak zit ik uren op een berg te wachten op iets dat de moeite waard is om te fotograferen. De leegte is niet leeg en de stilte is niet stil. Op die momenten schiet er van alles door je hoofd. Ik ben begonnen met het schrijven van gedichten om de gedachten die dan opkomen, niet verloren te laten gaan." Die poëzie is vaak wat pessimistisch van toon. Dat is opvallend, want Van Passel is van nature een optimistisch mens. "Er is reden om kritisch naar 'de schepping' te kijken. Neem Afrika: Honderden vrouwen zijn in blijde verwachting om negen maanden later met een van honger omgekomen kind in hun armen te zitten, terwijl er voedsel genoeg is op deze planeet. We zijn alleen niet bereid om het eerlijk te verdelen. De grootste fout die wij in zogenaamd ontwikkelde landen hebben gemaakt, is alles aan geld koppelen. Geloof me, wij kunnen ontzettend veel leren van inheemse culturen. Onze aarde bestaat bij gratie van balans."

Geloof in het leven
Van Passel maakt zich hard voor het behoud van de natuur, maar is tegelijkertijd heel nuchter en realistisch. "De natuur combineert een uitzonderlijke schoonheid met een ongekende wreedheid. Specifiek het poolgebied is ontdaan van alle complexiteit, rechtlijnig en direct. Het leven is er keihard en er zijn geen verzachtende omstandigheden. Je voelt je hier immens nietig." Van Passel heeft al meerdere boeken op zijn naam staan. Onlangs heeft hij de laatste hand gelegd aan een boekwerk over de 25 mooiste stukken oernatuur ter wereld: 'Unspoiled Beauty'. "Dit zou mijn nalatenschap moeten worden." Hij is nog op zoek naar een uitgever die dit voor hem wil publiceren. Wat hebben al die jaren reizen naar alle windstreken hem gebracht? "Ik heb alle vertrouwen in religie verloren. Ik geloof echter met hart en ziel in het leven. Dat is wonderbaarlijk mooi. Als ik naar mijn kleinkinderen kijk, besef ik dat terdege. Daar kan ik echt van genieten!"

Meer informatie is te vinden op www.tijdlozemomenten.nl. Houd vooral de website www.wurth.nl/kunstlocatie in de gaten want in de wintermaanden gaat Van Passel in enkele workshops aan de slag met kinderen. Kunstlocatie Würth is gevestigd aan Het sterrenbeeld 35 te 's-Hertogenbosch. Openingstijden: zo-vr 11.00-17.00 uur (gratis entree). De expositie van Van Passel is hierna nog te zien in de Petruskerk te Vught.