Logo bosscheomroep.nl
André van den Bogaert op de Bossche Markt. Foto: Michel van de Langenberg
André van den Bogaert op de Bossche Markt. Foto: Michel van de Langenberg

Bosschenaar André van den Bogaert brengt lied uit over 's-Hertogenbosch: 'Ik wil mensen in het hart raken'

's-HERTOGENBOSCH – Vijfentwintig jaar geleden vertrok André van den Bogaert uit zijn geliefde geboortestad 's-Hertogenbosch om in Capelle aan de IJssel aan het werk te gaan. Samen met zijn vrouw bouwde hij hier een nieuw leven op, maar altijd bleef de wens om ooit terug te keren naar 's-Hertogenbosch. Afgelopen mei jl. was het dan eindelijk zover. Het inspireerde André om een lied te schrijven, dat hij graag met iedereen wil delen: 'Tis zo fijn om een Bosschenaar te zijn!

Door Astrid Berkhout


Muziek zit André van den Bogaert in het bloed. "Mijn vader heeft het muziek gen aan me doorgegeven", vertelt André enthousiast. "Hij speelde in mijn jeugd gitaar, contrabas en steelgitaar in een cabaretgroep. Hij nam me regelmatig mee naar de repetities. De sfeer daar vond ik echt geweldig. Al op mijn negende begon ik zelf met muziek maken. Ik kreeg gewoon een gitaar in mijn handen geduwd en moest het maar eens proberen. Mijn vader leerde me een paar akkoorden en in de loop der tijd heb ik mezelf verder ontwikkeld. Gedurende een paar jaar volgde ik een opleiding klassieke gitaar aan de muziekschool in 's-Hertogenbosch om mijn techniek te perfectioneren." En daar bleef het niet bij. "Ik was een enorme fan van The Beatles, de kwaliteit van hun composities vond ik erg goed. Voor die tijd waren zij revolutionair bezig. Specifiek bassist Paul McCartney werd mijn grote voorbeeld. Ik heb dan ook veelvuldig naar hun nummers geluisterd. Op een gegeven moment begon ik voorzichtig ook zelf liedjes te componeren."

De componist
André zocht al snel aansluiting bij andere muziekliefhebbers. "Op mijn twaalfde ging ik met mijn buurjongen aan de slag, waarna meer vrienden zich bij ons aansloten. In de loop der jaren speelde ik in verschillende bands in 's-Hertogenbosch en omgeving. Een van die bands had zelfs een aantal Engelstalige liedjes van mij opgenomen in hun repertoire. Tegenwoordig schrijf ik vooral Nederlandstalige liedjes. Ik merk dat ik me in mijn eigen taal gevoelsmatig net wat beter kan uitdrukken. Ik laat me daarbij inspireren door wat er in mijzelf omgaat en door gebeurtenissen die plaatsvinden in mijn leven. Mijn liedjes ontstaan uit emoties, ik wil mensen - inclusief mijzelf - in het hart raken met mijn muziek. Tot op de dag van vandaag is muziek voor mij even belangrijk als eten en ademhalen. Als performer wil ik datgene wat ik creëer met anderen delen, ik hoop dat mensen er blij van worden."

Thuis komen
"Mijn muziekstijl is enigszins te vergelijken met o.a. Ben Cramer, Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Frank Boeien en Guus Meeuwis. Ik breng vertellende luisterliedjes die de moeite waard zijn om even goed voor te gaan zitten. Ze zijn licht van toon, maar ze hebben wel een bepaalde diepgang, ze zijn poëtisch en bevatten een boodschap waar mensen iets aan hebben." Zoals gezegd vertrok André vijfentwintig jaar geleden voor zijn werk noordwaarts. "Als ik even op bezoek was bij familie, voelde het als thuis komen. Ik wist dat ik ooit weer terug zou keren naar 's-Hertogenbosch." Toen hij met pensioen ging, was het moment daar, maar zijn geduld werd op de proef gesteld doordat het erg moeilijk bleek om hier een woning te vinden. "Uiteindelijk konden we gelukkig toch een woning in 's-Hertogenbosch betrekken. Ik heb toen spontaan uit blijdschap een lied geschreven met de titel 'Tis zo fijn om een Bosschenaar te zijn."

Trio ART
André wil zijn lied graag uitbrengen op CD zodat zo veel mogelijk mensen er van kunnen genieten. Wie geïnteresseerd is in de CD, kan vrijblijvend een mail sturen naar bogaertag@gmail.com. U ontvangt dan automatisch bericht wanneer de CD verschijnt. De eerste 10 mensen die reageren, krijgen sowieso gratis de MP3. De ambities van André gaan echter nog verder. "Ik heb nog twee andere liedjes over 's-Hertogenbosch, het idee is om in de toekomst een CD uit te brengen met een twaalftal liedjes over mijn geboortestad. Daarnaast is hij bezig met het opstarten van een trio, ART. "Het is de bedoeling om samen met twee andere gepassioneerde muzikanten op te gaan treden met een mooi repertoire. Het voelt fantastisch om mijn liefde voor 's-Hertogenbosch te kunnen combineren met mijn andere passie; muziek."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?