Logo bosscheomroep.nl
Harry van Oers bij de alpaca's in het Kleindier-Wandelpark. Foto: Michel van de Langenberg
Harry van Oers bij de alpaca's in het Kleindier-Wandelpark. Foto: Michel van de Langenberg

Stichting Kleindier-Wandelpark Hedel zoekt donateurs

HEDEL – Op 13 november jl. was het precies 40 jaar geleden dat het Kleindier-Wandelpark officieel werd opgericht. Het dierenpark is in de loop der tijd uitgegroeid tot een van de leukste bezienswaardigheden voor jong en oud in de Bommelerwaard en is volop in ontwikkeling. Niet alleen bewoners uit de Bommelerwaard maar ook uit 's-Hertogenbosch en omgeving weten deze unieke plek te vinden. Het Kleindier-Wandelpark is afhankelijk van donaties en giften, en organiseert een adoptieactie om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen.

Het was Harry van Oers die aan de wieg stond van het Kleindier-Wandelpark. Hij was destijds beheerder van het stuk grond naast de kerk, waarop het huidige park gevestigd is. Toen de kerk het verkocht aan de gemeente Hedel, adviseerde hij om er een dierenparkje van te maken. Zo geschiedde. Harry werd gevraagd toe te treden tot het bestuur en anno 2018 is hij nog steeds voorzitter en penningmeester van de stichting. "We begonnen met kippen, ganzen en fazanten", aldus Harry. "Daar zijn steeds meer andere dieren bij gekomen, waaronder bijzondere vogelsoorten als ara's, kraanvogels, rode ibissen, sneeuwuilen en kookaburra's, maar ook geiten en alpaca's. Jacko, onze kakatoe, is altijd aan het praten, de kinderen vinden dat geweldig."

Netjes en schoon
"De variatie in het park maakt het voor bezoekers aantrekkelijk om er te blijven komen. Het is leuk om steeds weer iets nieuws te zien. De dieren lopen en zitten achter hekken en in volières, waar je ze kunt aanschouwen. Anders zouden we de hele dag toezicht moeten regelen, dat is niet haalbaar." Het Kleindier-Wandelpark omvat maar liefst 8.000 m2, met o.a. een gracht (met vissen!), een fontein en een waterval die iedere dag twee keer een uur lang draait. "Dit jaar hebben we er nog een geitenbrug bijgebouwd en zijn de volières gerenoveerd. Daarnaast zijn alle dierenverblijven en de hekwerken de afgelopen jaren vervangen en verbeterd. Zo zijn we eigenlijk voortdurend bezig. We vinden het belangrijk dat alles goed wordt bijgehouden en dat alles netjes en schoon is. Voor de dieren is dat fijn en ook de bezoekers waarderen het."

Gedragen door de gemeenschap
Naast het bestuur is er een groep van circa 25 vrijwilligers die zorgdraagt voor het reilen en zijlen van het Kleindier-Wandelpark. "Zo hebben we mensen voor groot onderhoud, en een timmerman en elektricien voor specifieke klussen. Verder hebben we een drietal vrijwilligers die de dieren dagelijks voeren, ook in het weekend. We hebben altijd meer dan genoeg hulp gehad. Twee jaar geleden moest een betonnen vloer worden gestort voor de volière. In korte tijd hadden we zo 12 mensen bij elkaar die deze klus op een dag hebben geklaard. Het is mooi als je dat samen voor elkaar kunt krijgen." Het is tekenend voor de betrokkenheid van de gemeenschap bij het park. "We krijgen bijvoorbeeld ook iedere dag fruit van de Jumbo en brood van Broodfabriek Hedel (voorheen Bakkersland)."

Voor jong en oud
Jong en oud bezoeken het gratis toegankelijke Kleindier-Wandelpark om er te genieten van de dieren, en de rust en de stilte. "Veel ouders en grootouders met de (klein)kinderen. Maar ook de BSO komt hier regelmatig, evenals leerlingen van de basisschool. Tijdens de Paasdagen waren 150 kinderen in het park paaseieren aan het zoeken. Geweldig toch? Middelbare scholieren komen hier om hun maatschappelijke stage te lopen. Sommigen vinden het zo leuk dat ze in het weekend terugkomen om een handje te helpen. Daar doen we het voor."

Adopteer een dier
Het Kleindier-Wandelpark ontvang een beperkte subsidie van de gemeente Hedel. "Voor het grootste deel zijn we dus afhankelijk van donaties en giften. Dierenliefhebbers kunnen vanaf 6 euro een dier adopteren. Het is ook mogelijk een bijdrage te geven voor het onderhoudsfonds. Ieder bedrag is welkom, hoe klein ook!" Uiteraard is het 40-jarig jubileum van het park een feestje waard. "In het vroege voorjaar gaan we dat bescheiden vieren met een hapje en een drankje voor iedereen die ons een warm hart toedraagt."

Wilt u een bijdrage leveren? Dan kunt u een bedrag storten op bankrekeningnummer NL 84 RABO 0326 0179 68 t.n.v. Stichting Kleindier-Wandelpark Hedel.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?