Logo bosscheomroep.nl
Nieuw geld en vooral: veel geld. En verwende kinderen. Foto: Phile Deprez
Nieuw geld en vooral: veel geld. En verwende kinderen. Foto: Phile Deprez

De Vrekkin: over een gezin met te veel geld en te weinig realiteitsbesef

's-HERTOGENBOSCH - NTjong-regisseur Noël Fischer heeft toneelschrijver Jibbe Willems uitgedaagd om een nieuw stuk te maken dat is geïnspireerd op de beroemde klassieke komedie De Vrek van Molière. Het resultaat is 'De Vrekkin' (8+). Een hilarisch spektakel over een gezin met veel te veel geld en veel te verwende kinderen.

"Gadgets, merken en geld zijn veel te belangrijk geworden voor het zelfbeeld en de identiteit van mensen. Waar houdt eindeloos rijk en beroemd zijn op?", aldus regisseur Noël Fischer. "Families als de Trumps en Kardashians geven het idee dat rijkdom onuitputtelijk is. Als liefde wordt uitgedrukt in geld, dan wil je er toch zoveel mogelijk van hebben?"

Levende creditcard
Onder strakke regie van moeder en haar personal assistant leidt deze modern family met zoon, dochter, ex-man en life coach een uitzinnig leven. Moeders mode-imperium lijkt een onuitputtelijke bron van geld voor haar kinderen die zich tot brutale en inhalige mormels hebben ontwikkeld. Als ze zich realiseert dat iedereen van haar profiteert gooit ze de kluis dicht. Niemand wil tenslotte een levende creditcard zijn. Ondertussen leeft iedereen zich uit in geheimen, stiekeme verlangens en foute vriendjes. De gezinschaos is compleet als moeder een nieuwe liefde vindt en haar kinderen confronteert met haar trouwplannen.

De cast
Uit het vaste ensemble van Het Nationale Theater spelen Betty Schuurman en Bram Coopmans de hoofdrollen in De Vrekkin. Daarnaast zijn er mooie rollen weggelegd voor gastacteurs Christine van Stralen (SpangaS, Dunya en Desie, Celblok H), Sander Plukaard (Loenatik The Movie, Vechtershart), Yara Alink (Alink&Plukaard), Isabelle Houdtzagers (Platonov, Theater Utrecht), Billy de Walle (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), Dalorim Wartes (DOX).

Lovende recensies
De recensies voor 'De Vrekkin' zijn unaniem positief. Zo gaven de recensenten van zowel de Volkskrant als Trouw de productie maar liefst 4 sterren. "De Vrekkin is een vrolijke glittershow over en voor de hele familie (…) Het feestelijke decor en de aankleding maken het tot een voorstelling die je met, maar ook zonder familie graag ziet. (…) Het resultaat is een fijne glittershow met personages van vlees en bloed die je graag in het hart sluit", aldus de Volkskrant. Trouw is het daar roerend mee eens: "De familievoorstelling is een explosie van theatrale vondsten, gevatte teksten en filmische beelden. (…) De groteske, komische speelstijl geeft de voorstelling vaart."

'De Vrekkin'is op zaterdag 1 december om 16:00 te zien in Theater aan de Parade. Kaarten zijn nog beschikbaar en te bestellen via de website of aan de kassa.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?