Logo bosscheomroep.nl

STOK exposeert voor het laatst in Het Kruithuis

's-HERTOGENBOSCH - Kunstenaarsvereniging STOK organiseert momenteel haar laatste expositie in het Kruithuis. Vanaf het nieuwe jaar is zij elders te vinden, waarvoor de huidige presentatie in het Theater aan de Parade al een eerste aanzet is. Tijdens de expositie The Last Post is t/m zaterdag 16 december 2018 een breed aanbod van kunstenaars in diverse disciplines te zien. Van keramiek en schilderijen tot fotografie en ander beeldend werk.

Door Astrid Berkhout


Het 50-jarig jubileum van Fotoclub AFC68 vormt een mooie aanleiding om de favoriete foto's van de leden van deze club te presenteren tijdens The Last Post in het Kruithuis, deze zijn te zien t/m zaterdag 2 december 2018. Verder is in de expositie o.a. werk te bezichtigen van Theo van der Steen en Sarah van Rossem. Jan Wijers en Guus Ong presenteren onder de noemer 'Spanning' voor het eerst samen hun werk in één ruimte. "De titel verwijst vooral naar de spanning tussen de werken onderling", vertellen beide heren enthousiast. "We zijn dankbaar dat we op de valreep nog in het Kruithuis mogen exposeren, het is wat ons betreft een bijzondere locatie."

Kleurrijk keramiek
Jan Wijers is keramisch vormgever en maakt zeer kleurrijk keramiek, waaronder schalen, vazen en kandelaars. Jan: "Ik laat me inspireren door alles wat er om me heen gebeurt. Sinds 2014 - toen ik een kunstwerk heb gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Koningin Beatrix - maak ik ook expressieve, realistische borstbeelden. Ik heb de beelden in de tentoonstelling zo opgesteld dat ze knipogen naar elkaar." De borstbeelden worden vervaardigd middels een eigen procedé. "Als ik begin, heb ik meestal al een vastomlijnd idee hoe het er uit moet komen te zien. Ik werk alleen met kleurpigment om kleur te creëren. Als het beeld af is, gaat het voor de eerste keer de oven in, op 1.125 graden. Daarna voor de glazuur op 1.050 graden. Vervolgens breng ik goud- of zilveraccenten aan, waarna het geheel voor een derde keer wordt gebakken, op 750 graden. In al deze fasen kan iets mis gaan, dat houdt het uitdagend."

Een andere kant
Bij al het werk dat Jan maakt, speelt humor een belangrijke rol. Daar ligt - naast het gebruik van kleur in de vormgeving - ook meteen een raakvlak met Guus Ong. Guus: "Mensen kennen mij natuurlijk vooral van mijn karikaturen en de satirische Kletsplaojkes in de Bossche Omroep. In deze expositie wil ik echter ook een andere kant van mezelf laten zien." Hij toont zowel werken van mensen als dieren, hij verbeeldt hun houdingen en gezichtsuitdrukkingen die een weerslag vormen van hun psychische kwellingen. Zoals het in het oog springende portret van Paus Johannes Paulus, een kerkleider in crisis, dat samen met nog twee andere opvallende werken (o.a. een boze God) een trio vormt, maar ook het schilderij van een aap in gevangenschap, die in een ziek makend isolement verkeert. "Emoties, daar draait het allemaal om. Ik wandel regelmatig op straat rond en geef daarbij mijn ogen en oren de kost, dat geeft me meer dan genoeg inspiratie!"

De toekomst
Nu het er op lijkt dat het door de gemeente 's-Hertogenbosch al langer gewenste vestingmuseum - waarin de 80-jarige oorlog verbeeld zal worden - er eindelijk gaat komen, is het tijd voor STOK om definitief afscheid te nemen van de locatie waar zij 14 jaar lang gebruik van maakte. Coördinator Willem Wandberg vormde vanaf het begin de spin in het web van alle activiteiten. "Voor ons is het wel mooi geweest in het Kruithuis", aldus Willem. "De manier van werken vereist een professionaleringsslag. Er moet zo veel tijd in worden gestoken, dat past niet meer in de 20 uur die daar officieel voor staan. Er zijn plannen om STOK op een andere plek weer door te laten starten. De Gruijterfabriek, specifiek de vrijgekomen plek door het vertrek van Cor Unum, lijkt in samenwerking met andere organisaties in de cultuursector kansen te bieden. Daarnaast zullen er projecten worden georganiseerd op andere plekken. In het Theater aan de Parade kunnen inmiddels langdurig kleine exposities van STOK leden plaatsvinden. Er zullen altijd kunstenaars zijn die hun werk willen tonen, een podium om je te presenteren blijft dus nodig. Persoonlijk heb ik hier een mooie tijd gehad. Het Kruithuis, een uniek pandje aan de rand van de stad waar iedere keer weer de combinatie van dat stukje cultuurhistorie in samenhang met hedendaagse kunst voor een prettig verblijf zorgden." Tegelijk met het afscheid van het Kruithuis zegt Willem STOK vaarwel. "Na 20 jaar actief te zijn geweest in de kunst- en cultuursector ga ik de komende 20 jaar iets heel anders doen!" Het Kruithuis is gevestigd aan Citadellaan 7 te 's-Hertogenbosch en is geopend van woensdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur. Entree € 3,50. Meer info: www.stokpunt.nl of www.facebook.com/stok.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?